Πέμπτη 24 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σκαρφάλωσαν ... αισίως στα 90 δισ. ευρώ!

Με ρυθμούς πάνω από 1,4 δισ. ευρώ το μήνα «αυγαταίνει» ο δανεισμός των νοικοκυριών

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς συνεχίζεται και φέτος η αύξηση της μάζας του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών, επιβεβαιώνοντας πως η εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον καλύτερο κράχτη της πραμάτειας των τραπεζών. Ηδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δάνεια των νοικοκυριών, στο τέλος Μάρτη του 2007, σκαρφάλωσαν στα 90 δισ. ευρώ. Στο τελευταίο 12μηνο η μέση μηνιαία διόγκωση του χρέους των νοικοκυριών ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί και το μέγεθος της υπερχρέωσης στις τράπεζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σημερινά και μελλοντικά εισοδήματα των δανειοληπτών. Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς αύξησης, στο τέλος του 2007 τα δάνεια των νοικοκυριών αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ και θα αποτελούν τουλάχιστον το 48% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά, από 44% του ΑΕΠ που ήταν στο τέλος του 2006. Μαζί με την αύξηση της μάζας του δανεισμού αυξάνονται και τα δάνεια των νοικοκυριών που βγαίνουν στο «κόκκινο», σε μια εξέλιξη που συνεπάγεται δικαστικά μέτρα και πλειστηριασμούς από την πλευρά των τραπεζών.

Να σημειωθεί πως τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας υποεκτιμούν το ύψος του συνολικού δανεισμού καθώς δεν περιλαμβάνουν τις «λογιστικές διαγραφές» των δανείων σε οριστική καθυστέρηση μετά από σχετικές εντολές της κεντρικής τράπεζας. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης αφού ληφθούν υπόψη και οι λογιστικές διαγραφές καθώς και οι «τιτλοποιήσεις» δανείων διαμορφώνεται σε 24,5% και χωρίς τις λογιστικές διαγραφές σε 22,8%.

Η διάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού στο τέλος Μάρτη του 2007 είναι η εξής:

  • Νοικοκυριά: Τα κάθε είδους δάνεια εκτινάχτηκαν στα 90,02 δισ. ευρώ από 72,74 δισ. ευρώ στο τέλος Μάρτη του 2006. Η μέση μηνιαία αύξηση παραμένει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται σε 60,2 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 25,5%. Τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια έφτασαν σε 27,5 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 22%
  • Επιχειρήσεις: Η μάζα του δανεισμού τους στις τράπεζες διαμορφώνεται σε 96,3 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 15,9%)
  • Το σύνολο του δανεισμού (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) μαζί με τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (δανεισμός επιχειρήσεων από τρίτους) φτάνει σε 186,3 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ