Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση απάντηση

-Ποια η σημασία και η κρισιμότητα αυτών των εκλογών;

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αρνούνται τη συμμετοχή στη «νέα τάξη πραγμάτων», η δράση της οποίας στα Βαλκάνια διατηρεί όλους τους παράγοντες συνέχισης του πολέμου. Στο Κοσσυφοπέδιο ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής, με συμμετοχή και ελληνικού στρατού, αυξάνεται, υποδαυλίζονται εθνικιστικές αντιθέσεις για να δημιουργηθούν αφορμές για νέα ανάφλεξη. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική ομηρία.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδιώκουν να πείσουν ότι καθένα απ' αυτά τα κόμματα, είναι ικανότερο να προωθήσει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, (ΟΝΕ), τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την ένταξη σ' αυτήν. θεωρούν ότι γι' αυτό το λόγο χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση.

H Σύνοδος Κορυφής στη Λισαβόνα, απέδειξε πως τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί ενδιαφέρονται μόνο για την εφαρμογή πολιτικής, που να αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ικανότητα και δυνατότητα να αντεπεξέρχεται στο διεθνή ανταγωνισμό.

Στη Λισαβόνα οι «15» κατέληξαν στην αναγκαιότητα αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3% το χρόνο, που σημαίνει εφαρμογή πολιτικής για ενίσχυση των επιχειρηματιών, σε συνδυασμό με μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας που σημαίνει και αύξηση της ανεργίας και μείωση των μισθών. Επίσης στα πλαίσια αυτά κατέληξαν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, που σημαίνει ένταση των ιδιωτικοποιήσεων σ' αυτούς τους τομείς και ολοκληρωτικό ξεπούλημα σ' ό,τι έχει απομείνει ακόμη υπό κρατική ιδιοκτησία σ' αυτές τις επιχειρήσεις, μ' όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους λαούς, (μείωση θέσεων εργασίας, μεγαλύτερη ακρίβεια για τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που πουλούν στα λαϊκά στρώματα, κλπ.).

Για την κοινωνική ασφάλιση, επέμειναν στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, (όχι κρατικές παροχές), που σημαίνει ότι αυτή θα παραδοθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αν, δε, συνδυαστεί με το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας επιδοτούνται οι επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλαμβάνουν ανέργους, ενώ είναι έτοιμα μέτρα για μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία έως και την κατάργησή τους, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 χρόνια, τότε γίνεται φανερό ότι και η υγειονομική περίθαλψη και η σύνταξη θα γίνουν άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους.

Στις εργασιακές σχέσεις εφαρμόζεται η λεγόμενη ευελιξία στην εργασία, με κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, (8ωρο, 7ωρο). Δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους με ό,τι ωράριο αυτή θέλει, άρα και υπερωριακά χωρίς πληρωμή υπερωριών, να εφαρμόζει ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, με αρνητικές επιπτώσεις, όπως μείωση των μισθών και του μεροκάματου, αλλά και αδυναμία πλήρους ασφάλισης, που σημαίνει ζημιά στα ταμεία, στις συντάξεις και την περίθαλψη.

Στην εκπαίδευση κατέληξαν στην επιτάχυνση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εφαρμοστεί η ειδίκευση και επανειδίκευση, η δημιουργία φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, εξαρτημένου από τις ανάγκες των πολυεθνικών, με την παροχή «ευκαιριών», δηλαδή την ικανότητα να κάνουν μια δουλιά, χωρίς ολοκληρωμένη μόρφωση και χωρίς εξασφάλιση δουλιάς.

Μετά απ' όλα αυτά γίνεται φανερή η κρισιμότητα των εκλογών για το λαό, αφού η συνέχιση της ίδιας, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, πολιτικής, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε «κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά, (το ΔΗΚΚΙ προσφέρεται από τώρα, ενώ ο ΣΥΝ έχει δώσει ανάλογα διαπιστευτήρια), θα οξύνει τις αρνητικές συνέπειες για το λαό. Γι' αυτό και πρέπει να μαυρίσει τα κόμματα της πλουτοκρατίας, να βγάλει ανίσχυρη κυβέρνηση και να ενισχύσει το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν οι προϋποθέσεις παρεμπόδισης αυτής της πολιτικής με την προώθηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ