Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Εγκαίνια μονάδας παραγωγής «οικολογικών» καυσίμων

Στην εγκαινίαση της νέας μονάδας προδιαγραφών «AUTO OIL 2000», προχώρησαν χτες τα Ελληνικά Πετρέλαια, κάνοντας έτσι την αρχή για την παραγωγή υγρών καυσίμων περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον, όπως ορίζει σχετική οδηγία της ΕΕ. Η νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου από τον υπουργό Ανάπτυξης, στοίχισε 24,5 δισεκατομμύρια δραχμές , και η διάθεση των καυσίμων με αυτές τις προδιαγραφές θα αρχίσει από την 1/1/2000. Παρόμοια επένδυση έχει γίνει και στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη.

Ομως, πέρα από την ετοιμότητα των ΕΛ.ΠΕ. να ανταποκριθούν από την 1/1/2000 στην παραγωγή υγρών καυσίμων με προδιαγραφές «AUTO OIL 2000», έντονη είναι η φημολογία, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να προετοιμαστούν και κάποια ιδιωτικά διυλιστήρια που δεν έχουν προχωρήσει στις ανάλογες επενδύσεις. Στο παραπάνω συνηγορεί και η καθυστέρηση του Γενικού Χημείου του Κράτους να καθορίσει τα όρια που θα προσδιορίζει τις προδιαγραφές των υγρών καυσίμων. Τα ουσιαστικά στοιχεία των νέων προδιαγραφών αφορούν τη μείωση του θείου της αμόλυβδης βενζίνης και του ντίζελ κίνησης, μείωση αρωματικών υδρογονανθράκων και ολεφεινών, αλλά και του βενζολίου στην αμόλυβδη βενζίνη. Με βάση την οδηγία της ΕΕ, το 2005 θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα στάνταρντ στην παραγωγή των υγρών καυσίμων, με την εφαρμογή του «AUTO OIL 2005». Σύμφωνα με τους διοικούντες, τα ΕΛ.ΠΕ. θα προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών προκειμένου να είναι έτοιμα για την παραγωγή νέων βελτιωμένων καυσίμων.

Παράλληλα με τους πανηγυρισμούς για την επιτυχία των ΕΛ.ΠΕ. να ολοκληρώσει τις εν λόγω επενδύσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ., Β. Νικήτας , χρειάστηκε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι εξοντωτικά 12ωρα, όπως 12ωρα δουλεύουν και στις γραμμές παραγωγής, κάνοντας λόγο για άμεσες προσλήψεις εργαζομένων προκειμένου να σταματήσει το καθεστώς της μόνιμης εργολαβίας, ακόμα και στις εργασίας συντήρησης. Ο πρόεδρος του σωματείου εξέφρασε επίσης την αντίθεση των εργαζομένων του Ομίλου στην παραπέρα μετοχοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., σημειώνοντας η αλλαγή του «ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στις εργασιακές σχέσεις, στις κατακτήσεις των εργαζομένων και την απασχόληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ