ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Επειδή τους χαλάει το «παιχνίδι»

Αναμενόμενο ήταν ότι μπροστά στις κάλπες θα κορυφωθούν, από τα διάφορα κέντρα και παράκεντρα του συστήματος, οι επιθέσεις στο ΚΚΕ. Ο στόχος είναι προφανής, ο ίδιος εδώ και πολλές δεκαετίες: Να δημιουργήσουν εμπόδια στο άνοιγμα του Κόμματος στα λαϊκά στρώματα, να συκοφαντήσουν και να προβοκάρουν τις ιδέες και τη δράση του.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό που ενοχλεί βαθύτατα τους ενορχηστρωτές της αντιΚΚΕ επίθεσης είναι ότι το ΚΚΕ δεν παίζει στο παιχνίδι του συστήματος. Δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, όσο και αν έχουν προσπαθήσει. Δεν μπαίνει στις «συμμαχίες» τους, προδίδοντας τα συμφέροντα του λαού. Αντίθετα, αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του και με συνέπεια που αναγνωρίζεται από τους πάντες για τη χειραφέτηση των εργαζομένων από τους γαλαζοπράσινους διαχειριστές του συστήματος, την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση της εξουσίας από τον ίδιο το λαό. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί τους πολέμιους του ΚΚΕ. Οτι η προοπτική που χαράσσει αποτελεί την πραγματική εναλλακτική λύση για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Μια λύση ρήξης με το σημερινό καθεστώς των μονοπωλίων και της βαρβαρότητας. Οπως είπε και χτες η Αλέκα Παπαρήγα, «το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι παρόν σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο αγώνα, γιατί ακριβώς έχει στόχο τη λαϊκή εξουσία και όχι τη μεταμφίεση του πολιτικού συστήματος».

Αυτό ακριβώς είναι και το βαθύτερο νόημα του χτεσινού, βουτηγμένου στην αντιΚΚΕ χολή, σχολίου του Ι. Κ. Πρετεντέρη (στο «Βήμα»), που βρίσκεται στρατευμένος στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων κατά του Κόμματος. Δεν κρύβει ότι αυτό που τον ενοχλεί είναι η θέση που εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, (στη συνέντευξή της στα «Νέα»), πως «αυτό που έχει σημασία δεν είναι ούτε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή, ούτε ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα... Εκείνο που θα μετρήσει υπέρ του λαού είναι το πόσο ενισχυμένο θα είναι το ΚΚΕ». Και ρίχνει χολή για να σπείρει φόβο σ' όσους αμφισβητούν το δικομματισμό. «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι χαμένη, γιατί δε μετρά στη διακυβέρνηση του τόπου» (μας το 'χει ξαναπεί πως νοιάζεται για τη διακυβέρνηση της πλουτοκρατίας), βλέποντας μόνο δύο «κόμματα εξουσίας» και τις «παραφυάδες» τους. Ο ίδιος είναι γνωστό πως είναι τώρα με το ένα, αυτό που ξαναθέλει την κυβέρνηση. Και που γι' αυτό λέει πως όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εχθρός μου. Επειδή λοιπόν μόνο το ΚΚΕ δεν είναι μαζί του, γι' αυτό επιτίθεται χυδαία.

Το καλύτερο το αφήνει για το τέλος: «Κανείς δεν ξέρει αν έχει εναλλακτική λύση το ΚΚΕ και κανείς δεν ξέρει αν συμφέρει το λαό». Πραγματικά συγκινητικό το ενδιαφέρον και η «αγωνία» από έναν ορκισμένο εχθρό του ΚΚΕ για το αν η εναλλακτική λύση που προτείνει το Κόμμα έχει απήχηση στο λαό...

Το άσχημο για τον αρθρογράφο και τα αφεντικά του είναι ότι ο λαός έχει συνειδητοποιήσει πως μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν διαφορές ουσίας στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Και στρέφουν το βλέμμα τους προς το ΚΚΕ. Αυτό πασχίζει να αποτρέψει. Γιατί η εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ φαντάζει ολοένα και περισσότερο ρεαλιστική και γι' αυτό πολύ επικίνδυνη...


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ατόφιος οπορτουνισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τρικυμία εν κρανίω» ή ατόφια έκφραση του οπορτουνισμού; Με βεβαιότητα το δεύτερο. Ο λόγος για το ΣΥΝ και τη θέση του απέναντι στις εφημερίες και το ωράριο εργασίας των ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών. Αφού πρώτα έδωσε σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο τον αγώνα για να περάσει από την πίσω πόρτα η ευρωενωσιακή οδηγία που προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, προχτές τοποθετήθηκε στη Βουλή υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ για 6ωρο-5ημερο-30ωρο και μια εφημερία την εβδομάδα, που βρίσκεται στον αντίποδα κάθε διευθέτησης και είναι η μόνη πρόταση που απαντάει προς όφελος γιατρών και ασθενών, στο σημερινό χάλι των εφημεριών και των εξαντλητικών ωραρίων. Χτες, από το οπισθοσέλιδο της «Αυγής», ο ΣΥΝ επανήλθε στο λιβάνισμα της οδηγίας και της αντιδραστικής διευθέτησης που αυτή φέρνει μαζί της, εγκαλώντας το ΚΚΕ ότι δε στηρίζει το ευρωενωσιακό νομοθέτημα και ότι φέρνει τη δική του άποψη στη Βουλή!

Σε καμιά περίπτωση η στάση του ΣΥΝ και στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Το σήμα κατατεθέν κάθε οπορτουνιστικής δύναμης είναι η προσπάθεια να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι με το μέρος τους, την ίδια ώρα που από τη... δίπλα πόρτα βάζει και υιοθετεί θέσεις που μεθοδικά προωθούν σε βάρος των εργαζομένων το κεφάλαιο και τα κόμματά του, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ατόφιος οπορτουνισμός από ένα κόμμα βαθιά αναξιόπιστο απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Βλέπουν ό,τι τους αρέσει

Είναι γνωστό ακόμα και στις πέτρες στο Ελληνικό ότι το ΚΚΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι αγωνιστικοί συνδυασμοί των δήμων της παραλίας που στηρίζει το Κόμμα, εδώ και πολλά χρόνια, παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ακτών και την παράδοσή τους στο κεφάλαιο. Είναι επίσης γνωστό ότι προχτές στην κινητοποίηση στο Ελληνικό, εκτός από την βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη που ήταν εκεί, μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Νοτιοανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ συμμετείχαν δραστήρια στην κινητοποίηση, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για «δημόσιες δωρεάν ανοιχτές ακτές για το λαό».

Ολα τα παραπάνω η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», στο σχετικό αναλυτικότατο ρεπορτάζ, δεν τα είδε... Σε ένα ολόκληρο δισέλιδο δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για την παρουσία του ΚΚΕ στην κινητοποίηση. Το ίδιο ακριβώς και στο «ΕΘΝΟΣ» στα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ», που είδαν μόνο τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και τα στελέχη τους...

Βέβαια, η «Ελευθεροτυπία», στο κύριο άρθρο της, αναφέρει το εξής μεγάλο ψέμα: «Δεν έμεινε ασυγκίνητη η αντιπολίτευση (σ.σ. εννοεί στη διαμαρτυρία του δημάρχου Ελληνικού) - πέρα από την αντίθεση του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη - που προσφέρει τη συμπαράστασή της».

Εμείς, απλώς, θυμίζουμε τη δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκας Παπαρήγα την περασμένη βδομάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εμείς συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε οποιονδήποτε. Μακάρι να βγουν οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν αγώνες, θα τους στηρίξουμε. Αρκεί να μην είναι προεκλογικό. Δηλαδή, όταν ζητάμε ακτές, θα κοιτάμε το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων αυτού που παλεύει;».

Φαίνεται πως στην «αντικειμενική» εφημερίδα βλέπουν την πραγματικότητα κατά πώς θέλουν. `Η κατά πώς συμφέρει την «αντιπολίτευση» που στηρίζουν. Κι ύστερα, σου λένε «αδέσμευτη ελευθεροτυπία»...


Ανασφάλεια με το Ασφαλιστικό

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ, μας προέκυψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που μας συνέστησε να μη φοβούμαστε τις προτάσεις του, διότι απλώς συστάσεις κάνει και δεν επιβάλλει μέτρα.

Μόνο που τυγχάνει οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να συμπίπτουν με τις προτάσεις της ΕΕ, που με τη σειρά τους συμπίπτουν με τις προτάσεις του ΣΕΒ. Ολοι αυτοί μαζί συμπίπτουν επίσης με τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπότε έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

Ειδικά, μάλιστα, για το Ασφαλιστικό, τα ψέματα που ακούμε έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ - λένε - έχουν διανοηθεί την αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας ή τη μείωση των συντάξεων.

Μόνο που αμφότεροι τα έχουν νομοθετήσει με τους νόμους Σιούφα και Ρέππα, ενώ όλοι θυμούνται και το περίφημο νομοσχέδιο Γιαννίτση.

Οσο για τους «διαλόγους» και τις «επιτροπές ειδικών» για το Ασφαλιστικό, που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο, τα χειρότερα συμπεράσματα ετοιμάζουν για να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση. Οποια κι αν είναι, από όποιους κι αν αποτελείται...

ΑΛΛΟ ...ΤΡΟΠΑΡΙΟ βρήκαν τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλληλοκατηγορούνται για το ποιος «θίγει το κύρος της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης». Ενα ακόμα λαμπρό πεδίο της αντιπαράθεσής τους, που θα μας ταλαιπωρήσει για μέρες...

Μόνο που το (όποιο) κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης δε θίγεται από αναφορές σε πρόσωπα. Θίγεται κυρίως, όταν δικαστές και εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται να εφαρμόσουν αντιλαϊκούς νόμους.

Και στην παραγωγή αντιλαϊκών νόμων συναγωνίζονται επάξια τις τελευταίες δεκαετίες και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα και οι περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη «επιστρατεύεται» - είτε το θέλει είτε όχι - προκειμένου να αντιμετωπίσει λαϊκούς αγώνες. Τα «αγροτοδικεία» και τα «μαθητοδικεία» του ΠΑΣΟΚ δεν τα έχουμε ξεχάσει. Ούτε τις δικαστικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους επί ΝΔ ξεχνάμε.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ας σταματήσουν, λοιπόν, αυτήν την ιστορία...

Βολικός για το σύστημα

Σπέκουλα με το ΚΚΕ επιχειρεί να κάνει ο Γ. Καρατζαφέρης. Οτι συμφωνεί με πολλές θέσεις του Κόμματος, ότι κάποιοι «πρώην» κομμουνιστές στελεχώνουν το ΛΑΟΣ, ότι ψηφοφόροι του Κόμματος ελκύονται από το φτηνό λαϊκισμό ενός που λέει πολλά αλλά κρύβει περισσότερα και τα πιο ουσιαστικά, και που ενώ διαλαλεί πως είναι με τους επιχειρηματίες πουλά ανύπαρκτη πραμάτεια στους φτωχούς. Εφτασε μάλιστα να παρουσιάσει έναν τύπο, μηχανικό στο επάγγελμα, πολύ μακρινό «πρώην» και άσχετο με τη δημοσιογραφία, ως δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη».

Καλό το παραμύθι του, αλλά δεν έχει δράκο... Και μπορεί να θέλει να εμφανίζεται «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» για να πάρει κανένα ψήφο των φτωχών, μα δεν μπορεί να κρυφτεί απ' αυτό που πραγματικά είναι. Κομμάτι του συστήματος, έτοιμο να του βουλώσει τους αρμούς μην τυχόν και ανοίξουν επικίνδυνα. Γι' αυτό και χρήσιμο εργαλείο του. Η μεγάλη του προβολή από τα αστικά ΜΜΕ αυτό δείχνει. Πως τον χρησιμοποιούν γιατί τους βολεύει. Και γι' αυτά που λέει και γι' αυτά που δε λέει. Και όταν κάποιος βολεύει το σύστημα, ο λαός να φεύγει μακριά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ