ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2007
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο στις 11 π.μ. η συγκέντρωση και η συναυλία στο Τατόι

Eurokinissi

Συγκέντρωση και συναυλία στην κεντρική είσοδο του κτήματος Τατοΐου (1 χλμ. μετά την ταβέρνα «Λεωνίδας», μετά τη ΘΕΑ) για την απόδοση του κτήματος για δωρεάν χρήση από το λαό, πραγματοποιούν την Κυριακή στις 11.00 π.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας και Αττικής του ΚΚΕ. Οι ΚΟ καλούν το λαό να πάρει μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, διατρανώνοντας την αντίθεσή του με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να βγει «στο σφυρί» και αυτός ο σημαντικός για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο πνεύμονας πρασίνου.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το αίτημα το κτήμα Τατοΐου να αποδοθεί στο λαό φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, Ελπίδα Παντελάκη, Λιάνα Κανέλλη, Βέρα Νικολαΐδου και Ορέστης Κολοζώφ.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων και μέρος του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, παρότι χρυσοπληρώθηκε από τον ελληνικό λαό με 120 χρόνια μοναρχίας και 4,5 δισ. δρχ. στον Γλύξμπουργκ, εγκαταλείφθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη σημερινή της ΝΔ. Ετσι διευκολύνεται το μεγάλο κεφάλαιο του τόπου να βάλει στο χέρι ένα από τα ελάχιστα δάση της Αττικής, έναν τεράστιο χώρο σημαντικού φυσικού κάλλους, ανάσα ζωής για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν επίσης λόγο για ήδη υπάρχοντα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και για ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, δηλώνουν προθέσεις της ολιγαρχίας για εκμετάλλευση του Τατοΐου.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ χαρακτηρίζεται «πέρα για πέρα δίκαιο» το λαϊκό αίτημα να αποτραπεί κάθε επιχειρηματική δράση από ιδιώτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Το Τατόι, από χώρος τσιμέντου και ιδιωτικής εκμετάλλευσης που τον προορίζει η κυβέρνηση και τον διεκδικεί το μεγάλο κεφάλαιο, πρέπει να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου. Να είναι δημόσια λαϊκή περιουσία, ενταγμένη στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να σχεδιαστεί και να αναμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη νεολαία και το λαό της Αττικής. Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των χώρων, η λειτουργία του να είναι δωρεάν, με χώρους που θα αξιοποιηθούν για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ τα υπάρχοντα κτίρια να συντηρηθούν και να διατηρηθούν ως αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρεται.

«Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, ποια συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου το φυσικό κάλλος των 42.000 στρεμμάτων στο Τατόι και η πολιτισμική - αρχιτεκτονική αξία των κτισμάτων να συντηρηθούν, να αναδειχτούν και να αποδοθούν στο λαό, με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση των αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων και εξυπηρετήσεων που πρέπει να λειτουργήσουν και, ταυτόχρονα, να αποτρέψει κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο κατοχυρώνοντας τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα του».

«Να καταργηθούν όλα τα διόδια!»

Με δυναμική παρέμβαση δεκάδες κομμουνιστές, μέλη της ΚΟΑ, απέκλεισαν τα διόδια της Αττικής Οδού, στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας και παρέδωσαν το δρόμο στο λαό, δηλώνοντας πως το χαράτσι πρέπει να καταργηθεί

Με κεντρικό αίτημα την ανάγκη να καταργηθούν όλα τα διόδια, χτες το απόγευμα και για περισσότερο από δύο ώρες, δεκάδες μέλη, φίλοι και στελέχη του ΚΚΕ, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, άνοιξαν τα διόδια της Αττικής Οδού, στην έξοδο της Δουκίσσης Πλακεντίας προς Ελευσίνα, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση, στο χρυσοπληρωμένο αυτό δρόμο, σε χιλιάδες οδηγούς.

Η δυναμική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πλατιάς πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως είναι το χαράτσι των διοδίων, αλλά και την ανάγκη ο εργαζόμενος λαός να διεκδικήσει με δυναμικές δράσεις τη λύση τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η χτεσινή κινητοποίηση έρχεται μόλις μία βδομάδα μετά την προηγούμενη, όταν οι κομμουνιστές άνοιξαν τα διόδια της Αττικής Οδού στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Ηταν γύρω στις έξι το απόγευμα, όταν δεκάδες κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κατέλαβαν το οδόστρωμα, «σήκωσαν» τις μπάρες και παρέδωσαν το δρόμο στο λαό όπως του πρέπει, ελεύθερο χωρίς εμπόδια και δωρεάν. Κόκκινες σημαίες «πλημμύρισαν» το χώρο των διοδίων. Την ίδια στιγμή, ένα τεράστιο πανό ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς: «Κατάργηση όλων των διοδίων, δημόσιες σύγχρονες δωρεάν συγκοινωνίες». Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών. Αλλοι κορνάροντας και άλλοι στους σύντομους διαλόγους που είχαν με τους κομμουνιστές, συμφώνησαν πως τα διόδια πρέπει να καταργηθούν.

Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8, φωνάζοντας συνθήματα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλι» και «Δρόμοι ελεύθεροι για όλο το λαό κι όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», δήλωναν το αυτονόητο. Οτι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να χαρατσώνονται με διόδια, όταν με τα δικά τους λεφτά κατασκευάστηκαν τα «μεγάλα έργα».

Αναφερόμενος στη συμβολική αυτή ενέργεια για να αρθούν οι μπάρες και να υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν διέλευση των οδηγών ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, τόνισε σχετικά: «Σήμερα (σ.σ. χτες) απελευθερώσαμε τις μπάρες που χαρατσώνουν το λαό όταν πάει για τη δουλιά του. Αυτόν το δρόμο όπως και τους υπόλοιπους ο λαός τους έχει πληρώσει δύο και τρεις φορές. Δε χρειάζεται να πληρώνει άλλο. Η θέση μας είναι να καταργηθούν όλα τα διόδια κι η διέλευση να είναι δωρεάν. Ηρθε η ώρα να σταματήσει ο κόσμος να στριμώχνει τις ανάγκες του στα μέτρα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με τη στήριξη του ΚΚΕ και την ενδυνάμωση του αγώνα να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΑ.

Πώς πάμε στη συγκέντρωση

Για την προσέλευση του κόσμου στον τόπο της συγκέντρωσης, θα αναχωρήσουν πούλμαν από:

  • Πετρούπολη, 10.00 π.μ., από την κεντρική πλατεία με στάσεις στο Ιλιον (ΟΤΕ), στο δημαρχείο Αγίων Αναργύρων και μέσω Ν. Φιλαδέλφειας στη Ν. Ιωνία (Μικράς Ασίας και Ηρακλείου).
  • Ελευσίνα, 9.30 π.μ., από το δημοτικό πάρκινγκ.
  • Μενίδι, 10.00 π.μ., από την κεντρική πλατεία (γέφυρα).
  • Λαύριο, 9.00 π.μ., από την κεντρική πλατεία, με στάσεις στην Κερατέα, στο Κορωπί και στα Γλυκά Νερά.
  • Λούτσα, 9.00 π.μ., από τα γραφεία της ΚΟ, με στάσεις στη Ραφήνα, στην Παλλήνη και στο Γέρακα.

Οσοι προσέλθουν με ΙΧ από την εθνική οδό - έξοδος γέφυρας Βαρυμπόμπης και στη συνέχεια ευθεία προς Πάρνηθα. Από Αττική Οδό - έξοδος Μεταμόρφωσης και στη συνέχεια από εθνική οδό. Επίσης, από την οδό Δεκελείας και στη συνέχεια (όλο ευθεία) στην Τατοΐου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ