ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2007
Σελ. /32
Αντί να απορείς

οργάνωσε την οργή σου

Του Πέτρου Ζερβού από το ΕΨΙΛΟΝ
Του Πέτρου Ζερβού από το ΕΨΙΛΟΝ
Προς τι οι απορίες για τον πλούτο των βουλευτών;

Δηλαδή, σε ποιους θα εμπιστευτεί το ταμείο της η αστική τάξη; Στους ξυπόλυτους;

Κι έπειτα τι είναι οι αστοί βουλευτές αν όχι εκπρόσωποι - κάθε ένας από αυτούς - της τάξης που ανήκει; Θα μπορούσε μια βουλή που νομοθετεί για την αστική τάξη να είναι μια λαϊκή βουλή;

Ωραίοι οι μύθοι και τα «υποτίθεται», αλλά έχουν τελειώσει προ πολλού.

Πρόκληση, όμως, δεν είναι μόνο η πραγματικότητα των πλουσίων βουλευτών. Πρόκληση είναι και τα γραπτά δημοσιογράφων που ζουν μέσα στη χλιδή, υπάρχουν ως παράσιτα πλάι στη χλιδή του κεφαλαίου και των πολιτικών του, και την ίδια στιγμή εξανίστανται, δήθεν, με τα κείμενά τους για τον πλούτο των βουλευτών. Πουλάνε λαϊκή συμπάθεια.

Αλλά πάνω απ' όλα πρόκληση είναι η τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου από την άκρατη εκμετάλλευση των εργατών και την κλοπή του πλούτου που παράγουν. Αυτό υπηρετούν όλοι οι παραπάνω.

Διά ταύτα: Το πρόβλημα παραμένει: Δεν αρκεί η περιγραφή της πραγματικότητας που πολλές φορές - όταν είναι μόνο περιγραφή - είναι και ύποπτη ως μονομερής προβολή που εξυπηρετεί εκείνη τη στιγμή συγκεκριμένο ιδιοτελές συμφέρον.

Χρειάζεται να δείξεις στον διπλανό σου το γιατί.

Ξέρει - βλέπει ότι ο βουλευτής του είναι ματσό, τον ανέχεται γιατί ήδη έχει πειστεί ότι είναι και μάγκας. Στο παιδί του ο εργάτης και ο αγρότης που ψηφίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ήδη σαν πρότυπο το «νονό βουλευτή» ή το «δικό μας παιδί από το χωριό που ήταν άξιος και έγινε βουλευτής».

Η ήττα - ήδη - βρίσκεται στο γεγονός ότι οι αξίες της αστικής τάξης περπατάνε στη συνείδηση της εργατικής. Η κουβέντα για τον πλούτο των πολιτικών βγάζει ανέκδοτα, δείχνει και ορισμένες κραγμένες περιπτώσεις, αλλά δεν οδηγεί καν σε πρόσκαιρη εξέγερση. Αντε να τροφοδοτεί τον λαϊκισμό του Καρατζαφέρη.

Η αμέσως επόμενη είδηση δείχνει το πρόβλημα: Ο Σεπτέμβρης είναι αύριο κιόλας. Ηδη τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία διαφημίζουν ότι δέχονται και πιστωτικές κάρτες... Το ερώτημα είναι αν η αντίδραση στα νηπιαγωγεία με χαράτσι θα πάρει γενικευμένο χαρακτήρα, αν και αυτό θα γίνει κριτήριο ψήφου, ή αν θα χωνευτεί κι αυτό κοντά σε τόσα άλλα.

Το ερώτημα παραμένει: Αν την ώρα που ο πρωθυπουργός ή ο Παπανδρέου θα εξαγγέλλουν ευημερία, παράλληλα θα αναπτύσσονται αγώνες με αιτήματα που να μην μπορεί αυτό το σύστημα να τα αφομοιώσει.

Το ζήτημα, επίσης, είναι «τρεχάτε ποδαράκια μου» να πείσουμε ο ένας τον άλλον ότι είναι καιρός να πάψουμε να ψάχνουμε τον καλό και ηθικό διαχειριστή ενός έτσι κι αλλιώς σάπιου συστήματος.

Κατά τ' άλλα: Την ίδια ώρα που όλα τα στοιχεία μαρτυρούν πως το αναγκαστικό νηπιαγωγείο έτσι όπως προωθείται το μόνο που κάνει είναι να γεμίσει το πουγκί των ιδιωτών και να μετατρέψει τους δήμους ακόμα πιο πολύ σε φοροεισπράκτορες, την ίδια ώρα το συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων ενέκρινε ομόφωνα το μέτρο. Αύριο θα παραπονούνται ότι ο κόσμος τούς ταυτίζει άδικα. Κι όμως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - Συνασπισμός ψήφισαν μαζί τη ρύθμιση που οδηγεί στο νέο χαράτσι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΟΙΤΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΞΑΝ;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ; «Υποτίθεται ότι οι βουλευτές ως κατ' εξοχήν εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν απεικόνιση και πιστή κατά το δυνατόν αναπαράσταση των πολιτών - ψηφοφόρων που τους επιλέγουν. Με άλλα λόγια οι βουλευτές στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας θα έπρεπε να είναι σάρκα από τη σάρκα του, ένας από εκείνους που απλώς θα ξεχωρίζει με τη μόρφωση, τη συνέπεια, το ήθος και τα πολιτικά του χαρίσματα (...) προκύπτει λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με μια "Βουλή Πατρικίων" με μια Βουλή δηλαδή που αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από "εθνοπατέρες" κατά το μάλλον ή ήττον πλούσιους» (το άρθρο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ... «Διαβάζοντας τις δηλώσεις για το πόθεν έσχες (...) η δική μου απορία είναι πού βρίσκουν τόσο θράσος και μας κοροϊδεύουν. Πώς τολμούν να ζητούν θυσίες από έναν εξαθλιωμένο Ελληνα πολίτη. Πώς κοιτάζουν στα μάτια τον άνεργο, τον μισθωτό των 700 ευρώ ή τον συνταξιούχο των 540 ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να μη διογκωθεί η δυσαρέσκεια και η αναξιοπιστία των πολιτικών όταν το 20% των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οταν οι 2 στους 3 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 540 ευρώ τον μήνα ενώ κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα παίρνουν 3.700.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι» (ο Ηλίας Γεωργάκης στα «ΝΕΑ»).

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΧΛΕΥΗ: «Οσο κι αν είναι πληκτικό δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι για ακόμη μία φορά στα πόθεν έσχες των 300 της Βουλής περισσεύει η ονομαστική καταγραφή εντυπωσιακών συχνά περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή το έσχες αλλά απουσιάζει παντελώς ο τρόπος της κτήσης τουτέστιν το κρίσιμο πόθεν (...) επιβεβαιώνεται ότι διαχρονικά αρκετοί πολιτικοί εκπρόσωποι βαίνουν πλουσιότεροι εμφανίζοντας αλματώδη αύξηση της περιουσίας τους χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις χάρη στα παράθυρα του ισχύοντος νόμου (...) μοιραία το ενδιαφέρον στρέφεται στην καταγραφή ευτράπελων στιγμιοτύπων και εκκωφαντικών αβλεψιών που τροφοδοτούν επισημάνσεις και ειρωνικά σχόλια παραπολιτικού χαρακτήρα (...) ταυτόχρονα καλλιεργεί ατμόσφαιρα καθολικής και διαβρωτικής χλεύης έναντι του πολιτικού κόσμου απλώνοντας βαριές σκιές επί την κεφαλή δικαίων και αδίκων» (το θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παραδίδουν ΔΑΣΗ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ με το Εθνικό Κτηματολόγιο

Η ΧΩΡΑ: Πριμ στα δάνεια για τους καλούς πελάτες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιτόκια κατά περίπτωση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΟΙ... ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ & ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ της Βουλής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρό παζάρι για επιστροφή ομολόγων και των τόκων τους

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ αλά... Τσιτουρίδη στον Κουρή

ΤΑ ΝΕΑ: Βόμβα εισαγγελέων στο υπ. Οικονομικών

ΤΟ ΒΗΜΑ: 50 άτομα θα κατηγορηθούν για το σκάνδαλο των ομολόγων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΜΕΡΤΑ με ασπίδα στον Κουρή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο πόλεμος των γραπτών

Η ΑΥΓΗ: Χούντα με άμφια

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΒΗΝΟΥΝ οι ελπίδες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 5.393 σε υπουργεία - οργανισμούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κι όμως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ το εγκρίνουν

«Αναψε φωτιές η τροπολογία του υπουργείου παιδείας (...) μονόδρομος το χαράτσι στα νέα νηπιαγωγεία (...) αρνούνται οι δήμοι να εφαρμόσουν τη διάταξη. Κάνουν λόγο για πρόχειρη εφαρμογή χωρίς πρόβλεψη κονδυλίων. Σε αδιέξοδο χιλιάδες γονείς που θα πληρώσουν το μάρμαρο» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Συνυπογράφουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Στο επίκεντρο των παρατηρήσεων του ΟΟΣΑ βρίσκονται οι ενδεδειγμένες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και η αναγκαιότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων (το θέμα στη ΧΩΡΑ).

Η «οικολογία» ως μπίζνες

«Το εύκολο και γρήγορο κέρδος αποτελεί τη βασική παράμετρο λειτουργίας πολλών εταιρειών στον χώρο των αθλημάτων περιπέτειας (...) το ελληνικό κοινό αριθμεί σήμερα περισσότερα από 60.000 άτομα, ενώ ο ετήσιος τζίρος της "βιομηχανίας" εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τι θα συναντάει στο διάβα του;

«Παίρνει στις πλάτες του το προεκλογικό παιχνίδι ο κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός θα μοιράζει πλέον τον χρόνο του μεταξύ Μαξίμου και περιφέρειας (...) στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση (...) η Λαμία θα έχει αντικείμενο διαλόγου την Παιδεία, η Λάρισα τα αγροτικά θέματα, η Πάτρα την ανεργία, τα Ιωάννινα το περιβάλλον και η Κρήτη τον τουρισμό» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Επειδή φόραγε πράσινα παπούτσια...

«Να μην αποφυλακιστεί ο 19χρονος φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρότεινε χτες ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ