ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΛΑ ΛΟΥΤΡΩΝ
Περισσεύουν τα προβλήματα

Σαν ένα παλιό, καλό φίλο υποδέχτηκαν οι κάτοικοι και οι φορείς της Σκάλας Λουτρών τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ το βράδυ της Παρασκευής, γεμίζοντας ασφυκτικά την ταβέρνα όπου θα παραχωρούνταν δείπνο προς τιμήν της. Παρών και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Θ. Γιακαλής.

Καλωσορίζοντας την Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών Βασίλης Μαμώλης σημείωσε πως «είναι για μας διπλή τιμή να φιλοξενούμε στο χωριό μας για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ». «Την προηγούμενη φορά σάς αναπτύξαμε αναλυτικά τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής μας και είχαμε πάντα την ουσιαστική υποστήριξη των βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των κατοίκων, ο πρόεδρος σημείωσε πως εκτός από τα πλήγματα που δέχονται σαν ελαιοπαραγωγοί και «από την προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανεργίας από αυτούς που τη δημιουργούν με την πολιτική τους», προστίθεται και το πρόβλημα της εγκατάλειψης της παράκτιας και μέσης αλιείας. «Οι ψαράδες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και η καθημερινή τους κούραση μέσα στη θάλασσα να χτυπιέται από αυξήσεις καυσίμων και εργαλείων». Οπως επίσης και το σοβαρότατο πρόβλημα των εγκαταστάσεων καυσίμων της ΕΚΟ - Μαμιδάκης που λειτουργούν παράνομα δίπλα στον οικισμό, αδιαφορώντας πλήρως για τη ζωή των κατοίκων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και για την απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων μέσα στον κόλπο της Γέρας. Παρανομία για την οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί επίσης, με τη σειρά της.

«Αλλά δε μένουμε με δεμένα τα χέρια, αγωνιζόμαστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και θεωρούμε πάντα σίγουρη και σταθερή τη μεγάλη υποστήριξη του ΚΚΕ» κατέληξε ο πρόεδρος.

Εκ μέρους του Εκπολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου «Το Δελφίνι», η Ευθαλία Τουρλή αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων και του συλλόγου ενάντια στον Μαμιδάκη αλλά και για τη δραστηριότητα του συλλόγου.

Ο Θ. Γιακαλής σημείωσε πως η παρουσία της αντιπροσωπείας του Κόμματος «μας τιμά», αφού η πορεία του ΚΚΕ είναι γεμάτη αγώνες και αίμα. Αναφέρθηκε και αυτός στο πρόβλημα των εγκαταστάσεων (τα Λουτρά έχουν συνενωθεί με τη Μυτιλήνη) και στους αγώνες του δήμου για να φύγουν. Αγώνες όχι μόνο απέναντι στην αδιαφορία της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών, αλλά και στους εκβιασμούς και στη λάσπη, όπως για παράδειγμα ότι αν φύγουν οι εγκαταστάσεις θα ακριβύνουν - αν δεν «εξαφανιστούν»(!) - τα καύσιμα. «Η Μυτιλήνη είναι γνωστή για τους αγώνες της και θα συνεχίσει να αγωνίζεται», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ερώτηση απάντηση

-Ποια η σημασία και η κρισιμότητα αυτών των εκλογών;

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αρνούνται τη συμμετοχή στη «νέα τάξη πραγμάτων», η δράση της οποίας στα Βαλκάνια διατηρεί όλους τους παράγοντες συνέχισης του πολέμου. Στο Κοσσυφοπέδιο ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής, με συμμετοχή και ελληνικού στρατού, αυξάνεται, υποδαυλίζονται εθνικιστικές αντιθέσεις για να δημιουργηθούν αφορμές για νέα ανάφλεξη. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική ομηρία.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδιώκουν να πείσουν ότι καθένα απ' αυτά τα κόμματα, είναι ικανότερο να προωθήσει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, (ΟΝΕ), τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την ένταξη σ' αυτήν. θεωρούν ότι γι' αυτό το λόγο χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση.

H Σύνοδος Κορυφής στη Λισαβόνα, απέδειξε πως τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί ενδιαφέρονται μόνο για την εφαρμογή πολιτικής, που να αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ικανότητα και δυνατότητα να αντεπεξέρχεται στο διεθνή ανταγωνισμό.

Στη Λισαβόνα οι «15» κατέληξαν στην αναγκαιότητα αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3% το χρόνο, που σημαίνει εφαρμογή πολιτικής για ενίσχυση των επιχειρηματιών, σε συνδυασμό με μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας που σημαίνει και αύξηση της ανεργίας και μείωση των μισθών. Επίσης στα πλαίσια αυτά κατέληξαν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, που σημαίνει ένταση των ιδιωτικοποιήσεων σ' αυτούς τους τομείς και ολοκληρωτικό ξεπούλημα σ' ό,τι έχει απομείνει ακόμη υπό κρατική ιδιοκτησία σ' αυτές τις επιχειρήσεις, μ' όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους λαούς, (μείωση θέσεων εργασίας, μεγαλύτερη ακρίβεια για τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που πουλούν στα λαϊκά στρώματα, κλπ.).

Για την κοινωνική ασφάλιση, επέμειναν στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, (όχι κρατικές παροχές), που σημαίνει ότι αυτή θα παραδοθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αν, δε, συνδυαστεί με το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας επιδοτούνται οι επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλαμβάνουν ανέργους, ενώ είναι έτοιμα μέτρα για μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία έως και την κατάργησή τους, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 χρόνια, τότε γίνεται φανερό ότι και η υγειονομική περίθαλψη και η σύνταξη θα γίνουν άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους.

Στις εργασιακές σχέσεις εφαρμόζεται η λεγόμενη ευελιξία στην εργασία, με κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, (8ωρο, 7ωρο). Δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους με ό,τι ωράριο αυτή θέλει, άρα και υπερωριακά χωρίς πληρωμή υπερωριών, να εφαρμόζει ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, με αρνητικές επιπτώσεις, όπως μείωση των μισθών και του μεροκάματου, αλλά και αδυναμία πλήρους ασφάλισης, που σημαίνει ζημιά στα ταμεία, στις συντάξεις και την περίθαλψη.

Στην εκπαίδευση κατέληξαν στην επιτάχυνση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εφαρμοστεί η ειδίκευση και επανειδίκευση, η δημιουργία φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, εξαρτημένου από τις ανάγκες των πολυεθνικών, με την παροχή «ευκαιριών», δηλαδή την ικανότητα να κάνουν μια δουλιά, χωρίς ολοκληρωμένη μόρφωση και χωρίς εξασφάλιση δουλιάς.

Μετά απ' όλα αυτά γίνεται φανερή η κρισιμότητα των εκλογών για το λαό, αφού η συνέχιση της ίδιας, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, πολιτικής, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε «κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά, (το ΔΗΚΚΙ προσφέρεται από τώρα, ενώ ο ΣΥΝ έχει δώσει ανάλογα διαπιστευτήρια), θα οξύνει τις αρνητικές συνέπειες για το λαό. Γι' αυτό και πρέπει να μαυρίσει τα κόμματα της πλουτοκρατίας, να βγάλει ανίσχυρη κυβέρνηση και να ενισχύσει το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν οι προϋποθέσεις παρεμπόδισης αυτής της πολιτικής με την προώθηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου.

Ο λαός στο προσκήνιο

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η ΚΝΕ στην Αλέκα Παπαρήγα, αφού το σύνθημα «Τιμημένο ΚΚΕ» δόνησε το αεροδρόμιο. Ηταν εκεί επίσης αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στο Νομό Λέσβου Σταύρος Σκοπελίτης, Βαγγέλης Παλαιολόγος, Μένη Κουρδουσά - Δεληγιαννίδη και Γιάννης Πλάντζος, ο δήμαρχος Μανταμάδου Καρατζιτζής και η νομαρχιακή σύμβουλος της «ΝΑΣ» Ελένη Βουλβούλη.

Σε δήλωσή της προς τα ΜΜΕ η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ο λαός πρέπει και μπορεί ν' αποδείξει ότι έχει καταλάβει για τα καλά τα ψέματα του κ. Σημίτη, αλλά και ότι δεν πρόκειται να ξεγελαστεί από τη δημαγωγία της ΝΔ. Από κει και πέρα ο δρόμος είναι ολάνοιχτος για μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ. Αυτή η υπερψήφιση μπορεί να αποτελέσει το σπινθήρα, ώστε ο λαός να βγει στην αντεπίθεση και να μπει στο προσκήνιο του πολιτικού αγώνα. Εμείς απευθυνόμαστε στο λαό και όχι σ' αυτούς που μαγειρεύουν ή φτιάχνουν τα γκάλοπ. Ο λαός πρέπει να ανατρέψει τα λεγόμενα προγνωστικά και ν' αποδείξει ότι αυτά που είναι "δεδομένα" ο ίδιος τα παραμερίζει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ