Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το «ντιμπέιτ»

Εξανέστη χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο κ. Χατζηνικολάου, ο συντονιστής της τηλεοπτικής «αναμέτρησης» μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή, επειδή κάποιοι του προσάπτουν ότι είναι «φιλονεοδημοκράτης», ενώ κάποιοι άλλοι ότι είναι «φιλοπασοκτζής». Ισως ανάλογα αρνητικά αισθήματα να διαπερνούν και τους άλλους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν στο «ντιμπέιτ» για σχόλια που ενδεχομένως έχουν ακουστεί και γι' αυτούς, τα οποία θεωρούν «κακόβουλα». Σε ό,τι μας αφορά, τα πολιτικά αισθήματα που μας προκαλεί η υπόθεση «ντιμπέιτ» δεν προκύπτουν από το γεγονός ότι θεωρούμε κατ' ανάγκη «στημένο» τον έναν ή τον άλλον, που θα πάρει μέρος σε αυτό. Τα πολιτικά μας αισθήματα και η πολιτική μας κρίση προκύπτει από το γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία στημένη, αυτή καθ' εαυτή. Αρα, το στημένο του πράγματος δεν προκύπτει από το ποιος συμμετέχει και ποιος όχι, αλλά από το γεγονός ότι όποιος κι αν συμμετάσχει σε αυτή την υπόθεση, θα συμμετάσχει σε μια εκ των προτέρων στημένη υπόθεση.

***

Ας δούμε μερικούς πολύ ευδιάκριτους λόγους που καθιστούν στημένη την αυριανή τηλεοπτική συνεύρεση των κ.κ. Σημίτη - Καραμανλή.

1. Το παιχνίδι είναι προσαρμοσμένο απολύτως στα δικά τους δικομματικά μέτρα. Ο αποκλεισμός των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών από το τραπέζι του διαλόγου το αποδεικνύει περίτρανα.

2. Αυτό που θα παρακολουθήσουμε αύριο δε θα είναι «διάλογος». θα είναι δυο παράλληλοι μονόλογοι σε ζωντανή σκηνοθετημένη σύνδεση. Στο μόνο που θα «αντιπαρατεθούν» οι δυο συμμετέχοντες θα είναι η ικανότητά τους να ολοκληρώσουν το λογύδριό τους εντός των χρονικών ορίων που έχει καθοριστεί να διαρκούν οι απαντήσεις τους.

3. Εξίσου ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο για το στημένο του πράγματος είναι το τι θα ακολουθήσει... μετά το «ντιμπέιτ». Εδώ και είστε και εδώ είμαστε. Αμέσως μόλις τελειώσει το... πρόγραμμα, τόσο το προπαγανδιστικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, όσο και το προπαγανδιστικό επιτελείο της ΝΔ, θα δηλώνουν - ο καθένας για το δικό του αρχηγό: «Τον έσκισε ο δικός μας το δικό τους»...

***

Ητηλεοπτική «αναμέτρηση» του κ. Σημίτη με τον κ. Καραμανλή είναι προκαθορισμένο ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση εντός εισαγωγικών. Για δήθεν αναμέτρηση. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα παιχτεί στο γήπεδο του δικομματισμού και με τους όρους του δικομματισμού. Σε τέτοιου είδους «ντέρμπι», όμως (έτσι αποκαλούν τις εκλογές οι δικομματικοί εταίροι), τέτοιου είδους «ντιμπέιτ» αντιστοιχούν. Επιπλέον, σε τέτοιου είδους «ντέρμπι» οι... διαιτητές, παρά τις προθέσεις τους, έχουν εκ των προτέρων διακοσμητικό ρόλο.


Ν.Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ