ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη σχετική έκθεση για την ΚΕΠΠΑ

Μακριά από τα μάτια του ελληνικού λαού, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο δικομματικός διαγκωνισμός για τον κυβερνητικό θώκο παραμερίζεται και αποκαλύπτεται η κοινή γραμμή πλεύσης στη ρότα που χαράζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Εκεί από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερψηφίζουν μέτρα ενίσχυσης του αντιλαϊκού, αντιδραστικού χαρακτήρα της ευρωένωσης των μονοπωλίων. Αυτό έπραξαν και χτες, υπερψηφίζοντας την έκθεση BROK για την κοινή πολιτική άμυνας της ΕΕ. Ο Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ. επέλεξε το βολικό «λευκό», που κάθε άλλο παρά εναντίωση εκφράζει.

Η εν λόγω έκθεση (526 ψήφοι υπέρ, 118 κατά, 14 αποχές), λοιπόν, προτείνει την ισχυροποίηση του στρατιωτικού και πολιτικού τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ), υπερθεματίζει της ανάγκης κύρωσης του διαβόητου ευρωσυντάγματος αν η ΕΕ επιθυμεί «να ανταποκριθεί στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας». Ανάμεσα σ' αυτές και η «διεθνής τρομοκρατία», το πρόσχημα δηλαδή των ιμπεριαλιστών για ένταση της επίθεσης σε βάρος χωρών και λαών, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές.

Σημειώνεται ότι η έκθεση εισηγείται μέτρα όπως δημιουργία της θέσης του Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών, η σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, καθώς και η αντικατάσταση του σημερινού συστήματος λήψης αποφάσεων, που στηρίζεται στην ομοφωνία, από ένα σύστημα ειδικής πλειοψηφίας!

Το Ευρωκοινοβούλιο συστήνει να επικεντρωθεί η δράση της ΕΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσθέτοντας για τα μάτια του κόσμου, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες», κάτι που συνιστά ωμή πρόκληση, αφού τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες έγιναν κουρελόχαρτο στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης και στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης δηλαδή νέα, πιο σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα.

Οι ευρωβουλευτές - ανάμεσά τους και αυτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - τάσσονται κατ' ουσία υπέρ του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, επιδοκιμάζοντας «τη νέα πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για διαβουλεύσεις και μόνιμη πληροφόρηση σχετικά με το αντιπυραυλικό τους σύστημα» και εκφράζοντας «την ανησυχία τους για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Πούτιν σε απάντηση προς τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταστήσουν στοιχεία του αντιβαλλιστικού πυραυλικού τους συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία».

Σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σχετικά με τις αντιδραστικές επιλογές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, επισήμανε τα εξής:

«Η ετήσια έκθεση προτείνει την ισχυροποίηση του στρατιωτικού και πολιτικού τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ με το ποσόν των 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή, τον τριπλασιασμό των δαπανών για την περίοδο 2007 - 2013, για την κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής της ΕΕ, προκειμένου να διεκδικήσει για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια μεγαλύτερο κομμάτι της λείας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που είναι σε εξέλιξη σε βάρος των λαών.

Επαναφέρει την υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος, το οποίο μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία είναι «νεκρό» ως απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας. Για να υλοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις και να αρθούν πιθανά εμπόδια, προτείνει την κατάργηση της ομοφωνίας και την εφαρμογή ειδικής πλειοψηφίας, ώστε οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να προωθούν τα σχέδιά τους.

Για την προετοιμασία και υλοποίηση νέων επεμβάσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της "αποκατάστασης της δημοκρατίας" και άλλων προσχημάτων προωθείται περαιτέρω στρατιωτικοποίηση. Η ολοκλήρωση της συγκρότησης των επιθετικών ομάδων (battle groups), η προετοιμασία για στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στο Κόσσοβο για την αντικατάσταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Δε γίνεται καμιά αναφορά στην αντιπυραυλική άμυνα, που αποδεικνύει την έμμεση αλλά σαφή αποδοχή της μέσω του ΝΑΤΟ ή και της ίδιας της ΕΕ.

Προτείνεται αύξηση της χρηματοδότησης, καλώντας ουσιαστικά τους εργαζομένους της Ευρώπης να πληρώσουν την επιθετική πολιτική της ΕΕ.

Καταψηφίζουμε τη σχετική έκθεση για την ΚΕΠΠΑ. Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης γενικότερα του φιλειρηνικού κινήματος των λαών, κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ήδη ξεδιπλώνουν μια σειρά δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος συζήτησης με το λαό για τα προβλήματά του και την πολιτική του Κόμματος, μπροστά και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα, σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο ΚΥΒΕ (γέφυρα Κολοκυνθούς, οδός Εθνάρχου Μακαρίου) στο Περιστέρι θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 το βράδυ, σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας (Λ. Θηβών και Ιερά Οδός) Αιγάλεω, θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Μελετίου, στα Σεπόλια θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου) η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ διοργανώνει σύσκεψη. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά, σήμερα Πέμπτη

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Ναυτεργατών στις 11π.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ (Καραΐσκου 119), με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ του Κόμματος.

-- Συγκέντρωση της ΚΟ Ευγένειας - Χαραυγής στις 8μ.μ., στα γραφεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής (Μυκηνών 16), με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, Γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΠ.

Στη Λιβαδειά

-- Εκδήλωση διοργανώνει το Σάββατο 26/5, η Αχτιδική Επιτροπή Λιβαδειάς του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αντίκυρας, με θέμα: «Η απελευθέρωση της παραγωγής ενέργειας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Εβρο - Χαλκιδική αύριο Παρασκευή

-- Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στο Πύθιο, η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Σταμάτης Γκατζίδης Γραμματέας της ΑΕ Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ.

-- Ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις 8 μ.μ. σε πολιτική συγκέντρωση στο Στανό Χαλκιδικής.

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Στις 3 Ιούνη η εκδήλωση

Την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 11 π.μ., διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ την εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας. Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση (με διανυκτέρευση στο Καρπενήσι) το Σάββατο 2 Ιούνη, με αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος, ώρα 7.30 π.μ. Για πληροφορίες - συμμετοχή: 210.8831.368, 210.8225.407, 6977.453.200.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα Πέμπτη, στην τηλεόραση του «902», στις 9 το βράδυ, την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΑ, για τις πολιτικές εξελίξεις και τη δράση της ΚΟΑ για τα προβλήματα του Λεκανοπεδίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση - παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παναγιωτίδη, με τίτλο «η πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Τρίτη 29 Μάη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Μακεδονομάχων μπροστά από το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή».

Θα μιλήσουν ο συγγραφέας και στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Γιώργος Τεμεκενίδης ιστορικός - φιλόλογος και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί στη συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, που διοργανώνει την Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με την Μαρία Φαραντούρη και τον Λάκη Χαλκιά, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον Στέφανο Ψαραδάκο. Απαγγέλλει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διατίθεται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ