Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «πολιτικό χρηματιστήριο»...

Περάσατε από τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Πολύ χρήμα ξοδεύεται. Κι όχι μόνο στα εκλογικά κέντρα, αλλά και στα πάρτι και στις δεξιώσεις που διοργανώνονται, στα έντυπα που διακινούνται, στις διαφημίσεις στον Τύπο, στα «πακέτα» για προβολή στην τηλεόραση. Κι όχι μόνο στην Αθήνα, όπου πολιτεύονται τα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων του δικομματισμού, αλλά και στις επαρχιακές πόλεις. Απ ό,τι θυμάμαι, πρώτη φορά, στη μεταπολιτευτική περίοδο, ξοδεύεται τόσο χρήμα στις εκλογές. Είναι τόσο μεγάλη η πρόκληση, που «βγάζει μάτια».

Μη μου πείτε πως το μόνο που απασχολεί, όλους αυτούς τους «κουβαρντάδες», είναι να εκλεγούν βουλευτές για να προσφέρουν στην πατρίδα και στο λαό μας. Πως είναι όλοι ανιδιοτελείς, που μπαίνουν πλούσιοι στην πολιτική, αδιαφορώντας αν βγουν φτωχότεροι. Πως έχουν απλώς το «ψώνιο» του πολιτεύεσθαι και πληρώνουν για να ικανοποιήσουν το «χόμπι» τους. Πως ξοδεύουν τα «μαλλιοκέφαλά» τους προεκλογικά, χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση, αν εκλεγούν.

Στο πρώτο ερώτημα που πρέπει ν' απαντήσουν είναι πού τα βρήκαν. Μερικοί που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, μπορούν να ισχυριστούν πως «έχουν και ξοδεύουν», αν και δεν πείθουν ότι το κάνουν για την «ψυχή του πατέρα τους». Οι άλλοι που δεν έχουν, πού τα βρίσκουν; Από κάπου τα παίρνουν. Και, προφανώς, αυτοί που τους «τα χώνουν» δεν είναι ούτε «καλοί Σαμαρείτες», ούτε απλοί τοκογλύφοι. Μεγαλοεπιχειρηματίες είναι, που «επενδύουν» στο προεκλογικό «πολιτικό χρηματιστήριο», περιμένοντας ν' αξιοποιήσουν, μετεκλογικά προς ίδιον όφελος, τους «δικούς» τους, από το πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί «σκοτώνονται» μεταξύ τους οι υποψήφιοι του ίδιου κόμματος. Για τη δόξα και το «έβγα ιδέ»; Οχι, μόνο, βεβαίως. Σκέφτονται ότι στην τετραετία που έρχεται το πολιτικό προσωπικό θα διαχειριστεί πολύ χρήμα που θα κατευθυνθεί προς το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της ΕΕ. Είναι η Ολυμπιάδα του 2004. Θα πέσει μεγάλη «μάσα» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοεργολάβους. Ε, όλο και κάτι θα δώσουν στους πολιτικούς διαχειριστές τους. Τα «χοντρά» λεφτά θα πάνε στους υπουργούς, αλλά όλο και κάτι «ψιλό» θα μείνει και για τους απλούς βουλευτάδες, ώστε να αντισταθμίσουν τα προεκλογικά έξοδά τους και να τους μείνουν και στην «μπάντα».

Είναι κι αυτό, επομένως, ένα κριτήριο ψήφου. Το πόσα, δηλαδή, χρήματα ξοδεύουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές τους. Και περιττό, να σημειώσω πως πρέπει να ριχτεί «μαύρο» σε όσα και όσους ξοδεύουν πολλά, ακόμη περισσότερο όταν καμμιά πειστική εξήγηση δεν δίνουν για την προέλευσή τους.

Κι ας μην μου πει κανείς «τι μ' ενδιαφέρει εμένα αν ένας πολιτικός παίρνει "μίζα" από τους κεφαλαιοκράτες», γιατί, τελικά, από το λαό κλέβει. Το χρήμα που συσσωρεύεται στο μεγάλο κεφάλαιο, από τον φτωχό κοσμάκη αντλείται. Από τους φόρους του κράτους που πάνε για χρηματοδότηση των κρατικοδίαιτων ιδιωτών, από το Χρηματιστήριο όπου κατατίθενται το «κομπόδεμα» των «μικροεπενδυτών» και τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια των τραπεζών, ακόμα και από τα εισιτήρια που πληρώνουν οι φίλαθλοι για να δουν αγώνες των ποδοσφαιρικών και μπασκετικών ομάδων, που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες....


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ