ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Η κυβέρνηση αγαπά το Χρηματιστήριο... »
  • Κωμικοτραγικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι εξελίξεις  γύρω από το χρηματιστηριακό τζόγο
  • Τυχοδιωκτικοί διαγκωνισμοί εξαχρείωσης από τους εκπροσώπους του δικομματισμού,  με θύματα τους λεγόμενους «εγκλωβισμένους»

«H κυβέρνηση αγαπά το Χρηματιστήριο». Αυτή ήταν η κατάληξη μακροσκελών δηλώσεων που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για τις εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους και το γκρέμισμα ουσιαστικά των κυβερνητικών προσδοκιών να φτάσει στις εκλογές με «ανεβασμένο δείκτη». Ο Γ.Παπαντωνίου, παράλληλα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι είναι... εχθρός της πολιτικοποίησης του Χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας ότι «αποφεύγει να κάνω δηλώσεις», επειδή πιστεύει πως «ο μεγαλύτερος εχθρός του Χρηματιστηρίου είναι η πολιτικοποίησή του». Για να επιβεβαιώσει μάλιστα αυτή την τοποθέτηση και, αναφερόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, έκανε λόγο για εκτοξευόμενες «απειλές και άλλες δηλώσεις, που κινούνται και έξω από τα όρια της τερματικής(;) νομιμότητας»...

Στις αίθουσες της οδού Σοφοκλέους, πάντως, επικράτησε και χτες η εικόνα της έντονης νευρικότητας στις συναλλαγές. Μία ώρα μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε απώλειες της τάξης του 3%, ενώ σε χαμηλά επίπεδα βρέθηκε και ο όγκος των συναλλαγών. Μισή ώρα πριν την ολοκλήρωσή τους σημειώθηκε έντονη αγοραστική παρέμβαση σε ορισμένα «χαρτιά» κρατικών τραπεζών, του ΟΤΕ, της Ελληνικής Εταιρίας Ζάχαρης και σε ορισμένα άλλα, ο δείκτης... παραμορφώθηκε και τελικά έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,25%. Ενδεικτικό αυτής ακριβώς της παραμόρφωσης είναι το γεγονός ότι δεκάδες μετοχές έκλεισαν με ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές, ενώ συνολικά από τις 318 μετοχές που διακινήθηκαν, στο τέλος είχαν θετικό πρόσημο μόλις 31!

Η - καθαρά προεκλογικού περιεχομένου - συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, κινούνταν στη λογική του άγριου ανταγωνισμού των δύο κομμάτων εξουσίας να εκμεταλλευτούν με όλους τους τρόπους τις εξελίξεις στο χειμαζόμενο χρηματιστήριο. Αφορμή στάθηκαν προχτεσινές φημολογίες στα χρηματιστηρικά γραφεία - τις οποίες κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν στη ΝΔ - ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα αφήσει το Χρηματιστήριο να καταρρεύσει κάτω από τις 3.500 μονάδες. Με αφορμή τις φήμες αυτές, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίες επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει, πόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγαπά και περιθάλπει με στοργή το χρηματιστηριακό τζόγο. Για το σκοπό αυτό δε δίστασε να παραποιήσει γεγονότα, όπως έκανε με την αναφορά του σε δημοσίευμα της Wall Street Jugnan, η οποία - σύμφωνα με τον Παπαντωνίου - ανέφερε ότι «τους επόμενους μήνες θα έχει θετική τάση το Χρηματιστήριο, το οποίο σημαίνει ότι όσοι είναι στο Χρηματιστήριο θα είναι κερδισμένοι». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι στη μετα - ΟΝΕ εποχή δυνατότητα επιβίωσης έχουν μόνο τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ η λεγόμενη περιφέρεια, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, ουσιαστικά θα εξαφανιστούν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Στα πλαίσια των εκτοξευόμενων αλληλοκατηγοριών των δύο κομμάτων για ψηφοθηρικούς λόγους, ο Γ.Παπαντωνίου, απέδωσε έμμεσα τη σημερινή κακή πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην υπονόμευσή του από ΝΔ, ενώ επιδόθηκε και σε προεκλογικές κορόνες. Οπως είπε, «η περίοδος νευρικότητας έχει ημερομηνία λήξης. Είναι η 9η Απριλίου. Είναι η επανεκλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών».

Στο ίδιο προεκλογικό, ψηφοθηρικό μοτίβο, και πλαγιοκοπώντας από τα δεξιά τη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, θέτει σε κίνδυνο την... ομαλή πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, καθώς τυχόν υλοποίηση των εξαγγελιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα εκτινάξει το δημόσιο έλλειμμα, θα ανέβει ο πληθωρισμός, θα ανέβουν τα επιτόκια, θα υπονομευτεί η εθνική οικονομία! Παρουσίασε, μάλιστα, στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία, οι μέχρι τώρα προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ ανέρχονται σε 1,6 τρισ. δραχμές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
Αξιώνει σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και ανατροπή του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αξίωσε χτες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλος εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του ντόπιου τραπεζιτικού κεφαλαίου, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Ο Γ. Κωστόπουλος πρόβαλε τις παραπάνω αξιώσεις αφού προηγουμένως επισήμανε τη «θετική πορεία της οικονομίας στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα, προ των πυλών της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», δίνοντας ουσιαστικά εύσημα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα υπερκέρδη που προσέφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια στους πάσης φύσεως μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες της χώρας.

Αδιάψευστο μάρτυρα των παραπάνω αποτελούν τα αυξημένα κέρδη που παρουσίασε και το περασμένο έτος τόσο η Τράπεζα Πίστεως όσο και γενικότερα ο όμιλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Κωστόπουλος, κατά το 1999 τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 282 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 124% σε σχέση με το 1998, ενώ τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 145 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 60%.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που στιγμάτισε την περσινή χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αυτό του ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας προς τον όμιλο της Πίστεως. Ο ίδιος, αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, χαρακτήρισε το 1999 ως έτος «σταθμό, διότι με την εξαγορά του 51% της Ιονικής, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από ένα έτος, το Μάρτιο του 1999, ενισχύθηκε περαιτέρω ο όμιλος»... Ανακοίνωσε ακόμη ότι το όνομα της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Alpha Τράπεζας Πίστεως με την Ιονική Τράπεζα θα είναι «ALPHA BANK».

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε ακόμη ότι για το 1999 αποφασίστηκε να διανεμηθεί μέρισμα 440 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 380 δρχ. του 1998, αναπροσαρμοσμένο στο σημερινό αριθμό μετοχών.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι επειδή στη χτεσινή τακτική γενική συνέλευση δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απαρτία (67%), οι αποφάσεις που αφορούν τη συγχώνευση των τραπεζών Πίστεως και Ιονικής, την επακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άλλα θέματα, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν κατά την επαναληπτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Απρίλη 2000.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χτες, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Χρηματιστηριακής Απ. Ταμβακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Τσαμουργκέλης, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην πορεία και στα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Χρηματιστηριακής υπερβαίνουν σήμερα τα 9 δισ. δρχ. ενώ τα έσοδά της το 1999 έφτασαν τα 18 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 207% έναντι του 1998.

Σταθερή η φοροκλοπή των αγροτών

Σε υψηλά επίπεδα αποφάσισε να διατηρήσει και για φέτος η κυβέρνηση τη φορολογία των αγροτών. Αν και για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να διατηρήσει στα περσινά επίπεδα τις τιμές, βάσει των οποίων υπολογίζεται «αντικειμενικά» το φορολογητέο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας, ωστόσο το σύστημα φορολόγησης της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογούμενων, εξακολουθεί να παραμένει άδικο και φορομπηχτικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι, με βάσει τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί τον περσινό Μάρτη, το φορολογητέο καθαρό εισόδημα που δήλωσαν πέρσι οι αγρότες για τις κατά στρέμμα γεωργικές εκμεταλλεύσεις ήταν αυξημένο μεσοσταθμικά κατά 5% - 5,5% σε σχέση με το 1997. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στη διάρκεια του 1999 το αγροτικό εισόδημα σημείωσε πρόσθετη πτώση κατά 3% συγκριτικά με το '98, και αντίστοιχα οι αγροτικές τιμές μειώθηκαν κατά 4,1%.

«Εντός» ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε η μονάδα αποθείωσης στο λιγνιτικό ΑΗΣ Μεγαλόπολης Νο 4, με αποτέλεσμα, τα εκπεμπόμενα καυσαέρια, τα οξείδια του θείου να μειώνονται σε μεγάλο βαθμό, που ξεπερνά ακόμα και το 95%, χρησιμοποιώντας την υγρά μέθοδο με ασβεστόλιθο, ο οποίος προέρχεται από τα τοπικά λατομεία. Το έργο που κόστισε συνολικά 25 δισεκατομμύρια δραχμές, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από τον εξειδικευμένο σε περιβαλλοντικά έργα γερμανικό οίκο «NOELL - KRC» και στην έκτασή του περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά μέσω κλειστών ταινιοδρόμων, των παραπροϊόντων της αποθείωσης και της τέφρας του λιγνίτη.

Αρχίζει το θερινό ωράριο

Από το Σάββατο 1η Απρίλη αρχίζει το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και λήγει στις 31 του Οκτώβρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής - Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, ο χρόνος λήξης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, κατά τη θερινή περίοδο, δεν μπορεί να υπερβαίνει από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή τις 9 το βράδυ και το Σάββατο τις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι Λεκανοπεδίου Αττικής έχουν την αρμοδιότητα να διαμορφώσουν το δικό τους ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με δική τους απόφαση και μέσα στα πλαίσια πάντα που ορίζει ο νόμος.

Τα πρατήρια καυσίμων

Τίθεται σε εφαρμογή, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το νέο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι το χειμερινό ωράριο των πρατηρίων υγρών καυσίμων θα είναι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το καλοκαίρι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με διανυκτέρευση μέχρι του 20% των πρατηρίων και εκ περιτροπής λειτουργία τις Κυριακές και αργίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ