ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΤΟΥΔΙ
Με το ΚΚΕ στείλτε μήνυμα αξιοπρέπειας

Σε μια πόλη - σύμβολο για τη μετα-ΟΝΕ εποχή μίλησε χτες το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από το Μαντούδι της Εύβοιας, της ανεργίας και της εξαπάτησης των εργαζομένων, από το Μαντούδι που διεκδικεί τον τίτλο μιας πόλης-πιλότου για την Ελλάδα της μετα-ΟΝΕ εποχής, απηύθυνε χθες βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, όλο τον ελληνικό λαό, να βγάλει από την κάλπη της 9ης του Απρίλη ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, ένα μήνυμα ότι τελείωσαν τα ψέματα για το δικομματισμό. Στις 9 του Απρίλη να είναι ο λαός αυτός που «θα βάλει το γκολ». Να ρίξει κόκκινο στην κάλπη, ρίχνοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, που αποτελούν το βόλι στο δικομματισμό, στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, στην ΟΝΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Μαντουδίου το κάλεσμα του ΚΚΕ έδωσε το ερέθισμα για την απάντηση από τους συγκεντρωμένους «Εμπρός λαέ με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», ένα σύνθημα που στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας καταξιώνεται απόλυτα.

Το άνοιγμα της συγκέντρωσης έκανε ο Στάθης Λιαγκάκης, υποψήφιος βουλευτής στο νομό, μεταφέροντας τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Μ. Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, ο Λουκάς Γκούνης, μέλος ΕΠ της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, και άλλα στελέχη, δημοτικοί σύμβουλοι και οι υποψήφιοι βουλευτές Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Γ. Αργύρης, Δ. Ραχιώτης, Γ. Κασινάς, Γ. Λαδογιάννη.

Οι εκλογές αυτές, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι ένα τεστ για το λαό, ο οποίος πρέπει να δώσει την απάντηση που τους χρειάζεται. Κάνουν, τόνισε, ένα τεστ και σφυγμομετρούν για να δουν αν μπορούν να συνεχίσουν να σας κοροϊδεύουν. Στις 9 του Απρίλη πρέπει να αποδειχθεί ότι την εργατιά δεν μπορεί να την κοροϊδεύει κανείς. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και επειδή εκεί που περισσεύει η φτώχεια περισσεύει και η αξιοπρέπεια είμαστε αισιόδοξοι για την απάντηση που θα δοθεί.

Σας προτείνουμε το δρόμο του αγώνα. Δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Θέλει θυσίες, είναι όμως πολύ πιο εύκολος από αυτόν που σας προτείνουν όσοι σας ζητάνε να πεινάτε και να διψάτε.

Ο βασιλιάς της ΟΝΕ είναι γυμνός

Σήμερα, πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα, υπάρχει στην Ελλάδα η ανάγκη να βγει ένα αποτέλεσμα που θα ανατρέψει τα προγνωστικά. Αν το δεκαήμερο που μένει οργωθεί όλη η Εύβοια, όλη η Ελλάδα, μπορεί να γίνει ένα «μικρό θαύμα». Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε μια κινούμενη μάζα ανθρώπων βρίσκεται σε μια διαδικασία προβληματισμού, βρίσκεται ένα βήμα πιο πριν από το να ρίξει κόκκινο στην κάλπη, γιατί σήμερα υπάρχει συσσωρευμένη πείρα στο λαό. Ο βασιλιάς της ΟΝΕ είναι γυμνός, ο βασιλιάς Σημίτης είναι γυμνός. Η πολιτική τους αποκαλύπτεται.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ανεργίας που πλήττει την περιοχή σε ποσοστό 75%, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έλεγαν ότι με τον εκσυγχρονισμό θα εξασφαλιστεί σταθερή απασχόληση. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζείτε. Η ανεργία καλπάζει. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι τα πάντα είναι υποταγμένα στα καπιταλιστικά κέρδη. Ετσι, αν οι εργαζόμενοι δεν καταλάβουν πού οφείλεται η ανεργία και η φτώχεια, τότε θα είναι αδικημένοι μια ζωή.

Αναφερόμενη στις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα σχετικά με την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση, η Αλέκα Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά: «Οι μάσκες έπεσαν». Δε συζήτησαν για την ανεργία αλλά για τα κίνητρα που θα δώσουν στους επιχειρηματίες, κίνητρα για να απασχολούν λιγότερους εργάτες και για μερική απασχόληση. Συζήτησαν για το πώς θα στρέψουν τις νέες τεχνολογίες κατά των εργαζομένων. Συζήτησαν για την κατάργηση της μαζικής ασφάλισης και της μαζικής παιδείας. Θέλουν για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων να τελειώνουν μόνο το γυμνάσιο, θέλουν μια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Γι' αυτό ο λαός στις 9 του Απρίλη πρέπει να τους κόψει τα φτερά. Διαφορετικά έρχονται πολύ χειρότερες μέρες. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι γιατί παρατηρείται μια αφύπνιση σε μεγάλο τμήμα του λαού μας.

Οι λαοί δε θα αυτοκτονήσουν

Συνόψισε λέγοντας: Χτίζουμε σήμερα το Μέτωπο και διεκδικούμε την εξουσία στην πορεία. Η ανεργία, είπε, δε θα καταργηθεί αν η φτωχολογιά δε διεκδικήσει να πάρει την εξουσία και θα την πάρει μόνο μέσω του Μετώπου, μόνο μέσω του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ ζητά και παλεύει για υψηλά επιδόματα ανεργίας και κανονική ασφάλιση για τους ανέργους. Παράλληλα παλεύει για μια λαϊκή εξουσία και αυτή θα υπάρξει γιατί οι λαοί δε θα αυτοκτονήσουν. ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ ζητάνε από το λαό να μείνει στη στρούγκα. Εμείς τον καλούμε να ξεκινήσει την πάλη του για να βγει από τη φυλακή που τον έχουν βάλει. Να σπάσει την πόρτα και να βγει στο κατώφλι. Γιατί είναι χίλιες φορές καλύτερο να παλεύεις στο δρόμο με τα λιοντάρια παρά με τα λιοντάρια μέσα στο λάκκο.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, απευθύνεται και σε όσους είναι εγκλωβισμένοι στο ΠΑΣΟΚ. Τους καλούμε να κάνουν ένα βήμα μπροστά, να ξεχάσουν τον πράσινο ήλιο και να δουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δεξιό κόμμα. Επίσης απευθυνόμαστε στους αριστερούς που απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις, μιλάμε για τους απλούς ανθρώπους και όχι για τους πανικόβλητους ηγέτες και αξιωματικούς που εγκατέλειψαν το καράβι, και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που μπερδεύτηκαν και ακολούθησαν τον ΣΥΝ ζητώντας ένα πιο εύκολο δρόμο. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ χωράει πολλούς, δε χωράει αυτούς που υπηρετούν την πλουτοκρατία.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με κίνητρα

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τους απολυμένους της ΒΙΟΜΑΓΝ

Θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από το λαό της Βορειοκεντρικής Εύβοιας έτυχε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόσο κατά την άφιξή της στο Μαντούδι, πριν τη συνάντηση με τα σωματεία της ΒΙΟΜΑΓΝ και των ανέργων, όσο και κατά την έξοδό της από την αίθουσα του σταδίου, όπου έγινε η συνάντηση. Μια συνάντηση που κύλησε σε ένα γνώριμο κλίμα, αφού το ΚΚΕ και η ΓΓ της ΚΕ είναι «παλιοί γνώριμοι» με τους εργαζόμενους της περιοχής, τους μεταλλωρύχους και τους άνεργους από τους πρόσφατους αγώνες των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ των ανέργων πριν, αλλά και παλιότερα, και αυτό δεν το ξεχνάνε οι μεταλλωρύχοι και οι κάτοικοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Ηδη η περιοχή του Μαντουδίου μετά και το δεύτερο μέσα σε δέκα χρόνια κλείσιμο του έργου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά μετράει τα συντρίμμια της από την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την κοινωνική αναλγησία ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των εντολών των Βρυξελλών και των πολυεθνικών που θέλουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας τσιφλίκι τους, είτε να παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ Γιάννη Ευσταθίου: «Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, γιατί άφησε την εταιρία και καταστράφηκε από τον Κ. Βαρβούτη, παραβιάζοντας και αυτούς τους όρους της σύμβασης και για την κοροϊδία στο έπακρο προς εμάς. Τώρα μας τάζει σεμινάρια κατάρτισης και «κίνητρα» αυτοαπασχόλησης μετά τις εκλογές».

Με τέτοια ψίχουλα προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο μας, θα πει στην Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιάννης Τσουκαλάς πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και ανέργων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Η κυβέρνηση, συνέχισε, έδινε πλουσιοπάροχα κίνητρα στον ιδιώτη Κ. Βαρβούτη που ανήλθαν σε δύο δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια και μόνο κάποια εκατομμύρια στους εκατοντάδες άνεργους της περιοχής.

Επίσης, ο Γ. Τσουκαλάς εξήρε τη στάση του ΚΚΕ ως του μοναδικού πολιτικού κόμματος που στήριξε και στηρίζει από την αρχή ως το τέλος τον αγώνα των ανέργων.

Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων: «Οσοι υποστηρίζουν, όπως το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα, ότι η αυξανόμενη ανεργία αντιμετωπίζεται με κίνητρα για επενδύσεις, κοροϊδεύουν απροκάλυπτα όχι μόνο τους ανέργους αλλά και όλο το λαό. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής των επενδύσεων είναι το καπιταλιστικό μονοπώλιο, κρατικό ή ιδιωτικό, τότε η γενική τάση θα είναι να αυξάνονται οι θέσεις της ανεργίας σε σχέση με τις θέσεις εργασίας, ακριβώς γιατί οι πλουτοκράτες έχουν στο χέρι τους το ...μαχαίρι και το πεπόνι: Την κατοχή και την ιδιοκτησία των νέων τεχνολογιών, αλλά και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξει μείωση της ανεργίας, όταν κυριαρχούν και εξουσιάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ έχει θέση για τα ζητήματα της απασχόλησης, η οποία περιλαμβάνει και μέτρα υπεράσπισης των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και την επιθετική πολιτική υπέρ μιας λαϊκής οικονομίας, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα από μια λαϊκή εξουσία. Γι' αυτό η πολιτική του πρόταση έχει άμεση αφετηρία τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και την αναγέννηση ενός ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Μια αναγκαία επανόρθωση

Ο... δαίμονας των νέων τεχνολογιών, αλλά και η λειψή επαγρύπνηση και προσοχή των ανθρώπινων «δικλίδων ασφαλείας», είχαν ως αποτέλεσμα, να εμφανιστεί στον προχθεσινό «Ριζοσπάστη» και στη θέση του πρωτοσέλιδου θέματος, το πρωτοσέλιδο θέμα της Κυριακής, 19 Μάρτη.

Ζητώντας συγνώμη από τους αναγνώστες μας και υποσχόμενοι, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, δημοσιεύουμε σήμερα το θέμα, που έπρεπε να υπάρχει στο προχθεσινό φύλλο:

H σημερινή επέτειος της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του ελληνικού λαού κατά των Τούρκων κατακτητών, αλλά και κατά των κοτζαμπάσηδων συνεργατών τους, η οποία νίκησε μετά από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες, αποτελεί παράδειγμα για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Η αντίσταση και η επανάσταση ενός μικρού έθνους, ενός μικρού λαού, κόντρα στη μοιρολατρία και το ραγιαδισμό αποδείχνει ότι όταν ο Λαός θέλει, ΜΠΟΡΕΙ!

Στη σημερινή εποχή της «νέας τάξης» ξανά ο ελληνικός λαός ορθώνει το ανάστημά του. Δεν ξεχνά ότι τέτοια μέρα πέρσι οι «έξυπνες βόμβες» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων έπεφταν σκορπώντας το θάνατο πάνω στο πληγωμένο κορμί της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ξεχνά το βρώμικο ρόλο της κυβέρνησης Σημίτη που με ανάλογες μορφές συνεχίζεται και σήμερα. Γι' αυτό και στις 9 Απρίλη θα τιμωρήσει αυτούς που προσπαθούν να εξαργυρώσουν την προδοσία τους στα Χρηματιστήρια της Ευρωενωσιακής και υπερατλαντικής βαρβαρότητας.

Σήμερα στη συγκέντρωση της Πάτρας

Σήμερα, Δευτέρα, στις 7.30μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα χαιρετίσει στη συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου. Ομιλητές στη συγκέντρωση θα είναι ο Π. Κοσιώνης από το ΚΚΕ και ο Στ. Κοντονής στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ