Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»

Στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται μετά τις 9 του Απρίλη, όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί, καθώς και στις σαρωτικές αλλαγές που επιχειρούνται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας στη χώρα μας, και κυρίως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 15 κρατών - μελών της ΕΕ στη Λισαβόνα, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μαζί με την Λούλα Καρατζά, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στη Β` Αθήνας, περιόδευσε χτες στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» στους Αγ. Αναργύρους και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους σ' αυτό. Παράλληλα, κάλεσε τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα νιάτα να βγουν στο προσκήνιο της πάλης και να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τα κηρύγματα της μοιρολατρίας και της δήθεν αναποτελεσματικότητας των αγώνων και της πολιτικής πάλης.

Στις καταστροφικές συνέπειες του νόμου 2646/98, που προβλέπει την κατάργηση του «Μητέρα», του ΠΙΚΠΑ και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ) και τη συγχώνευσή τους στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας που θα δημιουργηθεί, αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το «Μητέρα», αναφέρθηκε η Μαρία Πολίτη, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Αλ. Παπαρήγα.

Οπως επισήμανε η Μ. Πολίτη, ο νόμος αυτός καταργεί ουσιαστικά τον κοινωνικό ρόλο του «Μητέρα» στον τομέα της φροντίδας και προστασίας των παιδιών και γονιών με ιδιαίτερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ενώ θίγει άμεσα και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς - συνολικά λείπουν 80-100 εργαζόμενοι, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι το πρόβλημα στον τομέα των βρεφοκόμων, καθώς από τον οργανισμό προβλέπονται 135 βρεφοκόμοι, αλλά υπηρετούν 100 - και χαρακτήρισε «μέτρα ασπιρίνη» την πρόσληψη από τον ΟΑΕΔ προσωπικού με εντεκάμηνες συμβάσεις.


«Η θέση μας για τα ιδρύματα είναι ότι ο φορέας που δημιουργήθηκε και οι αλλαγές που έγιναν είναι μέσα για την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων πρόνοιας, για το κλείσιμο της κάνουλας της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτά και για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων» επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η λογική ότι τα ιδρύματα πρόνοιας και οι εργαζόμενοί τους είναι κόστος. «Δε δεχόμαστε την έννοια του κόστους σε αυτούς τους κοινωνικούς τομείς», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση όπου ο κοινωνικός τομέας δέχεται ένα συντριπτικό χτύπημα», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι στην τετραετία που έρχεται η προσπάθεια για το ροκάνισμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, που ξεκίνησε το 1990, θα είναι συνεχώς επιταχυνόμενη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταστροφικές αλλαγές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και την απασχόληση, που προώθησε η Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνόδου είναι ισοδύναμα αρνητικά με αυτά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. «Θα υπάρξουν συντριπτικές αρνητικές αλλαγές στον κοινωνικό τομέα και στην παιδεία», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε ότι προωθείται η κατάργηση του συστήματος καθολικής κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και της καθολικής παιδείας. «Από κει πέρα όλοι οι χώροι πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, τα ιδρύματα, θα δεχτούν αυτό το χτύπημα. Η λογική που υπάρχει είναι ότι πρέπει όλα - νοσοκομεία, ιδρύματα πρόνοιας κλπ. - να λειτουργούν ως επιχειρήσεις», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης και της ανεργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις σπουδάστριες του ΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων που λειτουργεί στο «Μητέρα». Απαντώντας στα ερωτήματά τους, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι όποια και αν είναι η κυβέρνηση στις 10 του Απρίλη το πρόγραμμά της είναι γνωστό και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εγκλήματος στην παιδεία, ένα έγκλημα που πρώτο θύμα θα έχει τα ΤΕΙ. «Το ΚΚΕ πιστεύει σε μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, στην οποία μπορούν να ανήκουν τα ΤΕΙ» τόνισε η Αλ. Παπαρήγα και επισήμανε ότι πρέπει να γίνει η κατοχύρωση των πτυχίων των απόφοιτων των ΤΕΙ και η παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την απορρόφηση των μελλοντικών απόφοιτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ