ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2007
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ & ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σπασμένοι κρίκοι στην αλυσίδα σωτηρίας

Ο θάνατος του νεογνού στον Πειραιά είναι η μοιραία κατάληξη της πολύχρονης απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής και επείγουσας θεραπείας με την ταυτόχρονη επίκυψη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Οι μονάδες νεογνών είναι πολύτιμες για τις λαϊκές ανάγκες αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τις εκχώρησε στην επιχειρηματική δραστηριότητα για την ενίσχυση της κερδοφορίας

Avaton

Οι μονάδες νεογνών είναι πολύτιμες για τις λαϊκές ανάγκες αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τις εκχώρησε στην επιχειρηματική δραστηριότητα για την ενίσχυση της κερδοφορίας
Τους δύο βασικούς κρίκους στη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής - την επείγουσα ιατρική και εντατική θεραπεία - απαξίωσαν συστηματικά με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Και μετά την απαξίωση ήρθε η εκχώρηση της εντατικής θεραπείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα με την ενοικίαση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Νεογνών απ' τον επιχειρηματικό τομέα. Μάλιστα, η ενοικίαση των κρεβατιών ΜΕΘ απ' το «Ερρίκος Ντυνάν» εγκρίθηκε στη Βουλή και απ' τη ΝΔ και απ' το ΠΑΣΟΚ.

Πριν λίγες μέρες, το «Ερρίκος Ντυνάν» ανακοίνωσε ότι σταματά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ, γιατί δεν πληρώνεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι όμως χτες μέσα στην πανελλήνια οδύνη για το χαμό του νεογνού η κυβέρνηση διά του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου ήρθε προκλητικά να παρουσιάσει ως λύση και πάλι την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα των διακομιδών της επείγουσας ιατρικής.

Η ιδιωτικοποίηση των διακομιδών της επείγουσας ιατρικής είχε θεσμοθετηθεί απ' την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990 - 1993, αλλά ακυρώθηκε στην πράξη. Ηρθαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και επέβαλαν κόμιστρο στα ασφαλιστικά ταμεία και εκχώρησαν τις αεροδιακομιδές σε ιταλική εταιρεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα στις πτώσεις των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ.

Κι, όμως, χτες ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας παρουσιάστηκε ξεδιάντροπα σαν ανήξερος, για να καταγγείλει την κυβέρνηση της ΝΔ για «απαξίωση και εγκατάλειψη του Δημόσιου Συστήματος, που οδηγεί στην ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες των πολιτών».

  • Με δήλωσή του ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, αποδίδει μονομερώς στην κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνες ηθικού αυτουργού για το θάνατο του νεογέννητου.
Κλείνουν κλίνες νεογνών!

Το νεογέννητο πλήρωσε με τη ζωή του αυτές τις ανεπάρκειες. Κάθε νοσοκομείο που διαθέτει γυναικολογικές και μαιευτικές κλινικές όφειλε να διαθέτει και Μονάδα Νεογνών ή τουλάχιστον φορητή μονάδα για τη μεταφορά των νεογνών σε άλλα νοσοκομεία. Αντί, όμως, για την ανάπτυξη μονάδων, νεογνολογικές κλίνες κλείνουν. Και μια απ' τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η ενοικίαση μονάδων νεογνών.

Το Φλεβάρη του 2007 η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση για το κλείσιμο των δέκα από τις συνολικά 30 νεογνολογικές κλίνες του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού! Αντίστοιχα, στο Τζάνειο Νοσοκομείο γίνονται κατά μέσο όρο 1.000 γεννήσεις το χρόνο, όμως δε διαθέτει θερμοκοιτίδα, ενώ δεν υπήρχε και η δυνατότητα για τη μεταφορά του νεογνού. Μάλιστα, όταν κατασκευαζόταν το νέο κτίριο του νοσοκομείου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν στα σχέδια η κατασκευή τέτοιας Μονάδας, αλλά τελικά ποτέ δεν έγινε.

Ετσι, το ΕΚΑΒ καλείται με την υπερπροσπάθεια του υπάρχοντος προσωπικού και τον ελλιπή εξοπλισμό που διαθέτει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας της χώρας, αλλά και στις ελλείψεις στην οργάνωση του συστήματος. Για την πλήρη οργάνωση του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα χρειάζονται επιπλέον 1.500 εργαζόμενοι προσωπικό. Και ενώ σε όλη την Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν στην κυκλοφορία γύρω στα 310 ασθενοφόρα, ανά βάρδια, σήμερα είναι 240. Ιδιαίτερα στην Αττική, που δέχεται όλη την πίεση του αθηνοκεντρικού συστήματος Υγείας, χρειάζονται 120 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ σήμερα σε κάθε βάρδια είναι γύρω στα 75 ασθενοφόρα τη μέρα και μόλις 35 τη νύχτα.

Ελλειμμα 15ετίας

Με κλειστές 130 - 150 έτοιμες κλίνες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργούν την τελευταία 15ετία οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με έρευνα της Νίνας Μαγγίνα, Διευθύντριας της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας τον Ιούλη του 2006.

Από τότε μπήκαν σε λειτουργία μόλις έξι κρεβάτια ΜΕθ στο «Αττικόν» νοσοκομείο με συμβασιούχους και όχι μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, που μαθηματικά οδηγεί σε διακοπή των κλινών της ΜΕΘ - στις οποίες συγκαταλέγονται και οι Μονάδες Νεογνών για τις οποίες η Νίνα Μαγγίνα υπογράμμισε στον «Ρ»: «Το βασικό χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαετίας ήταν η περιορισμένη ανάπτυξη ΜΕΘ - όπως το νοσοκομείο του Πύργου με 6 κρεβάτια - στη συνέχεια η υπολειτουργία με τελική κατάληξη το κλείσιμο. Θα έπρεπε να έχουμε ως ΜΕΘ το 8% - 12% των κλινών των γενικών νοσοκομείων, αλλά έχουμε μόλις το 2%. Ετσι καλύπτεται μόλις το 25% των καθημερινών αναγκών του πληθυσμού».

Τα γεγονότα

Στην Αττική υπάρχουν δυο μόλις Κινητές Μονάδες Μεταφοράς Πρόωρων Νεογνών, που διοικούνται από το ΕΚΑΒ. Τη μια χάρισε το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η άλλη ανήκει στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Προχτές Πέμπτη, ώρα 13.00, οι υπεύθυνοι της Μονάδας του «Αγία Σοφία» ενημέρωσαν ότι αυτή τίθεται προσωρινά εκτός λειτουργίας, γιατί η θερμοκοιτίδα μεταφέρθηκε για επισκευή λόγω προβλήματος και η εφεδρική χρησιμοποιούνταν για άλλο νεογνό. Τρεις ώρες αργότερα, το ΕΚΑΒ κλήθηκε να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε δυο περιστατικά.

  • Στις 15.40 για τη μεταφορά βρέφους απ' την Κέρκυρα που έφτανε με αεροσκάφος της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα σε Μονάδα Νεογνών.
  • Στις 16.00 για τη μεταφορά νεογέννητου που έφερε στον κόσμο η σύζυγος του Παν. Λουκίδη με καισαρική τομή. Το νεογέννητο βάρους 2,3 κιλών και 7,5 μηνών παρουσίασε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Αμέσως, η Κινητή Μονάδα Διακομιδής Νεογνών του ΕΚΑΒ πήρε εντολή να μεταφέρει το νεογνό της αεροδιακομιδής στην πλησιέστερη Μονάδα Εντατικής του νοσοκομείου Νίκαιας και να μεταβεί το συντομότερο στο νοσοκομείο Τζάνειο, για να παραλάβει - όπως και έγινε - το άλλο περιστατικό. Παρά τον αγώνα δρόμου, το ΕΚΑΒ παρέλαβε το νεογνό απ' το Τζάνειο στις 19.00 και έφτασε στο νοσοκομείο της Νίκαιας στις 19.15, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πολιτική επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για το θάνατο του νεογνού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Ο θάνατος του νεογνού λόγω έλλειψης σχετικής μονάδας σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, όπως το Τζάνειο, και της ανεπάρκειας κινητών μονάδων νεογνών από το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και για την ιδιωτικοποίησή του.

Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για την προστασία της υγείας, αλλά και για την ανθρώπινη ζωή, καθώς δε δημιουργεί μονάδες νεογνών σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, που διαθέτουν μαιευτικές κλινικές (το Τζάνειο είχε 790 γεννήσεις το α΄ πεντάμηνο του 2007), αλλά συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Δε δημιουργεί ένα πανελλαδικής εμβέλειας Δημόσιο Δωρεάν σύστημα διακομιδών (ΕΚΑΒ), πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από τις κοκορομαχίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ευθύνες ανήκουν και στους δύο, γιατί ο ένας είναι άξιος συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής του άλλου.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να παλέψουν για ένα καθολικό, ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σε όλη τη χώρα, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και για να προαχθεί και να προστατευτεί η υγεία του λαού».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ιερουσαλήμ

Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, αναχωρεί σήμερα Σάββατο 2 Ιούνη για την Ιερουσαλήμ, όπου θα πάρει μέρος στη διεθνή συνάντηση «Πρωτοβουλία Ιερουσαλήμ», που διοργανώνουν από κοινού το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, το ΚΚ Ισραήλ και μαζικές φιλειρηνικές οργανώσεις από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Στο Ισραήλ επίσης ήδη βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συμμετέχει αυτές τις μέρες στο 25ο Συνέδριο του ΚΚ Ισραήλ, και αποτελείται από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ