ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απόσυρση διαφήμισης και «λεονταρισμοί»

Η προκλητική διαφήμιση της αμερικανικής εταιρείας
Η προκλητική διαφήμιση της αμερικανικής εταιρείας
Ευκαιρία για κενούς «λεονταρισμούς» βρήκε η ηγεσία του ΥΠΠΟ, μετά την απόσυρση της ολοσέλιδης διαφήμισης της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «Verizon», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Financial Times» (29/5- 5/6) όπου απεικονιζόταν ένα κινητό τηλέφωνο να... αντικαθιστά κίονες του Παρθενώνα!

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ την απόσυρση γνωστοποίησε (6/6), με επιστολή του στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μάικλ Λάνμαν. Προηγήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας της πρεσβείας με απαίτηση να αποσυρθεί η χωρίς νόμιμη άδεια διαφήμιση.

Στην επιστολή η εταιρεία ζητά «ειλικρινά συγνώμη που χρησιμοποιήσαμε την εικόνα χωρίς άδεια», υποστηρίζει ότι δε γνώριζε τον αρχαιολογικό νόμο και όταν «αντιλήφθηκε» το «λάθος» έδωσε εντολή για απόσυρση της καταχώρισης. «Υπόσχεται» να μην επαναλάβει το «λάθος» και καταλήγει: «δε θέλαμε να δείξουμε ασέβεια στο μοναδικό αυτό σύμβολο της Ελλάδας, στην κυβέρνησή σας ή στον ελληνικό λαό».

Ο Γ. Βουλγαράκης «άδραξε» την ευκαιρία, εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη «συγνώμη», προσθέτοντας ότι αυτή «έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά ότι η επιλογή μαχητικής στάσης για τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι, τελικά, μια απόδειξη για τη δυνατότητα της σύγχρονης Ελλάδας να πετυχαίνει τους στόχους της και να κατοχυρώνει τη διεθνή της θέση»!

Ωστόσο, το θέμα αναδείχτηκε από τον ελληνικό Τύπο («Απογευματινή»), γεγονός που δεν επιτρέπει... στην κυβέρνηση αισθήματα «ικανοποίησης» για τα αντανακλαστικά της. Το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρία ζητά συγνώμη που δε ζήτησε άδεια (δηλαδή για το τυπικό μέρος της υπόθεσης) γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το διάβημα διαμαρτυρίας της πρεσβείας μας, το οποίο επικεντρώνεται ακριβώς σ' αυτό.

Αρα, η κυβέρνηση - όπως έχει αποδείξει πολλάκις τα τελευταία χρόνια δίνοντας άδειες χρήσης για διαφημιστικούς λόγους σε πολυεθνικές - δεν έχει αντίρρηση με την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς... αρκεί να της ζητούν την άδεια!!!

Θαλασσινού ταξίδια...

Ο Παντελής Θαλασσινός ξεκινάει τις καλοκαιρινές του συναυλίες ανά την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη νέα του δισκογραφική δουλιά «Το Καλαντάρι», σε στίχους Ηλία Κατσούλη, αλλά και όλες τις γνωστές του επιτυχίες, καθώς και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις συναυλίες: 9/6 Softball - Ελληνικό, με την Ορχήστρα Εγχόρδων Πάτρας, 3/7 Αρχαίο Θέατρο Κούριος - Κύπρος, 11/7 Κάστρο Μυτιλήνης - αφιέρωμα στο «Καλαντάρι» με την έντεχνη ορχήστρα μουσικού σχολείου Μυτιλήνης, 13/7 Λήμνος - αφιέρωμα στο «Καλαντάρι» με την έντεχνη ορχήστρα μουσικού σχολείου Μυτιλήνης, 26/7 Αγ. Νικόλαος Μάνης, 29/7 Μηχανιώνα Θεσ/κης, 8/8 Σητεία, 13/8 Καρδάμυλα Χίου, 15/8 Αγ. Γεώργιος Εύβοιας, 17/8 Χωριό Κερασιά Λίμνης Πλαστήρα, 25/8 Λουτρά Υπατης, 13/9 Καλαμαριά.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Ελληνικά Γράμματα»: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος «Ο Τολστόι» (ο πολυγραφότατος συγγραφέας, εξαιρετικός μελετητής και μεταφραστής της Ρώσικης Λογοτεχνίας, με αυτή τη μυθ-ιστορηματική μελέτη του, βασισμένη σε ντοκουμέντα, βιογραφεί, αλλά και ψυχογραφεί το πνευματικό φαινόμενο Τολστόι. Διερευνά τον αγώνα του για αυτογνωσία, αυτομόρφωση και τελειοποίηση της λογοτεχνικής γραφής του, την κοινωνική του στάση και την ανθρωπιστική του δράση. Εξετάζει τις θεματολογικές και μορφολογικές αλλαγές του έργου του και την άποψή του για χριστιανική θρησκεία, «απαλλαγμένη από την πίστη και τα μυστήρια», ώστε να αντιστοιχεί στην εξέλιξη της ανθρωπότητας).

- Ζήτρος: Θουκυδίδης «Ιστορίαι - Πελοποννησιακός Πόλεμος (Βιβλίο Γ΄)» (μετάφραση - σχόλια Α. Ι. Γιαγκόπουλος - Θ. Π. Τσιούκας. Στο βιβλίο αυτό ο αρχαίος ιστορικός αναφέρεται στα γεγονότα από το καλοκαίρι του 428 ως το χειμώνα 425/6 π.Χ., που αφορούν στην αποστασία της Λέσβου από την Αθηναϊκή Δημοκρατία, στα γεγονότα της Βοιωτίας - πολιορκία της Πλάταιας, στη στάση στην Κέρκυρα και τις εκστρατείες σε Σικελία, Αιτωλία, Ακαρνανία). Ευριπίδης «Βάκχες» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Σμάρω Νικολαΐδου - Αραμπατζή. Τον πρόλογο για την τελευταία σωζόμενη τραγωδία του ρεαλιστή τραγικού ποιητή, που «καυτηριάζει» την ανθρωποφαγική επιβολή μιας «θεότητας», υπογράφει ο καθηγητής του ΑΠΘ Δανιήλ Ι. Ιακώβ).

- Νίτσα Κ. Γαβριηλίδου «Μακρόνησος. Απόψε χτυπούνε τις γυναίκες» (μαρτυρία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, κόρης του ηγέτη του ΑΚΕ, Κώστα Γαβριηλίδη, από τα μαρτύρια των εξορίστων, προηγούμενα στο Τρίκερι, γυναικών στο Μακρονήσι. Το βιβλίο, που προλογίζει ο επίσης Μακρονησιώτης Διονύσης Α. Γεωργάτος, περιλαμβάνει παράρτημα φωτογραφιών με εξόριστες στο Τρίκερι και το Μακρονήσι).

- Καστανιώτης: Γιάννης Κοντός «Κόκκινη Ουτοπία (Φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα)» (λεύκωμα φωτογραφιών από την καθημερινότητα στη Β. Κορέα) και «Α-πορίες» (λεύκωμα φωτογραφιών από διάφορες χώρες, με κείμενα των Πηνελόπης Πετσίνη - Θανάση Μουτσόπουλου). Γαλάτεια Καζαντζάκη «Ανθρωποι και υπεράνθρωποι» (πρόλογος Αλεξάνδρου Αργυρίου. Επανέκδοση του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Γαλάτειας Αλεξίου, για τον έρωτα, το γάμο, τη ζωή στην Αθήνα και το χωρισμό της, αλλά και τις νιτσεϊκές αντιλήψεις και τη συγγραφική λειτουργία του Νίκου Καζαντζάκη. Το μυθιστόρημα αιφνιδίασε με τις «αποκαλύψεις» του τους θαυμαστές του Καζαντζάκη, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 1957). Αντώνης Μοδινός «Ο μεγάλος Αμπάι» (ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, με θέμα το διάλογο των πολιτισμών).

- Καρδαμίτσα: Θεόδωρος Γ. Παππάς «Προσεγγίσεις στην αρχαία ελληνική εκπαίδευση (Από τον Ομηρο ως τον Ισοκράτη)» (μελέτη για την εκπαίδευση στην αρχαιότητα, εκπαίδευση που αναπτυσσόταν σαν δημόσιος διάλογος για τις έννοιες: ελευθερία, δημοκρατία, ηθική, επιστήμη, δίκαιο, πολιτική και συνέβαλε στις πολιτικές θεωρίες). Μισέλ Φεϊγιέ «Λεξικό χριστιανικών συμβόλων» (μετάφραση Λάππα Αλεξάνδρα).

- «Πολύτροπον»: Μπριάν Κοπεχάβερ - Σαρλ Σμιτ «Η φιλοσοφία της Αναγέννησης» (μετάφραση Χρήστος Γεμελιάρης, επιστημονική επιμέλεια Γιώργος Μανιάτης. Μελέτη για τη φιλοσοφία του 15ου και 16ου αιώνα, τομέας που - αντίθετα από τις πολιτικές, θρησκευτικές εξελίξεις, τη λογοτεχνία και τέχνη αυτής της περιόδου - ελάχιστα έχει μελετηθεί).

- «Μεταίχμιο»: Νίκος Κ. Αλιβιζάτος «Πέρα από το 16. Τα πριν και τα μετά» (ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το βιβλίο αυτό προτείνει ένα καινούριο άρθρο 16 στο Σύνταγμα, για τα θέματα Παιδείας). Ζίγκμουντ Φρόιντ «Αναστολή, συμπτώματα και άγχος» (μετάφραση Χαράλαμπος Καρβούνης. Ενα από τα σημαντικά κλινικά κείμενα του Φρόιντ για τις εκδηλώσεις του άγχους - παιδικό, από πραγματικό γεγονός, νευρωτικό, αυτόματο, ή ως σήμα κινδύνου).

- «Ισόρροπον» (Αγ. Βαρβάρας 35, Χαλάνδρι): Ρόμπιν Σάρμα «Ο μοναχός που πούλησε τη φεράρι του» (μετάφραση Γιώργος Κυριαζής, αλληγορία).

- Σαββάλας: «Μάχες για τα MEDIA» (συλλογικό βιβλίο για τα ΜΜΕ. Επιμέλεια Βάλια Καϊμάκη, μετάφραση Χάρης Λογοθέτης - Γιασεμή Μπονίκου). Μαξ Βέμπερ «Οικονομία και κοινωνία (Κοινωνιολογία της θρησκείας - Θρησκευτικές κοινότητες)» (μελέτη, μετάφραση - εισαγωγή - επιμέλεια Θανάσης Γκιούρας). Ομιλος Αριστόβουλος Μάνεσης «Κοινωνικά δικαιώματα και κρίση του κράτους πρόνοιας» (μελέτη, επιμέλεια Ι. Σωτηρέλης, Χρ. Τσαϊτουρίδης). Ινστιτούτο UPRC «Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα 2005-06 (Πολιτικές και κοινωνικές εκπροσωπήσεις, ευρωσκεπτικισμός, ΜΚΟ)» (μελέτη, επιμέλεια Χριστόφορος Βερναρδάκης).

- Γαβριηλίδης: Υβόνη Μόχλου - Καπονάνο «Ιωάννα Μαρινοπούλου (Αναμνήσεις)» (αυτοβιογραφία για τη ζωή της συγγραφέως στην κατοχή και των γονιών της που βρίσκονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την Ελλάδα). Λιάνα Βραχλιώτη «Εγώ δε θα κλάψω» (μυθιστόρημα).

- Α. Α. Λιβάνη: Χρήστος Κάτσικας - Κώστας Θεριανός «Τα πανεπιστήμια φλέγονται!» (μελέτη για τις θεσμικές και οικονομικές αλλαγές και την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).

- «Ιδμων»: Ευριπίδη «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» (μετάφραση Γιώργος Δεληγιάννης). Κώστας Υφαντής «Αγρυπνος έρωτας» (η ένατη ποιητική συλλογή του καλού ποιητή).

- «Ορφέας» (Λεωφ. Συγγρού 224, 210-9567.161-3): Γεράσιμος Λάκης «Η "Στέλλα" δε μένει πια εδώ» (μυθιστόρημα).

- «Ιαμβος» (περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος 13-14).

- «Πνοές» (δελτίο της λογοτεχνικής ομάδας Πετρούπολης. Τεύχη 1,2).

- «Monthly Review» (μηνιαία επιθεώρηση, τεύχη 24, 25).

Αύριο, στο Ανοιχτό Θέατρο του Λόφου Κολωνού, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών προσκαλεί σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης. Με συναντήσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων και τις δραστηριότητες του Σχολείου, αλλά και με συναυλία, με καλλιτεχνικά σχήματα που συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Στο συναυλιακό μέρος (7.30μμ), συμμετέχουν οι: «Human Touch» (David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας), Χάικ Γιατζιτζιάν και τα μουσικά σχήματα «Clandestinos», «Eastern Stars» (Πακιστάν) και συγκρότημα Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν. Είσοδος ενίσχυσης: 6 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ