Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ
«Οι μαθητές δεν είναι αποθηκεύσιμο είδος»

Ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, τάσσεται με ανακοίνωσή του το ΔΣ

Υπό τον τίτλο«Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Γυμνασίων - Λυκείων - ΤΕΕ», προσπάθησε να καμουφλάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την επιτροπή που αποφάσισε να φτιάξει, για να «φροντίσει» για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Αυτή την κατεύθυνση, που προωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας και αναρωτιέται «με βάση ποια παιδαγωγική μελέτη ο αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας έκανε σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

«Μήπως ο εισηγητής δεν κατάλαβε ότι οι διαμαρτυρίες, που επικαλείται, και ο αγώνας των μαθητών ήταν για την κατάργηση των Νόμων 2525 και 2640 και όχι για την κατάργηση σχολείων;», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ, σχετικά με την ανησυχία που εξέφρασαν οι διευθυντές των Λυκείων και την οποία επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος στην εισήγησή του για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Επίσης, επικαλέστηκε την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», που απαιτεί πολυδύναμα σχολεία, ξεχνώντας και πάλι ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού.

«Επικαλείται ο εισηγητής άδειες αίθουσες σχολείων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχολείο με άδειες αίθουσες», τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ. Αντίθετα, «οι υπάρχουσες αίθουσες δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες και γι' αυτό χρησιμοποιούνται για "αίθουσες" διάδρομοι και πρώην τουαλέτες». Παράλληλα υπενθυμίζει ότι πάγιο και πρωταρχικό αίτημα των εκπαιδευτικών φορέων ήταν οι 25 μαθητές ανά τμήμα κι όχι οι 35 που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο Παιδείας παράλληλα με τις συγχωνεύσεις.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει, επίσης, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθεί να κάνει τους διευθυντές των σχολείων συνένοχους σ' αυτή την πολιτική, παρακάμπτοντας την προϊστάμενη αρχή των εκπαιδευτικών. «Σας κάνουμε γνωστό, ότι ο υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ ένα από τα ελάχιστα θέματα που έθεσε σε συζήτηση, προσπαθώντας να δημιουργήσει συνενόχους, ήταν το θέμα της κατάργησης και συνένωσης σχολείων», υπογραμμίζει, απευθυνόμενο προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και συμπεραίνει πως «δεν πρόκειται για φαινόμενο τοπικό, αλλά πανελλαδικής εμβέλειας. Απώτερος στόχος η παραπέρα μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση».

Τέλος, καταλήγει ότι«ο κλάδος των καθηγητών δεκαετίες ολόκληρες αγωνίζεται για πρωινά σχολεία. Απαιτεί όμως γι' αυτό να κατασκευαστούν νέα κτίρια, σύγχρονα, και όχι αυτό να γίνει με τη συγχώνευση και κατάργηση των υπαρχόντων σχολείων. Δεν είναι δυνατόν τους μαθητές να τους αντιμετωπίζουμε σαν αποθηκεύσιμο είδος», τονίζει και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει τη θέση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ