ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΚΑΝΑ
Εφαλτήριο κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων!

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο συζητήθηκε χτες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείουΥγείας, με την οποία ζητά την ακύρωση της ισχύουσας απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας

Σε μια πρωτοφανή, για τα δικαστικά δεδομένα, κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προχώρησε χτες το υπουργείο Υγείας. Μέσω της αίτησης αυτής, η οποία συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζήτησε την ακύρωση της ισχύουσας απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σχετικά με την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπογράψει με τους εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος, μάλιστα, του υπουργείου υποστήριξε πως για «τη διευθέτηση αυτού του θέματος επίκειται νομοθετική ρύθμιση».

Οι εκπρόσωποι, τόσο των εργαζόμενων όσο και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), αλλά και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) αντέκρουσαν το παραπάνω αίτημα, υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματικό και σκοπό έχει, μέσα από την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης, να υπονομεύσει τη διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζομένων της εφαρμογής Συλλογικής Σύμβασης. Οι ίδιοι δεν απέκλεισαν επίσης τον κίνδυνο να τορπιλίσει αυτή η εξέλιξη μελλοντικά το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Παράλληλα, υποστήριξαν πως ο ΟΚΑΝΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και για πρώτη φορά παρατηρείται αυτού του είδους παρέμβαση από το Δημόσιο σε ΝΠΙΔ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από το Ειρηνοδικείο, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα κρίνει νόμιμες τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, που απορρέουν από τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αποφασίζοντας να συμπλεύσει με κυβερνητικές επιλογές, θα επιβαρυνθεί και με την καταβολή των νόμιμων τόκων πέρα από από τις οφειλές που θα υποχρεωθεί να καταβάλει στους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που διατύπωσε στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Λέων. Αυδής, πως «το Σύνταγμα (άρθρο 20) κρίνει άμεσα εκτελεστές τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ». Συνεπώς, το αίτημα του υπουργείου είναι αντισυνταγματικό και παράλληλα σέρνει, από μόνο του και χωρίς να είναι το ίδιο εργοδότης, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στα δικαστήρια ενώ, καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε αυτή την πρόθεση.

Την ίδια στιγμή που διαδραματίζονταν αυτά στα δικαστήρια της Ευελπίδων, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) Κύπρου, πραγματοποιούσαν ημερίδα με θέμα «Ο εθελοντισμός στην υπηρεσία πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών». Στόχος της ημερίδας ήταν να ενισχυθεί η ιδέα του εθελοντισμού και οι εθελοντές με συντονισμένη καθοδήγηση, να προσφέρουν αποτελεσματικά, πλαισιώνοντας τα Κέντρα Πρωτογενούς Πρόληψης και τα Προγράμματα Θεραπείας της χώρας.

Και το ερώτημα που προκαλείται είναι μήπως η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θέλει να μετατρέψει και τους εργαζόμενους σε εθελοντές ή μήπως μέσα από τον εθελοντισμό βρήκε, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, τη λύση για δήθεν προγράμματα κατά των ναρκωτικών χωρίς τις απαιτούμενες δαπάνες; Για σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Οπισθοδρόμηση στις μεταμοσχεύσεις

Μειώθηκαν οι δότες το 1999 σε σχέση με το 1992, ενώ στις λίστες  αναμονής βρίσκονται 2.000 νεφροπαθείς

Παλιότερη μεταμόσχευση νεφρού στο Λαϊκό νοσοκομείο
Παλιότερη μεταμόσχευση νεφρού στο Λαϊκό νοσοκομείο
Σε οπισθοδρόμηση του ήδη ανεπαρκούς συστήματος δωρεάς οργάνων στη χώρα μας οδηγεί ο νέος νόμος (2737/1999) για τις μεταμοσχεύσεις, τον οποίο ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο νόμος όχι μόνο διαιωνίζει τα προβλήματα της έλλειψης εξειδικευμένων συντονιστών μεταμόσχευσης και της απουσίας δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, αλλά θέτει και φραγμούς στη δωρεά οργάνων από ζώντες δότες. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων για μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Πολλοί Ελληνες πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, πεθαίνουν από έλλειψη μοσχευμάτων έχοντας σα μόνη ελπίδα σωτηρίας τους τη μεταμόσχευση σε χώρες του εξωτερικού.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, ενόψει του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 2 - 4 Απριλίου 2000 στην Αθήνα.

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, οι δωρεές οργάνων στη χώρα μας φτάνουν μόλις το 10% του ποσοστού των άλλων χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, στη χώρα μας χρειάζονται 300 μεταμοσχεύσεις νεφρού το χρόνο, αλλά οι πτωματικοί δότες για το 1999 ήταν μόνο 57, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το '91 - '92 που οι δότες ήταν 97, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται στις λίστες αναμονής 1.800 - 2.000 νεφροπαθείς.

«Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων δεν είναι επιστημονικό, αλλά θέμα οργανωτικότητας της πολιτείας και διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Τα Κέντρα Μεταμοσχεύσεων που υπάρχουν στη χώρα μας έχουν να παρουσιάσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι εγκληματικό η πολιτεία να μην έχει φροντίσει γι' αυτό το θέμα και να αφήνει χιλιάδες ανθρώπους στην τύχη τους και την ίδια στιγμή να ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο», υπογράμμισε χτες ο Αλκης Κωστάκης πρόεδρος του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Λαϊκού νοσοκομείου.

Οσον αφορά το νέο νόμο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας επισήμαναν, ότι χαρακτηρίζεται από λεκτικές ασάφειες και αντιεπιστημονικούς όρους, ενώ ψηφίστηκε χωρίς τη συνδρομή του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών και των εργαζομένων στα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας.

Με το νόμο θεσπίζεται η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα επιτηρεί τα δημόσια Κέντρα Μεταμοσχεύσεων που λειτουργούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και ο οποίος επανδρώνεται χωρίς την παρουσία των επιστημόνων που επί χρόνια ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις.

Τέλος, καθορίζεται μια σειρά ιατρικές πράξεις στους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (αποσύνδεση της τεχνητής υποστήριξης του εγκεφαλικά νεκρού ασθενή), η παράβαση των οποίων επισύρει σύμφωνα με το νόμο ποινικές κυρώσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα χρέη έφτασαν τα 100 δισ.

Τα προβλήματα του ΕΣΥ και οι ελλείψεις που παρατηρούνται οφείλονται στην ανεπαρκή χρηματοδότηση, τονίζει η ΕΙΝΑΠ

Αλματα κάνουν τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές εξαιτίας της πολιτικής περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τα χρέη των νοσοκομείων έφτασαν πια τα 100 δισ. δραχμές, ενώ δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την εξόφληση των χρεών εντός 90 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος 2469/97, με τον οποίο έγινε διαγραφή των χρεών μέχρι το 1996, που ανέρχονταν - τότε - σε 180 δισ. δραχμές.

Η σώρευση των χρεών άρχισε να εμφανίζεται στις αρχές του 1999 - τότε υπολογίζονταν σε 70 δισ. δραχμές - για να μεγαλώσουν στη συνέχεια. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν καθώς η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών τους έχει εναποτεθεί στα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, όπως έχει υποστηρίζει επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, 46 νοσοκομεία θα ήταν πλεονασματικά αν είχαν εισπράξει τα νοσήλια των Ταμείων - τα οποία, βέβαια, Ταμεία δεν μπορούν πληρώσουν.

Ακόμα η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποδείχνει και πόσο μετέωρη ήταν η ρύθμιση της κυβέρνησης, με την οποία τα νοσοκομεία θα μπορούν να εισπράξουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέρος από την επιχορήγηση των Ταμείων σε περίπτωση που τα Ταμεία δεν εξοφλούν τα χρέη τους προς τα νοσοκομεία.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ, υπάρχουν νοσοκομεία που παρουσιάζουν καθυστέρηση στις πληρωμές μέχρι και 536 μέρες.

Η ΕΙΝΑΠ

Την πραγματική αιτία των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία εντοπίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην οποία επισημαίνει: «Τα προβλήματα του ΕΣΥ και οι ελλείψεις που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και στον περιορισμό των προσλήψεων με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά η παρεχόμενη περίθαλψη με τους αγώνες και τη στάση των λειτουργών της υγείας δεν μπορεί ούτε να υποτιμάται αλλά ούτε και να παραμορφώνεται εν ονόματι των όποιων σκοπιμοτήτων».

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη και στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται και στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «η διεξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω της προεκλογικής περιόδου δε δικαιολογεί επιχειρήματα και εικόνες που ουσιαστικά υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ΕΣΥ και στους λειτουργούς του, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Εχουμε το φθηνότερο και πιο ανοιχτό στην προσέγγισή του σύστημα περίθαλψης στην Ευρώπη, πράγμα που διασφαλίζει την έννοια του Κράτους Πρόνοιας και της Κοινωνίας της Αλληλεγγύης», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και καλεί όλα τα κόμματα να καταθέσουν την άποψή τους και τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας.

Επιχειρήματα σαν ανέκδοτα!

Στην προχτεσινή συνέντευξή του στο «Φλας» ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, για να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησής του στα δημόσια νοσοκομεία είπε τα εξής: «Να σας φέρω ένα τρίτο παράδειγμα και να κλείσω. Είναι οι μεταμοσχεύσεις νεφρού. Εγώ έχω ζήσει στη Γερμανία. Ημουνα πανεπιστημιακός στη Γερμανία. Μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Ελλάδα είχαν αρχίσει όταν στη Γερμανία δε γίνονταν σε έκταση. Η Ελλάδα ήταν σε αυτό το σημείο πιο προχωρημένη. Υπάρχει πείρα εδώ».

Επίσης σε άλλο σημείο ο Κ. Σημίτης είπε: «Εχει παρατηρηθεί μια θεαματική πτώση του αριθμού των Ελλήνων που πάνε στο εξωτερικό. Δεν πάνε πια τόσοι πολλοί στην Αγγλία ή στη Σουηδία ή στη Γερμανία για θεραπεία, γιατί πολλά πράγματα τα οποία δε γίνονται άλλοτε στην Ελλάδα, π.χ. εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, γίνονται στην Ελλάδα και γίνονται με επιτυχία».

***

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων αναφέρθηκε το εξής περιστατικό: Κάποιος που μένει στη Γερμανία, αποφάσισε να δωρίσει το νεφρό του στο νεφροπαθή γαμπρό του που μένει στην Ελλάδα και η μεταμόσχευση να γίνει εδώ.

Ομως η προσφορά του νεφρού δεν έγινε δυνατή, διότι ο νόμος 2737/99 προβλέπει ότι η «αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνο όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση στο σύζυγό του δότη ή σε συγγενή μέχρι και δεύτερο βαθμό εξ αίματος σε ευθεία ή πλάγια γραμμή».

Ετσι, όπως ανέφεραν οι γιατροί στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να γίνει η μεταμόσχευση νεφρού στη Γερμανία και να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο 100.000 δολάρια -δηλαδή πάνω από 35 εκ. δραχμές.

Κι όταν οι δημοσιογράφοι έθεσαν υπόψη των γιατρών τη δήλωση του πρωθυπουργού για τις μεταμοσχεύσεις εκείνοι περιορίστηκαν, ευγενικά, στην απάντηση: «Προφανώς ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι ενημερωμένος».

***

Μια χαρά είναι ενημερωμένοι κι ο πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για «προσωπική αντίληψη για τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, οι οποίες αντανακλώνται άμεσα σε αυτό που λέμε "καθημερινότητα" και η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εξυπηρέτηση του πολίτη και μάλιστα σε μια δύσκολη φάση της ζωής του», όπως έλεγε ο ίδιος μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Λαϊκό Νοσοκομείο στις 21.1.1998.

Απλά οι προεκλογικές ανάγκες οδηγούν και σε επιχειρήματα που καταλήγουν τελικά σε... ανέκδοτα!


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ