Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
Αξιώνει σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και ανατροπή του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αξίωσε χτες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλος εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του ντόπιου τραπεζιτικού κεφαλαίου, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Ο Γ. Κωστόπουλος πρόβαλε τις παραπάνω αξιώσεις αφού προηγουμένως επισήμανε τη «θετική πορεία της οικονομίας στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα, προ των πυλών της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», δίνοντας ουσιαστικά εύσημα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα υπερκέρδη που προσέφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια στους πάσης φύσεως μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες της χώρας.

Αδιάψευστο μάρτυρα των παραπάνω αποτελούν τα αυξημένα κέρδη που παρουσίασε και το περασμένο έτος τόσο η Τράπεζα Πίστεως όσο και γενικότερα ο όμιλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Κωστόπουλος, κατά το 1999 τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 282 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 124% σε σχέση με το 1998, ενώ τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 145 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 60%.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που στιγμάτισε την περσινή χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αυτό του ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας προς τον όμιλο της Πίστεως. Ο ίδιος, αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, χαρακτήρισε το 1999 ως έτος «σταθμό, διότι με την εξαγορά του 51% της Ιονικής, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από ένα έτος, το Μάρτιο του 1999, ενισχύθηκε περαιτέρω ο όμιλος»... Ανακοίνωσε ακόμη ότι το όνομα της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Alpha Τράπεζας Πίστεως με την Ιονική Τράπεζα θα είναι «ALPHA BANK».

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε ακόμη ότι για το 1999 αποφασίστηκε να διανεμηθεί μέρισμα 440 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 380 δρχ. του 1998, αναπροσαρμοσμένο στο σημερινό αριθμό μετοχών.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι επειδή στη χτεσινή τακτική γενική συνέλευση δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απαρτία (67%), οι αποφάσεις που αφορούν τη συγχώνευση των τραπεζών Πίστεως και Ιονικής, την επακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άλλα θέματα, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν κατά την επαναληπτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Απρίλη 2000.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χτες, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Χρηματιστηριακής Απ. Ταμβακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Τσαμουργκέλης, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην πορεία και στα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Χρηματιστηριακής υπερβαίνουν σήμερα τα 9 δισ. δρχ. ενώ τα έσοδά της το 1999 έφτασαν τα 18 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 207% έναντι του 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ