Δευτέρα 27 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής!

Η ΝΔ υπόσχεται να παρεμβαίνει συνεχώς για να υποστηρίζει στις γειτονικές κυβερνήσεις τις δραστηριότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών

Την άμεση και θεσμοθετημένη συμμετοχή των μεγαλοεπιχειρηματιών στην «εθνική» επιχείρηση οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης των βαλκανικών λαών, προτείνει η ηγεσία της ΝΔ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές την εύνοια των μεγάλων αφεντικών. Ταυτόχρονα, ο ρόλος της κυβέρνησης θα είναι να παρεμβαίνει διαρκώς στις κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών για να υποστηρίξει τις «μπίζνες» των επιχειρηματιών και μάλιστα δε θα διστάσει, όπως τονίζει, να χρησιμοποιήσει τους οικονομικούς μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες ως «όργανο εξωτερικής πολιτικής»!

Οι παραπάνω θέσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται σε κείμενο της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων, το οποίο -όπως σημειώνει- κωδικοποιεί τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα σε κομματικές ημερίδες ο Κ. Καραμανλής. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που προτείνει η ΝΔ θα επιδιωχτεί «και η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου». Δεύτερη θεσμική παρέμβαση θα είναι να υπαχθούν στο υπουργείο Εξωτερικών οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο που υπογράφει ο γραμματέας διεθνών σχέσεων Γ. Βαληνάκης, για να δοθεί μια πολιτική στρατηγική στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την παρευξείνια ζώνη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της στρατηγικής είναι «η ενεργός συμπαράσταση της κυβέρνησης της ΝΔ με παρεμβάσεις στις ξένες κυβερνήσεις υπέρ των ελληνικών συμφερόντων». Δε νοείται, τονίζεται χαρακτηριστικά, χώρες που ζητούν την ελληνική συμπαράσταση να αποκρούουν συστηματικά την ελληνική επιχειρηματική παρουσία! Σε αυτό το πλαίσιο «και η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι όργανο εξωτερικής πολιτικής(!). Συγκεκριμένα «τον αριθμό και την κατανομή των εποχιακών και άλλων μεταναστών θα τον αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση με τη βοήθεια των γειτονικών κυβερνήσεων, αλλά με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα»! Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη που θα έχει ως στόχο την «πολιτική αξιοποίηση» της συνολικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια αποστολή αυτής της υπηρεσίας θα είναι να καταγράφει και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το μέγεθος της συμβολής των επιχειρηματιών στην ανάπτυξη της καθεμιάς από τις γειτονικές χώρες, ώστε η κυβέρνηση «να είναι σε θέση να «μεταφράζει» την ελληνική συμβολή σε επιρροή και διπλωματικά ανταλλάγματα εκ μέρους των κρατών της περιοχής»! Βασικός στόχος παραμένει «η ανάληψη και υλοποίηση του ρόλου του μεσάζοντος -μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής- στην αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων που διοχετεύονται στα Βαλκάνια». «Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρουν επιτέλους στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο υπουργείο Εξωτερικών τον ενεργό συμπαραστάτη που χρειάζονται για τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό», τονίζεται στο έγγραφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ