ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΕΠΑΠ: Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΠΑΠ). Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε η Ελπίδα Παντελάκη βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Πειραιάς Αναγέννηση» και ο Μιχάλης Νουφαρίτσης στέλεχος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά. Η παράταξη «Πειραιάς Αναγέννηση», με ανακοίνωσή της, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση να συζητήσει το θέμα και να δεσμευτεί για την εξόφληση των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

ΓΑΛΗΝΟΣ: Στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής ΓΑΛΗΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει το βοηθητικό προσωπικό και να αναθέσει σε εργολάβους τους τομείς της καθαριότητας και τα μαγειρεία. Σημειώνεται ότι προχτές η διοίκηση της κλινικής απέλυσε μια καθαρίστρια και χτες μετά τη στάση εργασίας, ανακοίνωσε άλλες τρεις απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα. Την αλληλεγγύη στους απολυμένους εργαζόμενους της κλινικής ΓΑΛΗΝΟΣ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

ΕΚΕΨΥΕ: Σε τραγικά αδιέξοδα έχει οδηγήσει τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) - του μεγαλύτερου φορέα εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα - η υποχρηματοδότησή του, αλλά και η άρνηση και της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή του και την τακτική και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι, για μια ακόμα φορά, παραμένουν απλήρωτοι για τον Απρίλη και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη. Ηδη το ΕΚΕΨΥΕ έχει συσσωρευμένο έλλειμμα 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι δομές αποασυλοποίησης του «Ψυχαργώς» χρηματοδοτούνται πλέον από τον προϋπολογισμό του Κέντρου, διογκώνοντας αντίστοιχα το έλλειμμα.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ: Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 18 Ιούνη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά μετά από απόφαση έκτακτης γενικής τους συνέλευσης, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές και να απαιτήσουν την άμεση τιμωρία των συκοφαντών μικροεργοδοτών.

ΔΕΗ: Σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ και συγκέντρωση έξω από αυτά προχώρησε χτες το μεσημέρι η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ. Ωστόσο, το βασικό αίτημα της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - για «υγιή» ανταγωνισμό βρίσκεται μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

ΟΑΕΔ: 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου) πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Στο πλευρό τους εκ μέρους του ΚΚΕ βρέθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Σ. Σκοπελίτης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Επικοινωνιακές εκστρατείες αντί για πρόληψη

Με χαράτσι στις επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα καπνού - το οποίο τελικά θα μετακυληθεί στην κατανάλωση - έρχεται η κυβέρνηση να υποκαταστήσει την αγωγή υγείας που θα εξόπλιζε τους νέους με εφόδια κατά του καπνίσματος. Ετσι η αγωγή υγείας που θα αποτελούσε οργανικό στοιχείο της εκπαίδευσης στα σχολεία - και ταυτόχρονα αποτρεπτικό για το κάπνισμα των νέων - παραμένει γράμμα κενό, παρά τις κατά καιρούς επετειακές διακηρύξεις των κυβερνήσεων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.

Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Καπνίσματος, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε σε ειδική ημερίδα στο Ζάππειο δέσμη μέτρων του υπουργείου κατά του καπνίσματος. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις που έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι - με νομοσχέδιο - η σύσταση Ειδικού Φορέα Ελέγχου Καπνού (ΕΦΕΚ), που θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των ερευνών γύρω από τον καπνό, τον προσδιορισμό των καθοριστικών παραγόντων και των συνεπειών από την έκθεση σε αυτόν. «Προβλέπουμε την καταβολή από κάθε επιχείρηση (σ.σ.: απ' τα περίπτερα μέχρι τα νυχτερινά κέντρα) πώλησης προϊόντων καπνού ειδικού παραβόλου στον ΕΦΕΚ ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας πώλησης. Τα έσοδα για αυτά τα παράβολα τα αξιοποιεί ο ΕΦΕΚ για τη διοργάνωση εκστρατειών πρόληψης». Δηλαδή η πρόληψη υποκαθίσταται με επικοινωνιακές εκστρατείες και για την εφαρμογή του νόμου θα συσταθεί ειδικό τμήμα στο σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ).

  • Ικανοποίηση στα βασικά αιτήματα των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των γονιδιακών θεραπειών αλλά και στις θεραπείες με βλαστοκύτταρα και εμβρυακά βλαστοκύτταρα, έδωσε χτες το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Οι 27 υπουργοί Υγείας αποφάσισαν να δώσουν πράσινο φως και να επιτρέψουν τη χρήση των εν λόγω θεραπειών, απλοποιώντας παράλληλα τη διαδικασία πιστοποίησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, θεσμοθετώντας την ενιαία ευρωπαϊκή πιστοποίηση, ανοίγοντας έτσι τα σύνορα της επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης...
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κοινωνικο - Ασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι κλαδικές Εργατικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ