Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Παναγιωτίδη

...για «την πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη»

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την εκδήλωση

Motion Team

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την εκδήλωση
Το βιβλίο του Γιάννη Παναγιωτίδη για «την πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη», που αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η αληθινή ιστορία, που επίμονα και ύπουλα πλαστογραφεί η αστική τάξη, παρουσιάστηκε χτες το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Για το βιβλίο μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Γιώργος Τεμεκενίδης ιστορικός - φιλόλογος και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ.

Ο Γ. Παναγιωτίδης, αναφερόμενος στην επιδίωξή του να γράψει το βιβλίο είπε πως στόχος είναι να συνδέσει τον εργαζόμενο λαό και την πάλη του σήμερα, με τους αγώνες που προηγήθηκαν, με την πείρα, να διευκολύνει τους προβληματισμούς του για το περιεχόμενο των νέων αγώνων, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Οπως ανέφερε ο Γ. Τεμεκενίδης, στο βιβλίο «καταγράφονται ιστορικές ενέργειες από τους αγώνες των εργατών και της νεολαίας ενάντια στην ταξική αδικία και εκμετάλλευση, με ιδιαίτερη ανάδειξη όλων εκείνων των γεγονότων που σημάδεψαν την πολιτική και εθνική μας ζωή από τη Μεταξική ακόμα περίοδο μέχρι και την αμερικανοκίνητη δικτατορία του '67».

Αποτελεί ύμνο στην Εθνική Αντίσταση του λαού μας, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στην ΕΠΟΝ, στο ΔΣΕ. Καταχωρίζει, με ονόματα, χρονολογίες, τοπωνύμια, φωτογραφίες, ηρωικές συγκρούσεις αγωνιστών της ΕΑ με τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου.

Ο συγγραφέας Γιάννης Παναγιωτίδης

Motion Team

Ο συγγραφέας Γιάννης Παναγιωτίδης
Τα ανείπωτα μαρτύρια που υπέστησαν χιλιάδες πατριώτες στα ξερονήσια, στις φυλακές και τα μπουντρούμια. Στην πολύτιμη αυτή ιστόρηση περιλαμβάνονται ολόκληροι κατάλογοι των εκτελεσμένων και βασανισθέντων αγωνιστών και αγωνιστριών, μνημείο άφθαρτο για την παγκόσμια Εργατική Τάξη και ανειρήνευτο ερέθισμα για την πορεία της ανθρωπότητας προς τον κομμουνισμό, όπου ο καθένας θα δίνει αυτό που μπορεί και θα παίρνει αυτό που χρειάζεται».

Ο Σ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του συγγραφέα να εξετάσει παράλληλα, με διαλεκτική συνοχή και συνέπεια, την κοινή δράση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, που το ένα υπήρξε γεννήτορας και τροφοδότης του άλλου σε διαλεκτική αλληλεπίδραση.

«Το κομμουνιστικό κίνημα γεννήθηκε μέσα στο εργατικό σαν η ιστορική, στρατηγική απάντηση του δεύτερου στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την οριστική απελευθέρωση του εργαζόμενου από τα δεσμά της. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στις πρώτες μορφές οργάνωσής της στα συνδικάτα. Το εργατικό κίνημα τροφοδότησε τις τάξεις του κομμουνιστικού κινήματος με τα πιο πρωτοπόρα στελέχη του, αναδεικνύοντάς τη σε ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, επιστήμονες, συνδικαλιστές, εργάτες του χεριού και του πνεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ