Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ 9ΗΣ ΑΠΡΙΛΗ
Υποχρεωτική η ψηφοφορία

Με ποινή φυλάκισης από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο τιμωρούνται όσοι εκλογείς δεν ψηφίσουν αδικαιολόγητα στις 9 του Απρίλη. Η ψήφος είναι υποχρεωτική, παρότι έχουν αρθεί οι διοικητικές κυρώσεις, όπως η δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου, ή διπλώματος οδήγησης.

Από τις κυρώσεις αυτές απαλλάσσονται και επομένως δικαιολογούνται αν δεν ψηφίσουν, όσοι εκλογείς έχουν υπερβεί το 70ό έτος και όσοι διαμένουν, κατά την 9η Απριλίου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν. Οι τελευταίοι θα πρέπει να λάβουν σχετική βεβαίωση από το αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους. Απαλλάσσονται επίσης όσοι εκλογείς την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και όσοι υπάλληλοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας πρέπει στις 9 του Απρίλη - εξαιτίας σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών - να βρίσκονται στην εργασία τους.

Κατά την ψηφοφορία, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα. Αν κάποιος δεν έχει ταυτότητα, μπορεί να ψηφίσει επιδεικνύοντας διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, επαγγελματική ταυτότητα ή άλλο έγγραφο που η εφορευτική επιτροπή θα κρίνει ως κατάλληλο.

Αδειες ετεροδημοτών

Αδεια, από μία έως τρεις εργάσιμες ημέρες δικαιούνται όσοι ετεροδημότες εργάζονται σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και γενικά όσοι υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης βδομαδιαίας εργασίας δικαιούνται την ακόλουθη άδεια: Μία εργάσιμη μέρα, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 100 έως 200 χιλιόμετρα. Δύο εργάσιμες μέρες όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 201 έως 400 χιλιόμετρα. Τρεις εργάσιμες μέρες όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω.

Οι μισθωτοί για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, δικαιούνται: Μία εργάσιμη μέρα όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα. Δύο εργάσιμες μέρες όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω.

Οσοι μισθωτοί - είτε δουλεύουν με καθεστώς εξαήμερης είτε πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας - μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, λαμβάνουν άδεια κατά περίπτωση και ανάλογα με τις συνθήκες, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ