Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρήματα σαν ανέκδοτα!

Στην προχτεσινή συνέντευξή του στο «Φλας» ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, για να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησής του στα δημόσια νοσοκομεία είπε τα εξής: «Να σας φέρω ένα τρίτο παράδειγμα και να κλείσω. Είναι οι μεταμοσχεύσεις νεφρού. Εγώ έχω ζήσει στη Γερμανία. Ημουνα πανεπιστημιακός στη Γερμανία. Μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Ελλάδα είχαν αρχίσει όταν στη Γερμανία δε γίνονταν σε έκταση. Η Ελλάδα ήταν σε αυτό το σημείο πιο προχωρημένη. Υπάρχει πείρα εδώ».

Επίσης σε άλλο σημείο ο Κ. Σημίτης είπε: «Εχει παρατηρηθεί μια θεαματική πτώση του αριθμού των Ελλήνων που πάνε στο εξωτερικό. Δεν πάνε πια τόσοι πολλοί στην Αγγλία ή στη Σουηδία ή στη Γερμανία για θεραπεία, γιατί πολλά πράγματα τα οποία δε γίνονται άλλοτε στην Ελλάδα, π.χ. εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, γίνονται στην Ελλάδα και γίνονται με επιτυχία».

***

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων αναφέρθηκε το εξής περιστατικό: Κάποιος που μένει στη Γερμανία, αποφάσισε να δωρίσει το νεφρό του στο νεφροπαθή γαμπρό του που μένει στην Ελλάδα και η μεταμόσχευση να γίνει εδώ.

Ομως η προσφορά του νεφρού δεν έγινε δυνατή, διότι ο νόμος 2737/99 προβλέπει ότι η «αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνο όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση στο σύζυγό του δότη ή σε συγγενή μέχρι και δεύτερο βαθμό εξ αίματος σε ευθεία ή πλάγια γραμμή».

Ετσι, όπως ανέφεραν οι γιατροί στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να γίνει η μεταμόσχευση νεφρού στη Γερμανία και να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο 100.000 δολάρια -δηλαδή πάνω από 35 εκ. δραχμές.

Κι όταν οι δημοσιογράφοι έθεσαν υπόψη των γιατρών τη δήλωση του πρωθυπουργού για τις μεταμοσχεύσεις εκείνοι περιορίστηκαν, ευγενικά, στην απάντηση: «Προφανώς ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι ενημερωμένος».

***

Μια χαρά είναι ενημερωμένοι κι ο πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για «προσωπική αντίληψη για τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, οι οποίες αντανακλώνται άμεσα σε αυτό που λέμε "καθημερινότητα" και η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εξυπηρέτηση του πολίτη και μάλιστα σε μια δύσκολη φάση της ζωής του», όπως έλεγε ο ίδιος μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Λαϊκό Νοσοκομείο στις 21.1.1998.

Απλά οι προεκλογικές ανάγκες οδηγούν και σε επιχειρήματα που καταλήγουν τελικά σε... ανέκδοτα!


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ