ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
Σελ. /32

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάλι στα άκρα (!) έφτασε η κόντρα για τα ομόλογα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ)! Ανέβηκε το θερμόμετρο του καυγά για το πάπλωμα!..

***

Αρκεί να μη νομίζουν οι τηλέπαθοι ότι το θερμόμετρο ανεβαίνει γι' αυτούς...

***

Καρατζαφέρη: Αλλαξες θέση; Ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστείς; Πρόοδος ή υποκρισία;

***

Πολύ αξιόπιστος είσαι!..

***

Σκέψου μετεκλογικά...

***

Με τον Κοκό, πώς τα πας;

***

Για φαντάσου να 'χαμε την Πόλη! Θα ευτυχούσε ο λαός!!!

***

Και η ΝΕΤ δε χάνει ευκαιρία να «θάβει» τα δελτία του ΚΚΕ και να προβάλλει τους άλλους!..

***

Ο ΛΑ.Ο.Σ. πρώτη ντάνα!...

***

Εργάτες (800) Καβάλας: Είσαστε απελπισμένοι; Να ξεαπελπιστείτε! Να φύγετε (όσοι είσαστε) από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να τρίψετε τα μούτρα στην εξουσία! Να δείτε ότι έτσι θα συνέλθετε εσείς, διότι θα βάλουν πλερέζες οι αντίπαλοι...

***

Αγρίεψε (πάλι) ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που δε βγαίνει πόρισμα για τα ομόλογα!

***

Διότι είναι ΠΑΣΟΚ! Και το ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, έβγαζε στα γρήγορα τα πορίσματα!..

***

Οπως κι η ΝΔ...

***

Σύντομο ανέκδοτο: «Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για ελεύθερες παραλίες»...

***

Ακου Αφερέγγυος!..

***


Γρηγοριάδης Κώστας


Associated Press

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποφασισμένος λαός

Στη Βενεζουέλα το λαϊκό κίνημα και πρωτοπόροι οι κομμουνιστές, βρίσκονται στο δρόμο (προχτεσινή φωτογραφία). Και η νέα προσπάθεια για αποσταθεροποίηση της χώρας από την αντίδραση και τον ξένο παράγοντα, με αφορμή τη μη ανανέωση άδειας σταθμού, που στήριξε το πραξικόπημα του 2002, συναντά σθεναρή αντίσταση και νέα απάντηση θα δοθεί με μεγάλη διαδήλωση αύριο Σάββατο.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μαγιουμάς

Μάης. Αβέβαιης προέλευσης η ονομασία του μήνα. Πολλές οι προσπάθειες να ετυμολογηθεί. Κατά τον Πλούταρχο, η ονομασία του (Maius) προήλθε από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός, μητέρα. Αργότερα, η θεά ταυτίστηκε με τη Μαία, μια από τις Πλειάδες, μητέρα του θεού Ερμή, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο μήνας. Η μαία συνδέεται με τη «Μεγάλη Μητέρα», την Κυβέλη, θεά της γονιμότητας και της άγριας φύσης. Ο Πλούταρχος, επίσης, πιθανολογεί ότι ίσως συνδέεται με τη λέξη maior (μείζων). Ο δε Οβίδιος παράγει το όνομα του μήνα από το Majestas (Μεγαλειότης). Από άλλους υποστηρίζεται ότι ο Μάιος πήρε την ονομασία του από τους Majores, τους αρχαίους ένδοξους προγόνους, στους οποίους ήταν αφιερωμένος.

Ο Μάης, ως μήνας των λουλουδιών, είναι μήνας των Ρωμαίων και όχι ελληνικός. Θυμίζει Λούκουλλο και Καλιγούλα. Η είσοδος του μήνα γιορταζόταν δυο μέρες και είχε χαρακτήρα οργιαστικό. Η πρώτη Μάη ήταν αφιερωμένη στην Καλή Θεά και ήταν αποκλειστικά γυναικεία γιορτή. Μαζεύονταν όλες οι Εστιάδες δίπλα στο Μεγάλο Ποντίφικα. Ηταν αυστηρά απαγορευμένη όχι μόνο η παρουσία των ανδρών, αλλά και των αρσενικών ζώων. Διώχνονταν από το σπίτι όλα τα μη θηλυκά. Δεν ήταν αναρτημένες τη μέρα εκείνη ούτε οι εικόνες των ανδρών.

Αυτόν το μήνα τελούνταν και ο Μαϊουμάς, ερωτική γιορτή προς τιμήν της γονιμικής θεάς Μαίας. Η γιορτή πέρασε στην Ανατολή και ο ρωμαϊκός Μάιος από τους Βυζαντινούς ονομάστηκε Μαγιουμάς. «Εκ της παχύτητος του ονόματος συλλαμβάνετε το λίπος της ουσίας». Ο Μαγιουμάς αυτός στην ακόλαστη Αντιόχεια (το Παρίσι της εποχής εκείνης) έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια τη χριστιανική ηθική του Χρυσοστόμου, που έβλεπε παντού την ενέργεια του Σατανά, στα άνθη, στα γυμνά, στο θέατρο, στη μουσική, στις ταυρομαχίες και στους χορούς, και ήθελε να προφυλάξει το ποίμνιό του από τις υπερβάσεις αυτού του εχθρού. Οι Αντιοχειανοί δε χωράτευαν. Του έδιναν να καταλάβει. Ο Μαγιουμάς διαρκούσε 30 ολόκληρες «τερπνάς παννυχίδας» (σ.σ. νύχτες ακολασίας). Ενας μήνας οργίων. Είχαν το θάρρος και τον ονόμαζαν μήνα των οργίων και τον αφιέρωναν στον Διόνυσο και την Αφροδίτη, «εις την πανδαισίαν σαρκός και οίνου, εις το ροδοστεφές σύμπλεγμα μέθης και έρωτος». Παρά την επικράτηση του χριστιανισμού και τις αυτοκρατορικές απαγορεύσεις, ο Μαγιουμάς, αν και απογυμνωμένος από την ομορφιά του, εξακολουθούσε να γιορτάζεται μέχρι τον πέμπτο αιώνα.

Ο αρχαιοελληνικός Θαργηλίων με τα Διονυσιακά Ανθεστήρια έδωσε τη σκυτάλη στο ρωμαϊκό Μάιο, που «ταξίδεψε» ως Μαγιουμάς στην Ανατολή και επέστρεψε ως μαγεμένος μήνας. Ο λαός παρετυμολογεί το όνομα του Μάη από τα μάγια λόγω της συνήχησης των λέξεων. Είναι, επίσης, ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Σχετικά είναι και τα ονόματα που του έχουν δώσει: «Ανοιξιάτης», «Λούλουδος» ή «Πράσινος», «Φουσκοδέντρης», «Τριανταφυλλάς» και «Κερασάρης», «Καλομήνας», «Χαλαζάς» και «Βροχάρης». Το Μάη, η μέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει και οι ώρες του ύπνου ελαττώνονται. Οσο περισσότερες ώρες είναι κάποιος ξυπνητός, τόσο περισσότερο πεινάει. Αναγκάζονταν οι άνθρωποι να τρώνε 5 φορές τη μέρα, γι' αυτό και λέγεται «Πεντεφάς» και «Πενταδείλινος».


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ