ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Παναγιωτίδη

...για «την πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη»

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την εκδήλωση

Motion Team

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την εκδήλωση
Το βιβλίο του Γιάννη Παναγιωτίδη για «την πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη», που αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η αληθινή ιστορία, που επίμονα και ύπουλα πλαστογραφεί η αστική τάξη, παρουσιάστηκε χτες το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Για το βιβλίο μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Γιώργος Τεμεκενίδης ιστορικός - φιλόλογος και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ.

Ο Γ. Παναγιωτίδης, αναφερόμενος στην επιδίωξή του να γράψει το βιβλίο είπε πως στόχος είναι να συνδέσει τον εργαζόμενο λαό και την πάλη του σήμερα, με τους αγώνες που προηγήθηκαν, με την πείρα, να διευκολύνει τους προβληματισμούς του για το περιεχόμενο των νέων αγώνων, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Οπως ανέφερε ο Γ. Τεμεκενίδης, στο βιβλίο «καταγράφονται ιστορικές ενέργειες από τους αγώνες των εργατών και της νεολαίας ενάντια στην ταξική αδικία και εκμετάλλευση, με ιδιαίτερη ανάδειξη όλων εκείνων των γεγονότων που σημάδεψαν την πολιτική και εθνική μας ζωή από τη Μεταξική ακόμα περίοδο μέχρι και την αμερικανοκίνητη δικτατορία του '67».

Αποτελεί ύμνο στην Εθνική Αντίσταση του λαού μας, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στην ΕΠΟΝ, στο ΔΣΕ. Καταχωρίζει, με ονόματα, χρονολογίες, τοπωνύμια, φωτογραφίες, ηρωικές συγκρούσεις αγωνιστών της ΕΑ με τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου.

Ο συγγραφέας Γιάννης Παναγιωτίδης

Motion Team

Ο συγγραφέας Γιάννης Παναγιωτίδης
Τα ανείπωτα μαρτύρια που υπέστησαν χιλιάδες πατριώτες στα ξερονήσια, στις φυλακές και τα μπουντρούμια. Στην πολύτιμη αυτή ιστόρηση περιλαμβάνονται ολόκληροι κατάλογοι των εκτελεσμένων και βασανισθέντων αγωνιστών και αγωνιστριών, μνημείο άφθαρτο για την παγκόσμια Εργατική Τάξη και ανειρήνευτο ερέθισμα για την πορεία της ανθρωπότητας προς τον κομμουνισμό, όπου ο καθένας θα δίνει αυτό που μπορεί και θα παίρνει αυτό που χρειάζεται».

Ο Σ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του συγγραφέα να εξετάσει παράλληλα, με διαλεκτική συνοχή και συνέπεια, την κοινή δράση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, που το ένα υπήρξε γεννήτορας και τροφοδότης του άλλου σε διαλεκτική αλληλεπίδραση.

«Το κομμουνιστικό κίνημα γεννήθηκε μέσα στο εργατικό σαν η ιστορική, στρατηγική απάντηση του δεύτερου στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την οριστική απελευθέρωση του εργαζόμενου από τα δεσμά της. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στις πρώτες μορφές οργάνωσής της στα συνδικάτα. Το εργατικό κίνημα τροφοδότησε τις τάξεις του κομμουνιστικού κινήματος με τα πιο πρωτοπόρα στελέχη του, αναδεικνύοντάς τη σε ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, επιστήμονες, συνδικαλιστές, εργάτες του χεριού και του πνεύματος.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Οι ιδιωτικές επενδύσεις επιδεινώνουν το Ενεργειακό

Εκδήλωση - συζήτηση στα Αντίκυρα διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ

Πλήθος εργαζόμενοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και άλλοι τοπικοί παράγοντες, παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε στα Αντίκυρα Βοιωτίας η Αχτιδική Επιτροπή Λιβαδειάς του ΚΚΕ παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Τις θέσεις της ΚΟ παρουσίασε ο Γιάννης Κόλλιας, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου και Νομαρχιακός Σύμβουλος, ενώ παρέμβαση έκανε και η Φλώρα Παπαδέδε εργαζόμενη της ΔΕΗ, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Επίσης, παρεμβάσεις έκαναν και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι και τοπικοί παράγοντες.

Στην ομιλία του, ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο ρόλο του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου σχετικά με το ενεργειακό, επισήμανε: «Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν με γνώμονα το μέγιστο κέρδος τους. Σε αυτήν τη βάση διαπραγματεύονται με τις κυβερνήσεις και επιταχύνουν ή καθυστερούν τις επενδύσεις αναλόγως. Χαρακτηριστικό είναι, τόνισε, και το παράδειγμα και της επενδυτικής πρότασης του ομίλου Endesia - Μυτιληναίου για εγκατάσταση τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο νομό Βοιωτίας, σε μια περιοχή που λειτουργούν ήδη οι ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Ετσι, συμπλήρωσε, αποτελεί αυταπάτη, αν όχι απάτη, η θέση ότι ένα μονοπώλιο σαν τον Ομιλο Μυτιληναίου, μπορεί να δράσει σαν ευεργέτης της τοπικής κοινωνίας της Βοιωτίας, αν διαμορφωθεί το κατάλληλο τεχνοκρατικά πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Σχετικά με τον όμιλο Μυτιληναίου, διευκρίνισε, βρίσκεται ήδη μια πανίσχυρη συμμαχία ιταλικών, γαλλικών και ισπανικών μονοπωλίων, όπως η Enel, η Alstom και η Endesa που δρουν στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όχι μόνο σ' ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη Λατινική Αμερική. Οι συγκεκριμένοι όμιλοι δεν είναι βέβαια φιλανθρωπικά ιδρύματα. Με κριτήριο το κέρδος επιλέγουν να συγκεντρώσουν τη ρυπογόνα δραστηριότητα τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και μιας από τις ρυπογόνες μεγάλες βιομηχανίες στην ίδια περιοχή με πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Μπροστά σε αυτό το κέρδος, θεωρούνται ασήμαντες λεπτομέρειες η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, των ορεινών όγκων του Ελικώνα, της κτηνοτροφίας, της αγροτικής δραστηριότητας.

Στην παρέμβασή του επισήμανε ακόμη το φιλοεργοδοτικό ρόλο του κράτους και των πολιτικών δυνάμεων που υποκλίνονται, για να καταλήξει στο «διά ταύτα» που προτείνει το ΚΚΕ. Πως για τη συνδυασμένη ικανοποίηση των αναγκών του λαού πρέπει οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας.

Αυτός ο τρόπος παραγωγής και λειτουργίας της οικονομίας απαιτεί ριζικές ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και στο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας, τόνισε.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Στις 7 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας 2, Ιλίσια) σε συγκέντρωση εργαζομένων θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

- Στις 9 π.μ. τους εργαζόμενους της εμπορικής εταιρείας NOTOS COM (Μενεξέδων 6, Κηφισιά) θα επισκεφθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσιώτη, μέλος της Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

- Στις 10.30 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Λιαπάτη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, θα επισκεφθεί το πρακτορείο εφημερίδων «ΕΥΡΩΠΗ» (Εμμ. Παπά 3, Ακαδημία Πλάτωνος).

- Οι ΚΟΒ Οικοδόμων - ΕΒΕ και κεντρικού Μενιδίου διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42).

- Συγκέντρωση της ΚΟ Πανεπιστημίου Πειραιά στις 2 μ.μ., στο Αμφιθέατρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ.

- Συγκέντρωση της ΚΟ Οικοδόμων στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θα μιλήσει ο Θανάσης Βλόντζος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

- Συγκέντρωση της ΚΟ εργαζομένων του Δήμου Κερατσινίου στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Ρέπουλη 16). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ.

- Στις 7.30 μ.μ. στο πνευματικό κέντρο Μετεώρων Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

- Στις 10.30 π.μ., το πρακτορείο εφημερίδων «ΑΡΓΟΣ» στο Κορωπί θα επισκεφθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Μυτιληνού, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

- Συγκέντρωση της ΚΟ Περάματος στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της οργάνωσης (Λ. Ειρήνης 73). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΠ.

- Περιοδεία στους καπνοπαραγωγούς και τους οικοδόμους των χωρών Κοπτερό και Πελεκητή Ροδόπης το βράδυ, ενώ το μεσημέρι περιοδεία στα εργοστάσια ΦΑΝΚΟ, ΝΤΙΑΞΟΝ και ΣΕΛΜΑΝ.

- Στις 7 π.μ. στο εργοτάξιο στην οδό Μαρτίου του Δήμου Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Γ. Ζιώγας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Χ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» ανακοινώνει ότι νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 30 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Σύλλογο Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Παρεμποδίζουν εξορμήσεις της ΚΟΑ

Εμπόδια στην επαφή των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλιάς επιχειρεί να βάλει η εργοδοσία. Η σταθερή και αταλάντευτη δράση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και η αυξανόμενη ανταπόκριση των εργαζομένων στα αγωνιστικά του καλέσματα, είναι αυτά που φοβίζουν.

Συγκεκριμένα, χτες η διοίκηση της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος» απαγόρευσε σε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) να πραγματοποιήσει περιοδεία στις κεντρικές υπηρεσίες της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η ΚΟΑ είχε ενημερώσει εγγράφως τις προηγούμενες μέρες για την περιοδεία. Επίσης, η επιχείρηση «Νότος Κομ» ιδιοκτήτρια των πολυκαταστημάτων «Νότος Γκάλερι» σε απαντητικό της έγγραφο προς την ΚΟΑ δηλώνει την άρνησή της στο αίτημα για πραγματοποίηση περιοδείας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αίτημα «πρωτόγνωρο»!

Τέλος, η διοίκηση του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ», παρότι τυπικά δέχτηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία κομμουνιστών στο ξενοδοχείο, στο πλαίσιο περιοδείας, με διάφορες μεθοδεύσεις δεν επέτρεψε στους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Η φίμωση του ΚΚΕ και η επιχείρηση παρεμπόδισης της επαφής με τους εργαζόμενους δε θα περάσει, δηλώνουν στελέχη της ΚΟΑ καθώς και ότι οι περιοδείες στους συγκεκριμένους χώρους αλλά και σε όσους έχουν προγραμματιστεί θα πραγματοποιηθούν κανονικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ