Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1461. Ο «Πόλεμος των δύο ρόδων» στην Αγγλία βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Εδουάρδος ο Δ΄ της Υόρκης νικά στη μάχη του Τάουτον και αναγορεύεται βασιλιάς της Αγγλίας, παράλληλα με τον Ερρίκο του Λάνκαστερ.

1849. Η επαρχία Παντζάμπ των Ινδιών προσαρτάται στη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την ήττα των Σιχ απ' τα «στρατεύματα του στέμματος».

1864. Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί στην Ελλάδα τα Επτάνησα «ως προίκα στο νέο βασιλιά, Γεώργιο τον Α΄».

1901. Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές στην ιστορία της Αυστραλίας για την ανάδειξη ενιαίου Κοινοβουλίου. Ψήφισαν οι κάτοικοι από τις πολιτείες: Τασμανία, Νέα Νότιος Ουαλία, Βικτόρια και Δυτική Αυστραλία.

1920. Συνέρχεται το 9ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων), που ψηφίζει το ονομαστό σχέδιο του Λένιν (ΓΚΟΕΛΡΟ).

1960. Στη Διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Ελληνας αντιπρόσωπος Α. Βλάχος δηλώνει ότι «αν και θα ήτο επωφελής για τη χώρα μας η επέκτασις των χωρικών υδάτων, γιατί θα εξησφαλίζετο αποκλειστικά και αναμφισβήτητα εκ μέρους της Ελλάδος έλεγχος του Αιγαίου, σκέψεις γενικής φύσεως ήγαγον την Ελλάδα στο να απορρίψη τα όρια των 12 μιλίων, με την πεποίθηση ότι τα όρια των 6 μιλίων είναι η ορθή λύση».

1974. Το διαστημόπλοιο «Μάρινερ 10» παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες απ' τον πλανήτη Ερμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ