Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια φωτιά που «έσβησε» από τα δελτία

Επί τρεις μέρες σιγόκαιγαν ισόγειο και δύο υπόγεια πολυκατοικίας στο Θησείο, αλλά η ιδιότητα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης εξαφάνισε την είδηση

Από την Παρασκευή το πρωί μέχρι και την Κυριακή σιγόκαιγαν το ισόγειο και δύο υπόγεια πενταώροφης πολυκατοικίας, στην οδό Θεσσαλονίκης 15, στο Θησείο. Επί τρεις μέρες, 35 οικογένειες ήταν στο πόδι και τώρα στο δρόμο. Σε άλλη περίπτωση - αν, δηλαδή, πίσω από το γεγονός δε βρισκόταν ιδιοκτήτης μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού - η είδηση θα έπαιζε πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά κανάλια. Αλλωστε πουλάει... Σε άλλη περίπτωση, σίγουρα δε θα συνέβαινε το κωμικοτραγικό, τηλεοπτικά κανάλια να στήνουν κάμερες και μετά από ένα τηλεφωνικό «σύρμα» να τα μαζεύουν, δηλώνοντας απροκάλυπτα στους ενοίκους και ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας: «δεν ξέρουμε για ποια φωτιά μιλάτε»...

Το «κακό» ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή, περίπου στις 9.30 το πρωί. Οι χώροι - ισόγειο και δύο υπόγεια - ήταν αποθήκη χαρτικών της εταιρίας «ΔΑΦΝΗ ΑΕ», που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ανήκει στον Μ. Κυριακού, έπιασαν φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ωστόσο, δεν ήταν άγνωστη η επικινδυνότητα της ύπαρξης στην πολυκατοικία της συγκεκριμένης αποθήκης, όπου η κυρίως εργασία ήταν η συσκευασία σε περιοδικά των διαφόρων προσφορών (cd, αρώματα, κλπ.). Οπως είπε στο «Ρ» η πρώην διαχειρίστρια της πολυκατοικίας Καίτη Νικολέσκου, έγγραφο της Πυροσβεστικής ζητούσε να εκκενωθεί ο χώρος - ο οποίος προοριζόταν για γκαράζ - καθώς δεν πληρούνταν στοιχειώδη όροι πυρασφάλειας. Η πρώτη παρανομία έγινε βέβαια πριν τρία χρόνια, όταν η ιδιοκτήτρια του χώρου το νοίκιασε στη «ΔΑΦΝΗ ΑΕ», καταπατώντας τους όρους του συμβολαίου, που έλεγαν πως «απαγορεύεται η χρήση του χώρου από βενζινάδικα, ξυλουργεία, εταιρίες εύφλεκτων υλικών, κλπ».

Οι ένοικοι αναστατώθηκαν, όταν πριν ένα χρόνο χρειάστηκε να γίνει απολύμανση της πολυκατοικίας και διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση στους χώρους των δύο υπογείων ήταν σχεδόν αδύνατη. Τέλη Σεπτέμβρη ο διαχειριστής προχώρησε σε καταγγελία προς την Πολεοδομία, η οποία τους παρέπεμψε στην Πυροσβεστική, λόγω φόρτου εργασίας από το σεισμό της Αττικής. «Οσες καταγγελίες και να κάνετε, δεν πρόκειται να βγει τίποτα. Η εταιρία ανήκει στον Κυριακού», ήταν η απάντηση που έλαβε η Κ. Νικολέσκου από υπάλληλο της εταιρίας, όταν του ανέφερε πως οι ένοικοι έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Μέχρι και την Κυριακή, οι άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά και της ΕΜΑΚ, δούλευαν ακατάπαυστα. Οπως μας είπε ο Κώστας Μαστοράκης,πυραγός, «ρίξαμε τόνους νερού στα υπόγεια». Ο ίδιος εκτίμησε πως εξαιτίας αυτούς του γεγονότος, θα πρέπει να γίνει στατική έρευνα στην πολυκατοικία για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται πλέον τα θεμέλιά της. Μέχρι, λοιπόν, να ελέγξει μηχανικός την πολυκατοικία, πιθανόν και μετά τη διάγνωσή του, 35 οικογένειες είναι στο δρόμο, χωρίς καμία συμπαράσταση.

«Καίγεται η πολυκατοικία τόσες μέρες και κανείς αρμόδιος δεν ήρθε να δει τι γίνεται. Κανένα κανάλι δεν πρόβαλλε κάτι», θα μας πει ο Δημήτρης Φανέλλης, που μένει στην πολυκατοικία. «Επειδή είναι ο Κυριακού από πίσω», τον συμπλήρωσε ο Κώστας Κώτσαλης.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, υπογραμμίζει: «Οι αρχές, κρατικές και δημοτικές, ενόψει και των γιορτινών ημερών, πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την προσωρινή αποκατάσταση των ενοίκων της πολυκατοικίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ