ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σκαρφάλωσαν ... αισίως στα 90 δισ. ευρώ!

Με ρυθμούς πάνω από 1,4 δισ. ευρώ το μήνα «αυγαταίνει» ο δανεισμός των νοικοκυριών

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς συνεχίζεται και φέτος η αύξηση της μάζας του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών, επιβεβαιώνοντας πως η εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον καλύτερο κράχτη της πραμάτειας των τραπεζών. Ηδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δάνεια των νοικοκυριών, στο τέλος Μάρτη του 2007, σκαρφάλωσαν στα 90 δισ. ευρώ. Στο τελευταίο 12μηνο η μέση μηνιαία διόγκωση του χρέους των νοικοκυριών ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί και το μέγεθος της υπερχρέωσης στις τράπεζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σημερινά και μελλοντικά εισοδήματα των δανειοληπτών. Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς αύξησης, στο τέλος του 2007 τα δάνεια των νοικοκυριών αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ και θα αποτελούν τουλάχιστον το 48% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά, από 44% του ΑΕΠ που ήταν στο τέλος του 2006. Μαζί με την αύξηση της μάζας του δανεισμού αυξάνονται και τα δάνεια των νοικοκυριών που βγαίνουν στο «κόκκινο», σε μια εξέλιξη που συνεπάγεται δικαστικά μέτρα και πλειστηριασμούς από την πλευρά των τραπεζών.

Να σημειωθεί πως τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας υποεκτιμούν το ύψος του συνολικού δανεισμού καθώς δεν περιλαμβάνουν τις «λογιστικές διαγραφές» των δανείων σε οριστική καθυστέρηση μετά από σχετικές εντολές της κεντρικής τράπεζας. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης αφού ληφθούν υπόψη και οι λογιστικές διαγραφές καθώς και οι «τιτλοποιήσεις» δανείων διαμορφώνεται σε 24,5% και χωρίς τις λογιστικές διαγραφές σε 22,8%.

Η διάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού στο τέλος Μάρτη του 2007 είναι η εξής:

  • Νοικοκυριά: Τα κάθε είδους δάνεια εκτινάχτηκαν στα 90,02 δισ. ευρώ από 72,74 δισ. ευρώ στο τέλος Μάρτη του 2006. Η μέση μηνιαία αύξηση παραμένει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται σε 60,2 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 25,5%. Τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια έφτασαν σε 27,5 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 22%
  • Επιχειρήσεις: Η μάζα του δανεισμού τους στις τράπεζες διαμορφώνεται σε 96,3 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 15,9%)
  • Το σύνολο του δανεισμού (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) μαζί με τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (δανεισμός επιχειρήσεων από τρίτους) φτάνει σε 186,3 δισ. ευρώ.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Στον αστερισμό της λιτότητας...

Στον αστερισμό της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας κινείται και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008. Αυτό προκύπτει από τις σχετικές οδηγίες για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, που κοινοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ).

Το νέο στοιχείο της τυποποιημένης - με το πνεύμα της λιτότητας - εγκυκλίου που αποστέλλεται παραδοσιακά, είναι ότι αυτή τη φορά:

  • Πρώτον, επισημαίνεται η ανάγκη επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2010, σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στην ΕΕ.
  • Δεύτερον, καλούνται οι φορείς, «προκειμένου να παγιωθεί το κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας» - να συμπεριλάβουν στις προτάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008 και αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2009 και 2010.

Στη δεύτερη περίπτωση στόχος είναι η εμπέδωση του πνεύματος λιτότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση. Κατά τα άλλα, στους βασικούς στόχους και τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, που αναπτύσσει η εγκύκλιος επιβεβαιώνεται ο ρόλος του κρατικού προϋπολογισμού, ως μοχλού προώθησης των ευρύτερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα επισημαίνεται, ότι «ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, θα συνεχίσουν να αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής και για το έτος 2008».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
«Κερδίζει έδαφος» ο «φιλικός διακανονισμός»

Σε 141.172 ανήλθαν το 2006 οι περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων που διευθετήθηκαν μέσω του συστήματος «φιλικού διακανονισμού». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 42,73% του συνόλου των ζημιών που δηλώθηκαν πέρσι, ενώ τα ποσά που καταβλήθηκαν συνολικά γι' αυτό τον τρόπο αποζημίωσης ανέρχονται σε 130,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αποζημιώσεις μέσω «φιλικού διακανονισμού» ή της «συμφωνίας άμεσου διακανονισμού ζημιών» ήταν αυξημένος το 2006 σε σύγκριση με το 2005 κατά 18,86% και τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά 20,92%. Ακόμη, οι περιπτώσεις σωματικών βλαβών που διευθετήθηκαν στο πλαίσιο αυτό το 2006 ήταν 685 από τις οποίες 499 αφορούσαν τραυματισμούς οδηγών και 186 τραυματισμούς επιβαινόντων στα οχήματα. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν ανήλθαν στο ποσό των 344.821 ευρώ.

Οσον αφορά στο πρώτο πεντάμηνο του 2007 οι δικαιούχοι αποζημιώσεων ανέρχονται σε 65.000, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006 κατά 19,8%, ενώ οι δικαιούχοι αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες είναι 295. Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος είναι οι υλικές ζημιές να μην ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ και οι σωματικές βλάβες τις 2.000 ευρώ ανά τραυματία και στη σύγκρουση να μην εμπλέκονται περισσότερα από δύο οχήματα. Ακόμη, θα πρέπει να υπογράψουν το σχετικό έντυπο και οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί και να επικοινωνήσουν οι δύο εταιρείες μεταξύ τους.

ΕΦΟΡΙΑ
Λήξη προθεσμιών

Λήγουν τις επόμενες μέρες οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το πρόγραμμα της Εφορίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέχρι 25 Μάη: σε 9
  • Μέχρι 30 Μάη: σε 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 1η Ιούνη: σε 60, 70, 80, 90 και 00.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 55,8%

Τα επιτεύγματα της Αγροτικής Τράπεζας στα χρόνια της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης διαφήμισε χτες, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, ο διοικητής της ΑΤΕ, Δ. Μηλιάκος. Στα πλαίσια αυτά, αφού ανακοίνωσε πως τα κέρδη της ΑΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2007 ανήλθαν στα 75,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 55,8%, στη συνέχεια έκανε λόγο για την «επιτυχία» του νόμου για τα πανωτόκια, με τον οποίο ρυθμίστηκαν συνολικές οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα μέτρα -ασπιρίνες που και προεκλογικά είχε διακηρύξει η ΝΔ και τα οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν έλυσαν τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η οποία συνεχίζει να πέφτει στα νύχια των τραπεζών.

Η διοίκηση της τράπεζας έκανε λόγο και για «βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού» των υπαλλήλων της, δηλαδή για την ένταξή τους στο ΙΚΑ, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση του κόστους από την πλευρά της εργοδοσίας.

Πάνω το ελάχιστο κόστος οικοδομών

Τσουχτερές ανατιμήσεις έρχονται και στο «ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών», που αποτελούν προάγγελο νέων επιβαρύνσεων στην αγορά κατοικίας για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό προκύπτει από τις «μέσες τιμές ζώνης» στις περιφέρειες της χώρας, που κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές - καθώς πρέπει να επιδείξουν περισσότερα τιμολόγια και αποδείξεις στην Εφορία - θα μετακυλίσουν το όποιο επιπλέον κόστος στους αγοραστές.

Οι νέες τιμές θα έχουν εφαρμογή για τα δικαιολογητικά έκδοσης αδειών που κατατίθενται στις πολεοδομίες από τις 5 του Ιούνη 2007 και μετά. Οι ανατιμήσεις στο ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος, ανάλογα με τις περιφέρειες της χώρας, κυμαίνονται από 12% μέχρι 25,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ