Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Πήρε κλίση η μισή πολυκατοικία

Χτες οι κάτοικοι της πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Πίνδου και Γ. Παπανδρέου - που έγινε τάφος εφτά ενοίκων - έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Το πολυδιαφημισμένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών ξεφτίζει στη συμβολή των οδών Πίνδου και Γ. Παπανδρέου στη Ν. Φιλαδέλφεια. Εκεί «στέκει» ακόμα η μισή πολυκατοικία - που έγινε τάφος για εφτά άτομα με το σεισμό της 7.9.1999 - ενώ τώρα απειλεί τους περιοίκους με την κλίση που πήρε.

Ουσιαστικά, όσοι κατοικούσαν στην πολυκατοικία είναι άστεγοι, ενώ - εκτός απ' την κλίση - δημιουργείται και εστία μόλυνσης απ' τα σαπισμένα τρόφιμα που υπάρχουν στα ερείπια, καθώς στο ισόγειο της πολυκατοικίας λειτουργούσε σούπερ μάρκετ.

Χτες οι ένοικοι της πολυκατοικίας και οι περίοικοι έκαναν συγκέντρωση δίπλα στα συντρίμμια, καθώς οι συνεχείς εκκλήσεις και επισκέψεις στους αρμόδιους δεν έπιαναν τόπο. Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση κατεδάφιση της πολυκατοικίας και την επίσπευση της έγκρισης των δανείων που έχουν ζητήσει, προκειμένου να την ξαναχτίσουν. Ο Σ. Λάττας, ένοικος της πολυκατοικίας, επισήμανε ότι «κάθε 15 ημέρες μας υπόσχονται ότι θα λυθεί το πρόβλημά μας, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Ούτε τα μπάζα δε μαζέψανε καλά καλά».

Ο «Ρ» ζήτησε απ' τον Σ. Λάττα τη γνώμη του για την αντίδραση της κρατικής μηχανής στο θέμα των σεισμών: «Τις πέντε πρώτες μέρες, είπε, είχα πιστέψει και εγώ ότι λειτουργούσε σωστά, αλλά από εκεί και μετά δεν έκαναν τίποτα. Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης, τρεις ημέρες μετά το σεισμό, μας είχε υποσχεθεί ότι η πολυκατοικία θα ξαναφτιαχτεί με δωρεά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εφτά μήνες μετά όχι δωρεά δεν έχει δίνει, αλλά ούτε τα δάνεια που ζητάμε δεν έχουν εγκρίνει».

Οι κάτοικοι είχαν καλέσει στη συγκέντρωση και εκπροσώπους των κομμάτων για να ακούσουν τις απόψεις τους. Κι εκεί που το ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει συγκέντρωση για συγκέντρωση χτες στη χτεσινή συγκέντρωση το κυβερνών κόμμα έλαμψε διά της απουσίας των εκπροσώπων του.

Ηταν όμως παρών ο δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Γρετζελιάς - που υποστηρίχτηκε απ' το ΠΑΣΟΚ - και ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυριζόμενος ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση δεν την έχει η κυβέρνηση, αλλά η δικαστική εξουσία που είναι ανεξάρτητη (!) και η οποία καθυστερεί να ορίσει πραγματογνώμονα, για να εξετάσει τα συντρίμμια ώστε να καταδειχτεί ο υπεύθυνος. Ούτε λόγος για το ότι έχει οριστεί μόνο ένας ανακριτής και για τα 32 κατεστραμμένα κτίρια από το σεισμό στην περιοχή.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Αθήνας, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, τόνισε στην ομιλία του ότι «αν η πολιτεία είχε πραγματικά τη θέληση να λύσει το πρόβλημα θα το είχε ήδη κάνει. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Βλέπουμε ότι με ευκολία η κυβέρνηση αποφασίζει να διαθέσει κρατικά κονδύλια ύψους 200 δισ. για την ενίσχυση των Ελλήνων επιχειρηματιών στα Βαλκάνια, αλλά μόλις 20 δισ. περίπου για το σύνολο των σεισμόπληκτων περιοχών και αυτά από τα δικά μας λεφτά, όχι του κράτους. Από τις εισφορές μας στο ΙΚΑ, στον ΟΕΚ, στην Εργατική Εστία. Από την άλλη, υπάρχουν δήμαρχοι που συμπεριφέρονται ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και που προσπαθούν να καθησυχάσουν τον κόσμο σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Γι' αυτό - συνέχισε - μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι θα ενδιαφερθούν για τα προβλήματά σας. Μόνο εσείς, αν οριοθετήσετε τους στόχους σας, συντονιστείτε με τους άλλους συλλόγους σεισμοπαθών και παλέψετε, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, αλλά και μέσα από την πάλη σας να κρίνετε τους υπεύθυνους γι' αυτήν».

Κλείνοντας, ο Γ. Σταυρόπουλος υπογράμμισε ότι «εμείς ως ΚΚΕ περιμένουμε στις 10.4.2000 να μας ξανακαλέσετε, όταν πια θα έρθουν μόνο αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για τις ανάγκες σας και όχι για τις ψήφους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
324 νεκροί στα ακατάλληλα κτίρια (2017-09-26 00:00:00.0)
Οπλοστάσιο στα θεμέλια πολυκατοικίας (2000-12-19 00:00:00.0)
Ασφαλιστικά μέτρα από 18 ιδιοκτήτες (2000-03-16 00:00:00.0)
Κοινή δράση και αγώνας (2000-02-23 00:00:00.0)
Μια φωτιά που «έσβησε» από τα δελτία (1999-12-21 00:00:00.0)
Ραγίζουν σπίτια στο διάβα του "μετροπόντικα"... (1998-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ