Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προτείνει «αλλαγή φρουράς» στη διαχείριση

Ασφαιρα πυρά κατά του δικομματισμού, κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο Μέγαρο. Η μακροσκελέστατη κριτική του περιορίστηκε - ως συνήθως - σε επιμέρους ζητήματα τακτικής, όχι στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά στον τρόπο διαχείρισης.

Εν ολίγοις, συμφώνησε με την ΟΝΕ, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «συρρίκνωσε την πορεία προς αυτή», δε διαφώνησε με τους «ονομαστικούς δείκτες» η επίτευξη των οποίων σήμαινε δυσβάστακτα μέτρα για το λαό, αλλά με το ότι δεν προωθήθηκαν ταυτόχρονα οι «διαρθρωτικές αλλαγές που είχε ανάγκη το κράτος και η οικονομία»!

Επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση γιατί, όπως κομψά το διατύπωσε, δεν «εκσυγχρόνισε την αγροτική οικονομία», ούτε λέξη για το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών. Γιατί «δε διαμόρφωσε σοβαρή βιομηχανική πολιτική», βέβαια η κυβέρνηση διαμόρφωσε «βιομηχανική πολιτική» τέτοια που να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα, γιατί «δε συγκράτησε την ανεργία» και γιατί «δεν επιτεύχθηκε ένα ευρύτερο κοινωνικό κράτος με εγγυήσεις προστασίας». Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να αναφερθεί στο πώς επιτυγχάνονται αυτά, πώς συμβιβάζονται με τις - σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση - αποφάσεις της ΕΕ, και εν πάση περιπτώσει, γιατί αν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες δεν τις αξιοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η φλυαρία, η χρήση εύηχων και βαρύγδουπων λέξεων, κρύβουν την ολοφάνερη, για τους πιο «μυημένους», σύγκλιση των θέσεων του ΣΥΝ με αυτές του κυβερνώντος κόμματος. Αποδεικτικά αυτού, αλλά και αποκαλυπτικά του γιατί ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, είναι και τα όσα είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος για τον εκλογικό νόμο. Δήλωσε, λοιπόν ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την απλή αναλογική γιατί «είναι σαφές ότι ανάμεσα στο ενδεχόμενο να κερδίσει η ΝΔ ή να εξαρτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από την Αριστερά, προτιμά την επικράτηση της ΝΔ»!!! Επιχειρώντας δε να αιτιολογήσει τα λεγόμενά του ισχυρίστηκε πως αν άλλαζε ο εκλογικός νόμος και η «Αριστερά» συμμετείχε στο παιχνίδι της εξουσίας τότε «το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωνόταν να αλλάξει την πολιτική του»! Από ποιον όμως; Από ένα κόμμα με κατά πολύ μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη; Και πού βασίζεται η πεποίθηση αυτή όταν ανάλογη εμπειρία (Γαλλία, Ιταλία κ.α.) δείχνει ακριβώς το αντίθετο; Εκεί που «αριστερά» κόμματα έδωσαν φιλί ζωής σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις και βρέθηκαν γρήγορα τα ίδια να συναποφασίζουν αντιλαϊκά μέτρα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά στις επίμονες ερωτήσεις, που του έγιναν για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας μονότονα όχι τις όποιες διαφορές τους, αλλά το ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος αναδεικνύει αυτοδύναμες κυβερνήσεις! Ωστόσο, κάπου εκεί δήλωσε ότι ο ΣΥΝ θα επιδιώκει πάντα μια «συνολική ανοιχτή συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στο σκηνικό και στις πολιτικές και στους συσχετισμούς», καθώς και ότι δεν είναι αυτοί που θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία!

Της κινδυνολογίας το ...ανάγνωσμα

Την εικόνα του «φτωχού πλην τίμιου» κόμματος, που κινδυνεύει από την επίθεση του ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός Βουλής καλλιεργούν, τελευταία, στελέχη του Συνασπισμού, προκειμένου να αναπτυχθούν διαθέσεις... υπεράσπισης του κόμματος από τους ψηφοφόρους. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η - πολύ σωστή - δήλωση του προέδρου του κόμματος σε τηλεοπτική εκπομπή: «Τέλος πάντων ποια σούπα θα χαλάσει αν υπάρχει ο ΣΥΝ στη Βουλή;»!

Ετσι, και χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, κινδυνολογώντας ασύστολα δήλωσε πως κύριος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του, καθώς ακόμα πως «η παρουσία του ΣΥΝ ενοχλεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εμείς είμαστε μια αριστερά, με την οποία δεν μπορεί εύκολα να ξεμπερδεύει. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει τον ΣΥΝ εκτός Βουλής»! Για να έρθει αμέσως μετά στο διά ταύτα: «Οι αριστεροί πολίτες συμφωνούν με αυτό το στόχο; Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στη Βουλή αν λείπει αυτή η φωνή;»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ