Πέμπτη 24 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τουρκική «χείρα βοηθείας»...

Την προσωρινή σύνδεση με το τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προωθεί ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), προκειμένου να εξασφαλιστεί η εισαγωγή φορτίων έως 120 MW καθημερινά από την Τουρκία. Ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι η υπογραφή της συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ικανότητα εισαγωγής θα μπορεί να φτάσει και τα 180 MW, ενώ η σύνδεση θα γίνει με τον υδροηλεκτρικό σταθμό Διδυμότειχου.

Η συμφωνία εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μη μείνει η χώρα χωρίς ρεύμα το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της κοινής πολιτικής του δικομματισμού που οδήγησε στην απαξίωση της δημόσιας ΔΕΗ υπέρ της ...ιδιωτικής και στη συνολική ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250 MW από τη ΔΕΗ στην Κορακιά Ηρακλείου Κρήτης. Αρχικά, θα λειτουργεί με μαζούτ χαμηλού θείου και στη συνέχεια με φυσικό αέριο. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήλωσε ότι το έργο έχει στόχο τη μακροχρόνια κάλυψη των αναγκών της Κρήτης (από το 2016 και μετά) και ότι συγκεντρώνει τη συναίνεση των κοινωνικοπολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του νησιού. Σύντομα αναμένεται και η κατάθεση δεύτερης αίτησης από τη ΔΕΗ, ώστε στην ίδια περιοχή να εγκαταστήσει ακόμη μια ανάλογη μονάδα, για να δημιουργήσει ενεργειακό κέντρο 500 MW.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ