ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
Τα «λερωμένα χέρια»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Για τους σύγχρονους, ανανεωτικούς και τα τοιαύτα αριστερούς, το πρόγραμμα είναι σοβαρή υπόθεση: είναι θεμέλιο όχι απλώς της εκλογικής συναίνεσης, αλλά επίσης της πολιτικής στράτευσης. Είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα απανταχού κόμματα της Αριστεράς (από τους Νέους Εργατικούς μέχρι και την Κομμουνιστική Επανίδρυση) είναι κόμματα προγραμματικής, όχι ιδεολογικής ενότητας; Νομίζω όχι. Η παραγνώριση της σημασίας του προγράμματος είναι μια πολυτέλεια, την οποία μπορούν να απολαμβάνουν αμέριμνα μόνο οι οπαδοί της (συνειδητά) εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή όσοι έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο από την πολιτική (όπως το σημερινό ΚΚΕ). Οι άλλοι, εκείνοι δηλαδή που δεν ορίζονται στο ελαφρώς χιλιαστικό δίπολο "καταγγελία της πραγματικότητας - προσδοκία ενός καλύτερου κόσμου", είναι υποχρεωμένοι να λερώνουν τα χέρια τους».

Τούτη η «εμβριθής προσέγγιση» ανήκει στον Μάνο Ματσαγγάνη, «οικονομολόγο, ειδικό σε θέματα δημόσιας διοίκησης», όπως τον παρουσιάζει η «Κυριακάτικη Αυγή» (25.3.2000) στην οποία δημοσιεύτηκε ολοσέλιδο άρθρο του με τίτλο: «Δουλιά της Αριστεράς, το μετρό και άλλα ανεπίκαιρα (;)».

Βέβαια, ο Μ. Ματσαγγάνης τυγχάνει να είναι και «ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού» σε θέματα υγείας και πρόνοιας. Κι ένας τέτοιος ειδικός σύμβουλος πού να βρει χρόνο να ακούσει τις προτάσεις του ΚΚΕ για το μετρό, λόγου χάρη, που παρουσίασε ανήμερα των εγκαινίων του μετρό ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του Κόμματος.

Φαίνεται ότι ο Μ. Ματσαγγάνης ήταν απασχολημένος με το δρομολόγιο του πρωθυπουργού, ενώ τις άλλες μέρες «λερώνει τα χέρια του» - κατά τη δική του έκφραση - για να συντηρήσει το «γάμο του» με την εξουσία.

Ιδανικοί «παρτενέρ» της εξουσίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτός από την μπλερικού τύπου, αριστερή υποτίθεται, θεώρηση ο Μ. Ματσαγγάνης στο ίδιο άρθρο μιλά και για την «αριστερή στάση ζωής», που κρύβεται όπως γράφει (όπως ο διάολος) στις λεπτομέρειες.

Ιδού μια λεπτομέρεια αυτής της αριστερής στάσης, όπως την περιγράφει ο ίδιος ο Μ. Ματσαγγάνης στο περιοδικό «Νέα Υγεία» (τεύχος 26), στο οποίο ως «Ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού» πραγματεύεται την «ιδιωτική ασφάλιση και δημόσια πολιτική».

Γράφει, λοιπόν: «Η άνοδος της ποιότητας των ξενοδοχειακών υπηρεσιών των μονάδων του ΕΣΥ θα τους επέτρεπε να είναι ανταγωνιστικές έναντι των αντίστοιχων μονάδων του ιδιωτικού τομέα και άρα ιδανικοί "παρτενέρ" και της ιδιωτικής ασφάλισης...».

Θαυμάστε, δηλαδή, «αριστερή προγραμματική πρόταση»: Οι καλές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία να εκχωρηθούν στις ιδιωτικές εταιρίες, που θα τις έχουν ως «παρτενέρ».

Δεν είναι δα και τίποτε εξωφρενικό αυτό που γράφει -έστω και με αυτή τη φρασεολογία: Είναι απλά δείγματα γραφής ιδανικών -της κεφαλαιοκρατίας - «παρτενέρ» της εξουσίας.

Υ.Γ.: Α, ρε ΚουΚουΕ που δεν αποφάσισες να γίνεις και συ «παρτενέρ» της εξουσίας...

Κυβερνητική «φιέστα» στο Κιλελέρ

Με την απουσία των αγροτών γιορτάστηκε φέτος από την κυβέρνηση το Κιλελέρ. Ηταν όμως παρόντες ο υπουργός Γεωργίας και άλλοι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι, εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ και των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση επέλεξε να τιμήσει την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ χτες, που όλως... τυχαίως βρισκόταν στη Λάρισα ο Κ. Σημίτης, για να μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Η φετινή εκδήλωση για το Κιλελέρ μετατράπηκε με ευθύνη της Νομαρχίας Λάρισας και του Δήμου του Κιλελέρ σε μια καθαρά προεκλογική «φιέστα» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Στην ουσία επρόκειτο για εκδήλωση προσβολής της μνήμης των εξεγερμένων αγροτών και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, καθώς οι «τιμώντες» τη μνήμη τους είναι αυτοί που σήμερα συνεχίζουν την τακτική των τσιφλικάδων και του κράτους τους, κυνηγώντας τους αγωνιζόμενους αγρότες με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία. Μάλιστα ο Γ. Ανωμερίτης χρησιμοποίησε το βήμα των «Κιλελέρειων 2000» για να επαναλάβει πως τα καταστροφικά μέτρα για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας θα εφαρμοστούν, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ακόμα και των μετρημένων στα δάχτυλα αγροτών που ήταν εκεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα, ο λόγος στους εργαζόμενους!

Στην ιστορία πέρασε και η Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας για να τη θυμόμαστε στο μέλλον σαν έναν ακόμη σταθμό στην επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πίσω από τις δαιδαλώδεις διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της Πορτογαλικής Προεδρίας και τις παραπλανητικές κοινοτικές ορολογίες, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διακρίνουν δυο ξεκάθαρους στόχους. Ο πρώτος αφορά στις σαρωτικές αλλαγές που επιχειρούν οι «δεκαπέντε» στο εργασιακό καθεστώς και ο δεύτερος στην πρόθεσή τους για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στις συζητήσεις στη Λισαβόνα, όπως και στο ντοκουμέντο των Συμπερασμάτων, γίνεται πολύς λόγος για νέες τεχνολογίες, για πληροφορική, για Ιντερνετ, για «νέα οικονομία», για ανταγωνιστικότητα. Αυτά είναι το περιτύλιγμα μιας πολύ απλής αλήθειας. Οτι πολυεθνικές επιχειρήσεις, μεγάλες τράπεζες και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι αποφάσισαν να ξεμπερδεύουν με ό,τι κατά τη γνώμη τους αποτελεί εμπόδιο στην ασύδοτη κερδοφορία τους στα πλαίσια μιας πραγματικότητας που ονομάζουν «παγκοσμιοποίηση».

Θα ακούσουμε τις επόμενες μέρες τις σειρήνες της κυβερνητικής προπαγάνδας να μιλούν για πόλεμο κατά της ανεργίας, για νέες ευκαιρίες απασχόλησης, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για μείωση της φτώχειας, για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι παραπάνω κυβερνητικοί ισχυρισμοί έχουν τόση σχέση με την αλήθεια, όση και ο... φάντης με το ρετσινόλαδο.

Η αλήθεια λοιπόν βρίσκεται αποτυπωμένη με κάθε επισημότητα, χωρίς να δέχεται αμφισβήτηση, σ' όλες τις εισηγήσεις που συζητήθηκαν στη Λισαβόνα, όπως και στις αποφάσεις των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής. Οι συλλογικές συμβάσεις θα καταργηθούν, θα αντικατασταθούν με συμβόλαια εργασίας εργαζόμενου - εργοδότη, θα καταργηθούν τα όρια στις απολύσεις, οι επιχειρηματίες θα έχουν δικαίωμα να απολύουν και να προσλαμβάνουν κατά το δοκούν, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής, επιδόματα και παροχές θα κοπούν, αφού «επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής», θα κοπούν επίσης τα επιδόματα ανεργίας, αφού ενισχύουν την «τεμπελιά» των ανέργων, αντίθετα θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις στους εργοδότες για να συγκαλύπτουν την ανεργία με πλασματικές «θέσεις εργασίας», οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι μόνιμα κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Και ακόμα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, το κράτος θα περιοριστεί στο να δίνει μια σύνταξη - ελεημοσύνη, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν περισσότερα για χειρότερη περίθαλψη και πενιχρή σύνταξη, δικαίωμα στην αξιοπρέπεια θα αποκτούν μόνο όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να την «αγοράσουν».

Και όλα αυτά θα δικαιολογούνται με τα επιχειρήματα περί εξέλιξης, τεχνολογίας, ανταγωνιστικότητας, ευελιξίας, «νέας οικονομίας» κλπ. Το μοίρασμα της ανεργίας σε περισσότερους εργαζόμενους θα ονομάζεται «απασχόληση», το μοίρασμα της εξαθλίωσης θα ονομάζεται «νέο κοινωνικό μοντέλο».

Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αυταπάτες, ούτε για καθυστερήσεις. Σ' αυτή τη μάχη οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να νικήσουν. Να οργανώσουν τον αγώνα τους με πρώτο στόχο την απόκρουση της επίθεσης κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αντεπίθεση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί για λογαριασμό ολόκληρου του λαού. Γι' αυτό η ενίσχυση του Λαϊκού Μετώπου, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι επιλογή με αντίκρισμα στην άμεση απάντηση, στην πρόκληση και με προοπτική, για να βάλουν τα λαϊκά στρώματα τη δική τους σφραγίδα στο μέλλον.

Ο «σκεπτόμενος»

Ποιον να ψηφίσει

σκέφτεται,

μπερδεύτηκε,

δεν ξέρει,

ποιος, τάχα

...ελαφρύτερο

θα 'χει απ' τους δύο

χέρι;

####

Ποιον να ψηφίσει

σκέφτεται

ποιος είναι τάχα

η «λύση»,

ποιος απ' τους δύο

το... σώβρακο, έστω,

θα του αφήσει;

#####

Ποιον να ψηφίσει

σκέφτεται,

σε συλλογή

έχει πέσει,

τι να διαλέξει

το παλιό

ή το καινούριο

...«φέσι»;


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ