ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προτείνει «αλλαγή φρουράς» στη διαχείριση

Ασφαιρα πυρά κατά του δικομματισμού, κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο Μέγαρο. Η μακροσκελέστατη κριτική του περιορίστηκε - ως συνήθως - σε επιμέρους ζητήματα τακτικής, όχι στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά στον τρόπο διαχείρισης.

Εν ολίγοις, συμφώνησε με την ΟΝΕ, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «συρρίκνωσε την πορεία προς αυτή», δε διαφώνησε με τους «ονομαστικούς δείκτες» η επίτευξη των οποίων σήμαινε δυσβάστακτα μέτρα για το λαό, αλλά με το ότι δεν προωθήθηκαν ταυτόχρονα οι «διαρθρωτικές αλλαγές που είχε ανάγκη το κράτος και η οικονομία»!

Επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση γιατί, όπως κομψά το διατύπωσε, δεν «εκσυγχρόνισε την αγροτική οικονομία», ούτε λέξη για το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών. Γιατί «δε διαμόρφωσε σοβαρή βιομηχανική πολιτική», βέβαια η κυβέρνηση διαμόρφωσε «βιομηχανική πολιτική» τέτοια που να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα, γιατί «δε συγκράτησε την ανεργία» και γιατί «δεν επιτεύχθηκε ένα ευρύτερο κοινωνικό κράτος με εγγυήσεις προστασίας». Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να αναφερθεί στο πώς επιτυγχάνονται αυτά, πώς συμβιβάζονται με τις - σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση - αποφάσεις της ΕΕ, και εν πάση περιπτώσει, γιατί αν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες δεν τις αξιοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η φλυαρία, η χρήση εύηχων και βαρύγδουπων λέξεων, κρύβουν την ολοφάνερη, για τους πιο «μυημένους», σύγκλιση των θέσεων του ΣΥΝ με αυτές του κυβερνώντος κόμματος. Αποδεικτικά αυτού, αλλά και αποκαλυπτικά του γιατί ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, είναι και τα όσα είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος για τον εκλογικό νόμο. Δήλωσε, λοιπόν ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την απλή αναλογική γιατί «είναι σαφές ότι ανάμεσα στο ενδεχόμενο να κερδίσει η ΝΔ ή να εξαρτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από την Αριστερά, προτιμά την επικράτηση της ΝΔ»!!! Επιχειρώντας δε να αιτιολογήσει τα λεγόμενά του ισχυρίστηκε πως αν άλλαζε ο εκλογικός νόμος και η «Αριστερά» συμμετείχε στο παιχνίδι της εξουσίας τότε «το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωνόταν να αλλάξει την πολιτική του»! Από ποιον όμως; Από ένα κόμμα με κατά πολύ μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη; Και πού βασίζεται η πεποίθηση αυτή όταν ανάλογη εμπειρία (Γαλλία, Ιταλία κ.α.) δείχνει ακριβώς το αντίθετο; Εκεί που «αριστερά» κόμματα έδωσαν φιλί ζωής σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις και βρέθηκαν γρήγορα τα ίδια να συναποφασίζουν αντιλαϊκά μέτρα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά στις επίμονες ερωτήσεις, που του έγιναν για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας μονότονα όχι τις όποιες διαφορές τους, αλλά το ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος αναδεικνύει αυτοδύναμες κυβερνήσεις! Ωστόσο, κάπου εκεί δήλωσε ότι ο ΣΥΝ θα επιδιώκει πάντα μια «συνολική ανοιχτή συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στο σκηνικό και στις πολιτικές και στους συσχετισμούς», καθώς και ότι δεν είναι αυτοί που θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία!

Της κινδυνολογίας το ...ανάγνωσμα

Την εικόνα του «φτωχού πλην τίμιου» κόμματος, που κινδυνεύει από την επίθεση του ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός Βουλής καλλιεργούν, τελευταία, στελέχη του Συνασπισμού, προκειμένου να αναπτυχθούν διαθέσεις... υπεράσπισης του κόμματος από τους ψηφοφόρους. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η - πολύ σωστή - δήλωση του προέδρου του κόμματος σε τηλεοπτική εκπομπή: «Τέλος πάντων ποια σούπα θα χαλάσει αν υπάρχει ο ΣΥΝ στη Βουλή;»!

Ετσι, και χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, κινδυνολογώντας ασύστολα δήλωσε πως κύριος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του, καθώς ακόμα πως «η παρουσία του ΣΥΝ ενοχλεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εμείς είμαστε μια αριστερά, με την οποία δεν μπορεί εύκολα να ξεμπερδεύει. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει τον ΣΥΝ εκτός Βουλής»! Για να έρθει αμέσως μετά στο διά ταύτα: «Οι αριστεροί πολίτες συμφωνούν με αυτό το στόχο; Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στη Βουλή αν λείπει αυτή η φωνή;»!

Οι μετεκλογικές συνεργασίες του ΔΗΚΚΙ

Τη διάθεσή του να συνεργαστεί μετεκλογικά το κόμμα του με το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που αυτό δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, εκφράζει, δοθείσας ευκαιρίας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Την ίδια στιγμή που ο Δ. Τσοβόλας κατηγορεί την κυβέρνηση Σημίτη για εφαρμογή δεξιάς και σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, εκείνη την ίδια ώρα καλοβλέπει μια ενδεχόμενη συμμαχία.

Βέβαια μια επικείμενη συνεργασία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δ. Τσοβόλα, θα γίνει στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αλλάξει την πολιτική του προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Πώς, όμως, θα πραγματοποιηθεί αυτή η στροφή από ένα κόμμα που μέχρι σήμερα εφαρμόζει μια αυταρχική και σκληρή πολιτική, ενώ παράλληλα δηλώνει αποφασισμένο να υλοποιήσει τις εντολές της ΕΕ, δεν έχει απαντηθεί ακόμα από τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ... Εκτός αν ο Δ. Τσοβόλας και κατά επέκταση το κόμμα του έχουν περιορίσει τις διεκδικήσεις τους - προς όφελος του λαού όπως διακηρύττουν - σε στόχους και υλοποίηση αιτημάτων που θα μοιράζουν μερικά ψίχουλα στους εργαζόμενους.

Συγχρόνως το ΔΗΚΚΙ καλεί τον ελληνικό λαό να σπάσει την αλαζονεία της αυτοδυναμίας και δηλώνει ανοιχτό για συνεργασία με όλα τα προοδευτικά κόμματα, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Δ. Τσοβόλας, δηλαδή με το ΣΥΝ και με το ΚΚΕ. Μια πρόταση όμως, η οποία όσον αφορά το ΚΚΕ χρησιμοποιείται από το ΔΗΚΚΙ για συγκεκριμένους λόγους και εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Κι αυτό γιατί ενώ το ΔΗΚΚΙ γνωρίζει τις διαφορές με το ΚΚΕ στην αντίληψη για την κατεύθυνση μιας πολιτικής συνεργασίας, την οποία ουσιαστικά δεν επιθυμεί στη βάση αυτή, κατά καιρούς χρησιμοποιεί το θέμα για να πλήξει ως «διασπαστικό» το ΚΚΕ.

Σ'αυτό το σημείο, πρέπει να εξετάσουμε και τη γενικότερη στάση που κρατάει το ΔΗΚΚΙ απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων. Δηλώνοντας ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία, αυτό από μόνο του δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα και νόημα, όταν δεν αμφισβητείται το καθεστώς «απελευθέρωσης» της αγοράς εργασίας, όπως συγκεκριμένα υλοποιείται σήμερα. Η σύμπτωση σε αιτήματα και στόχους που προβάλλει σήμερα το λαϊκό κίνημα, μ' αυτά που προτάσσει το ΔΗΚΚΙ, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επαρκής προϋπόθεση για μια πολιτική συνεργασία που επιδιώκει, φραστικά τουλάχιστον, τη διέξοδο. Εξάλλου, κατ' επανάληψη, ο Δ. Τσοβόλας έχει φανερώσει τη διάθεσή του να συμμετάσχει στη διαχείριση της εξουσίας, προκειμένου να διαπραγματευτεί καλύτερες συνθήκες μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, χωρίς να προβάλει τους λαϊκούς αγώνες ως μονόδρομο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Αντικαταστάσεις, μεταγραφές, διορθώσεις

Μέχρι και τις 7 Απρίλη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα εκλογικά βιβλιάρια ή να εκδώσουν νέα, στην περίπτωση που τα έχουν χάσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο οικείο Πρωτοδικείο, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Οσοι δεν έχουν σελίδες στα εκλογικά τους βιβλιάρια, μπορούν να προσθέτουν καινούριες, στο οικείο Πρωτοδικείο, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 9η Απρίλη. Η προσθήκη σελίδων μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ αρκεί η επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου.

Μεταγραφές, διορθώσεις στοιχείων

Από τη Νομαρχία Αθηνών ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν καταθέσει το εκλογικό τους βιβλιάριο, για μεταγραφή, διόρθωση ή αντικατάσταση στοιχείων μπορούν να το παραλάβουν προσωρινά από την υπηρεσία που το κατέθεσαν για να ψηφίσουν. Ακολούθως πρέπει να το παραδώσουν στην οικεία υπηρεσία, από τις 11 έως τις 15 Απρίλη το αργότερο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Τα εκλογικά βιβλιάρια μπορούν να παραλάβουν και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ