Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το βάρος στο φιλολαϊκό προσωπείο

Δεν βρήκε όμως να πει ούτε μια λέξη για τις καταστροφικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής στη Λισαβόνα, ακριβώς γιατί τις αποδέχεται πλήρως

Στην προβολή του φιλολαϊκού προσωπείου της εστιάζει την προπαγανδιστική εκστρατεία τις τελευταίες δύο βδομάδες η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στους «αναποφάσιστους» κυρίως πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, όμως δεν μπορεί να αποκρύψει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της, ταυτόσημη με αυτή που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λαλίστατος Κ. Καραμανλής δε βρήκε όλες τις προηγούμενες μέρες να πει μια κουβέντα για τη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα, ακριβώς γιατί αποδέχεται πλήρως - και έχει ήδη ενσωματώσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ - όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για την επιβολή του «αμερικανικού μοντέλου» στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Δε διστάζει όμως την ίδια στιγμή, δημαγωγώντας ασύστολα, να διακηρύσσει στις ομιλίες του ότι η ψήφος στο κόμμα του σημαίνει «όχι στην ανεργία και τη φτώχεια»!

Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ενότητα της παράταξης που έχει επιτευχθεί δεν αρκεί για ν' ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία και γι' αυτό τις επόμενες μέρες στο στόχαστρο θα βρεθούν οι «ταλαντευόμενοι» ψηφοφόροι. Οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι, εκτιμούν στη ΝΔ, είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αποφασισμένοι να το καταψηφίσουν αλλά δεν το εκφράζουν δημόσια. Με βάση αυτό ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και είναι «πρώτη δύναμη και μάλιστα με διαφορά». Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ περιμένει την «επικοινωνιακή αντεπίθεση» της κυβέρνησης αλλά δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να τους ακολουθήσουν στη δημιουργία συνθηκών πόλωσης γιατί κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον εκλογικό τους στόχο. Αντίθετα θα εντείνουν τη διαφημιστική καμπάνια για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα γιατί αυτά πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής σε ομιλία του χθες στο Αγρίνιο αποφάνθηκε ότι «η μάχη έχει ήδη κριθεί» και προεξόφλησε πως «ό,τι κι αν κάνουν, κερδίζουμε τις εκλογές». Ομολογώντας έμμεσα πλην σαφώς τη σύμπλευσή του με τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώνει την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης στην αλαζονεία και καθεστωτική της αντίληψη, ενώ ταυτόχρονα διατυμπανίζει ότι το κόμμα του είναι ο αυθεντικός εκφραστής της ΟΝΕ και «κόμμα του φιλελευθερισμού... και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Παράλληλα, προσβλέπουν στην τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή στις 30 Μάρτη, στην οποία φυσικά θα συμμετέχει ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά την αρχική θεατρινίστικη άρνηση εκ του ασφαλούς και τις φραστικές επιφυλάξεις που εξέφρασε για τη μη συμμετοχή των αρχηγών των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα ότι η ΝΔ μπορεί και πρέπει να κερδίσει τις εκλογές απηύθυνε ο Κ. Μητσοτάκης στην πρώτη προεκλογική ομιλία του στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Ο επίτιμος πρόσφερε τη συνδρομή του στη γενικότερη προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να πλασάρει το κόμμα της ως κόμμα του μεσαίου χώρου, λέγοντας ότι «η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, που εκφράζει όλο το χώρο, από τις παρυφές της Αριστεράς ίσαμε ολόκληρη τη Δεξιά, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που εκφράζει στην ουσία το μεσαίο χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ