Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απόσυρση διαφήμισης και «λεονταρισμοί»

Η προκλητική διαφήμιση της αμερικανικής εταιρείας
Η προκλητική διαφήμιση της αμερικανικής εταιρείας
Ευκαιρία για κενούς «λεονταρισμούς» βρήκε η ηγεσία του ΥΠΠΟ, μετά την απόσυρση της ολοσέλιδης διαφήμισης της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «Verizon», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Financial Times» (29/5- 5/6) όπου απεικονιζόταν ένα κινητό τηλέφωνο να... αντικαθιστά κίονες του Παρθενώνα!

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ την απόσυρση γνωστοποίησε (6/6), με επιστολή του στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μάικλ Λάνμαν. Προηγήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας της πρεσβείας με απαίτηση να αποσυρθεί η χωρίς νόμιμη άδεια διαφήμιση.

Στην επιστολή η εταιρεία ζητά «ειλικρινά συγνώμη που χρησιμοποιήσαμε την εικόνα χωρίς άδεια», υποστηρίζει ότι δε γνώριζε τον αρχαιολογικό νόμο και όταν «αντιλήφθηκε» το «λάθος» έδωσε εντολή για απόσυρση της καταχώρισης. «Υπόσχεται» να μην επαναλάβει το «λάθος» και καταλήγει: «δε θέλαμε να δείξουμε ασέβεια στο μοναδικό αυτό σύμβολο της Ελλάδας, στην κυβέρνησή σας ή στον ελληνικό λαό».

Ο Γ. Βουλγαράκης «άδραξε» την ευκαιρία, εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη «συγνώμη», προσθέτοντας ότι αυτή «έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά ότι η επιλογή μαχητικής στάσης για τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι, τελικά, μια απόδειξη για τη δυνατότητα της σύγχρονης Ελλάδας να πετυχαίνει τους στόχους της και να κατοχυρώνει τη διεθνή της θέση»!

Ωστόσο, το θέμα αναδείχτηκε από τον ελληνικό Τύπο («Απογευματινή»), γεγονός που δεν επιτρέπει... στην κυβέρνηση αισθήματα «ικανοποίησης» για τα αντανακλαστικά της. Το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρία ζητά συγνώμη που δε ζήτησε άδεια (δηλαδή για το τυπικό μέρος της υπόθεσης) γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το διάβημα διαμαρτυρίας της πρεσβείας μας, το οποίο επικεντρώνεται ακριβώς σ' αυτό.

Αρα, η κυβέρνηση - όπως έχει αποδείξει πολλάκις τα τελευταία χρόνια δίνοντας άδειες χρήσης για διαφημιστικούς λόγους σε πολυεθνικές - δεν έχει αντίρρηση με την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς... αρκεί να της ζητούν την άδεια!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ