ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια φίμωσης του «902 Αριστερά στα FM»

Oι προεκλογικές ρυθμίσεις του Δ. Ρέππα νομιμοποιούν την παρανομία και διαιωνίζουν το καθεστώς ζουγκλας στα ερτζιανά

Με παρεμβολές που κατ' εξακολούθηση δέχεται ο «902 Αριστερά στα FM», από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ατλαντίς» και «Απόλλων», που παραβιάζουν το νόμο, φιμώνεται η φωνή του «902» και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Το θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι καθαρά πολιτικό, αφού το χάος στα ερτζιανά νομιμοποιήθηκε με την υπογραφή του μέχρι χτες υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος μοίρασε προεκλογικές άδειες σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που λειτουργούσαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Οχι μόνο με την ανοχή αλλά και με τη συνδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διατηρείται η αναρχία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, «θωρακίζοντας» με αυτό τον τρόπο την παρανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την παραβίαση ακόμη και διατάξεων των νόμων που η ίδια ψήφισε.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι εδώ και χρόνια τα αρμόδια υπουργεία Τύπου και Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης, κωφεύουν στις επανειλημμένες καταγγελίες των υπευθύνων του «902 Αριστερά στα FM», για παρεμβολές που δέχεται ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ, με συνέπεια να μην ακούγεται σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Ο «902 Αριστερά στα FM», δεν ακούγεται σε όλο το Λεκανοπέδιο ούτε και τώρα, στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα, αφού οι δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί παρανομούν και επιμένουν να εκπέμπουν από τις συχνότητες, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη συχνότητα του «902». Η παράνομη εκπομπή των δύο ραδιοφωνικών σταθμών γίνεται μάλιστα τη στιγμή που με δικαστικές αποφάσεις έχει απαγορευτεί να εκπέμπουν από τις συχνότητες 90,00 που εκπέμπει ο «Ατλαντίς» και 90,40 που εκπέμπει ο «Απόλλων».

Οι προεκλογικές ρυθμίσεις του Δημήτρη Ρέππα, δίνουν το άλλοθι για να καταπατούνται οι νόμοι και να παραβιάζεται ακόμα και η απόσταση των 0,3 μεγακύκλων που ορίζει ο νόμος Βενιζέλου. Η τακτική του Δ. Ρέππα να νομιμοποιήσει προεκλογικά το παράνομο ραδιοφωνικό τοπίο, ξεπερνά κάθε όριο πρόκλησης από τη στιγμή που ως γνωστό το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε καταλήξει στη μοριοδότηση και είχε γνωμοδοτήσει για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι δύο εν λόγω σταθμοί δεν είχαν την ανάλογη πληρότητα για να πάρουν άδεια, σε αντίθεση με τον «902 Αριστερά στα FM», που βρέθηκε στην τέταρτη θέση του πίνακα μοριοδότησης.

Οι υπεύθυνοι του «902 Αριστερά στα FM», του ραδιοφωνικού σταθμού του ΚΚΕ που κατέχει νόμιμη άδεια από τις 12/9/1988 και λειτουργεί από τις 8/1/89 προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά των ραδιοφωνικών σταθμών «Ατλαντίς» και «Απόλλων», Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ» Ευστάθιος Βαμβέτσος υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες διαβεβαίωναν τους υπεύθυνους του σταθμού ότι δεν έχουν διαθέσει τις συχνότητες 90,00 και 90.4 αντίστοιχα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ατλαντίς» και «Απόλλων». Οι παρεμβολές που δέχεται ο «902» δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της εταιρίας, η οποία απασχολεί 46 άτομα έμμισθο προσωπικό, καταβάλλοντας ποσά άνω των 220.000.000 δρχ ετησίως σε έξοδα μισθοδοσίας, ασφαλιστικές εισφορές και εισφορές υπέρ δημοσίου. Το τελευταίο εξάμηνο μάλιστα, εξαιτίας των παρεμβολών, ο «902» έχει απώλεια διαφημιστικών εσόδων σε ποσό που ανέρχεται σε 60.000.000 δρχ. Οι δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί που δημιουργούν εμπόδια στον «902», όχι μόνο δεν τηρούν την προβλεπόμενη από το νόμο απόσταση, αλλά έχουν τοποθετήσει και πομπούς μεγαλύτερης ισχύος, γεγονός που επιφέρει τη φίμωση του ραδιοφωνικού σταθμού του ΚΚΕ.

Με δικαστική απόφαση στις 24.11.99 ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ατλαντίς», απαγορεύεται προσωρινά να εκπέμπει στη συχνότητα 90,00, ενώ θα πρέπει να καταβάλει και το ποσό των 500.000 δρχ. Προβλέπεται επίσης προσωπική κράτηση πέντε μηνών για κάθε παράβαση της απόφασης. Στις 24.1.2000 εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για το ραδιοσταθμό «Απόλλων», σύμφωνα με την οποία ισχύει προσωρινή απαγόρευση από τη συχνότητα 90,4, χρηματική ποινή 200.000 δρχ. και προσωπική κράτηση έξι μηνών, για «κάθε μελλοντική παράβαση» της διάταξης. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ατλαντίς», αντί να απομακρυνθεί από τις συχνότητες του «902» και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου, ζητάει και τα... ρέστα, αφού η ζούγκλα ζει και βασιλεύει στα ερτζιανά με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας τη νομιμοποίηση της παρανομίας από τον πρώην υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, έρχεται να ζητήσει ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων με ασφαλιστικά μέτρα κατά του «902 Αριστερά στα FM»!

Θα πρέπει ίσως να υπενθυμίσουμε ότι αλλεπάλληλες καταγγελίες για τη ζούγκλα των ερτζιανών έχει κάνει και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος, αφού ιδιωτικοί σταθμοί εκμεταλλευόμενοι την παρανομία, δημιουργούν παρεμβολές και στις συχνότητες της ΕΡΑ. Ομως, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αφού η κυβέρνηση βολεύεται στο ραδιοτηλεοπτικό χάος, παρακάμπτοντας μάλιστα τη μοριοδότηση και γνωμοδότηση του ΕΣΡ, το οποίο, ας σημειωθεί, προχωρά στην εξέταση των ραδιοφωνικών σταθμών της περιοχής Θεσσαλονίκης.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Εντείνονται οι αντιδράσεις για το ξεπούλημα του στόλου

ΚΚΕ: Θέλουν να «πιάσουν στον ύπνο» τον ελληνικό λαό

Πυκνώνουν καθημερινά οι αντιδράσεις κατά της απόφασης των Βρετανών διαχειριστών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), με τη στήριξη της κυβέρνησης, να ξεπουλήσουν το στόλο του εθνικού αερομεταφορέα.

Την ανησυχία και την οργή των εργαζομένων για την πώληση των 15 ιδιόκτητων αεροπλάνων της ΟΑ και την αντικατάστασή τους με αντίστοιχο αριθμό ενοικιασμένων, εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ). Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η απόφαση αυτή υπονομεύει το αναπτυξιακό μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα, αποδυναμώνει τον επιχειρησιακό του ρόλο, μετατρέποντάς τον από ιδιοκτήτη σε εκμισθωτή αεροπλάνων, τον καθιστά όμηρο των ανταγωνιστριών εταιριών και δυναμιτίζει την όποια προοπτική οικονομικής του ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ χαρακτηρίζουν έκνομη την απόφαση, καθώς όπως τονίζουν στηρίζεται στη σύμβαση ανάθεσης του «μάναντζμεντ» και όχι στο νόμο 2414, ο οποίος μαζί με τον κανονισμό προμηθειών της ΟΑ προβλέπουν για την περίπτωση αυτή ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Η ΟΣΠΑ ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης των Βρετανών διαχειριστών και καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Η απόφαση του ΔΣ της "Ολυμπιακής" να πουλήσει 17 αεροπλάνα στην εταιρία "Gegas", που έχει αναφερθεί ως θυγατρική της "British Airways" και να ενοικιάσει αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών από την ίδια για δέκα χρόνια, εντάσσεται στην κυβερνητική στρατηγική συρρίκνωσης του αερομεταφορέα, στο όνομα της δήθεν ανανέωσής του. Τα χρήματα που θα καταβληθούν αντιστοιχούν περίπου στην αγορά καινούριων. Να σημειωθεί επίσης ότι η απόφαση του ΔΣ πάρθηκε με πλειοψηφία επτά σε σύνολο δεκατριών μελών.

Οι Εγγλέζοι μάναντζερς της ΟΑ, με την καθοδήγηση και τη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών, στην ουσία ξεπουλάνε το στόλο της εταιρίας, συρρικνώνουν το κύρος και τις δραστηριότητές της, την οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και στην ομηρία της από το μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση, μαζί με τους Εγγλέζους υπαλλήλους της, προχωρά σε αυτές τις μεθοδεύσεις παραμονές εκλογών, ελπίζοντας πως "θα πιάσει στον ύπνο" τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό και θα δημιουργήσει τετελεσμένα!

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα αντιλαϊκή πρακτική. Καλεί τους εργαζόμενους στην ΟΑ αγωνιστικά συσπειρωμένοι να αντιδράσουν και να μη νομιμοποιήσουν τις αντιλαϊκές επιλογές, ξεπερνώντας τις πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και τους υποστηρικτές τους. Καλεί τους εργαζόμενους να τιμωρήσουν με την ψήφο τους την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τους πολιτικούς φορείς της. Αν δεν τιμωρηθούν τώρα, μετά τις εκλογές θα έρθουν τα χειρότερα!».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Παύλος Αλέπης φιλοξενεί τον δημοσιογράφο και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάση Παπαρήγα, σε μια συζήτηση με θέμα: «Σύνοδος Κορυφής στη Λισαβόνα».
  • Στις 23.15 τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γ` Εθνικής κατηγορίας Δόξα Βύρωνα - Θεσπρωτός.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ