Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
Επιλογές
Φεστιβαλικές παραστάσεις

«Γλάρος» με το «Κρέτακερ»
«Γλάρος» με το «Κρέτακερ»
Στο «Σχολείον» (Πειραιώς και Βενιζέλου, δίπλα στην «Ιον»), από σήμερα έως τη Δευτέρα (9 μ.μ.), ο αλβανικός θίασος «Ατελιέ 31», σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας, παρουσιάζει την ευριπίδεια «Μήδεια» (με ελληνικούς υπότιτλους). Μετάφραση Σοτίρ Παπαχρίστο, σκηνοθεσία Μικέλ Καλέμι, σκηνικά-κοστούμια Γκεντς Σκοντράνι, μουσική Εντρι Σίνα, χορογραφία Γκέργκι Πρεβάζι, φωτισμοί Λουλζίμ Τούφα. Πρωταγωνιστούν: Εμα Αντρέα, Βασιάν Λάμι, Ρόζα Αναγνώστη, Αχμέτ Πάσα, Πίρο Μαλαβέτσι, Σαϊμίρ Μπράχο, Τζουλιάνα Πάσα, κ.ά. Ο 26χρονος σκηνοθέτης Μικέλ Καλέμι, λάτρης της αρχαίας τραγωδίας, έστησε μια τελετουργική παράσταση, με στοιχεία και κίνηση μοντέρνου θεάτρου. Ο σκηνοθέτης φέρνει το μύθο της Μήδειας στο σήμερα, ομολογώντας ότι η παράδοση δεν τον ενδιαφέρει, «δεν κάνουμε θέατρο για να την υπηρετήσουμε», κι ότι η παράστασή του δεν έχει διακριτά σημάδια τόπου και χρόνου.

  • Στο χώρο Η΄ της Πειραιώς 260 (9-11/6, 9 μ.μ.) το θέατρο «Κρέτακερ» της Βουδαπέστης θα παρουσιάσει την επιτυχημένη, όπου παίχτηκε, παράσταση του τσεχοφικού «Γλάρου», σε σκηνοθεσία Αρπαντ Σίλινγκ, δραματουργική επεξεργασία Αννα Βέρες, σκηνογραφία Μάρτον Αγκι - Τάμας Μπάνιαϊ. Παίζουν: Εστερ Τσάκανι, Γιόζεφ Γκιάμπρονκα, Ζολτ Ναγκχ, Ανναμάρια Λανγκ, Τίτο Βέρνερ, Σάντορ Τέρχες, Πέτερ Σέρερ, Μπόρμπαλα Πέτερφι, Λίλα Σάροσντι, Λάσλο Κάτονα. Ο σκηνοθέτης δημιούργησε πριν δώδεκα χρόνια το «Κρέτακερ», που θεωρείται από τα σπουδαιότερα της Ουγγαρίας και τα πιο αξιόλογα της Ευρώπης. Το όνομα του θεάτρου σημαίνει, αφενός «Κύκλος με την κιμωλία» (από το ομώνυμο έργο του Μπρεχτ), αλλά μεταφορικά συμβολίζει και τον κύκλο που περικλείει το φευγαλέο της ζωής και τη συνεχή αναγέννησή της, τον πνευματικό χώρο συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού, ως πεδίο διαρκούς αναζήτησης. Οι παραστάσεις του συνδυάζουν την ελευθερία, τη δυναμική και τον πειραματισμό του «εναλλακτικού» θεάτρου, που εξελίσσει τη δουλιά του, χωρίς να υποτάσσεται στις σύγχρονες θεατρικές τάσεις, να επηρεάζεται από την κριτική ή τις προτιμήσεις του κοινού. Η παράσταση του «Γλάρου», που απέσπασε τέσσερα βραβεία, μοιάζει σαν «αυτοπροσωπογραφία» του θεάτρου αυτού, καθώς δεν υπάρχουν σκηνικά, κοστούμια (οι ηθοποιοί παίζουν με ρούχα της ζωής τους), φωτισμοί, παρά μόνο λόγια, συναισθήματα, σκέψεις. Μια παράσταση συγκινητικής αμεσότητας, βασισμένη στο φυσικό παίξιμο των ηθοποιών, που ανατρέπει με τόλμη το τέλος. Στόχος της ήταν να διαβαστεί το έργο με ένα καινούριο, πρωτότυπο τρόπο, με κατάργηση όλων των συμβατικών θεατρικών μέσων, με σωματικό παίξιμο, με ξεγύμνωμα των χαρακτήρων, με την πεμπτουσία του κειμένου και ζωντανή μουσική
  • «Μήδεια» με το αλβανικό θέατρο «Ατελιέ 31»
    «Μήδεια» με το αλβανικό θέατρο «Ατελιέ 31»
    Στη «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου παρουσιάζεται σήμερα και αύριο (12 μ. και 6 μ.μ.) «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος», των Νίνο Ντ' Ιντρόνα - Τζάκομο Ραβίκιο. Μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία Λίλο Μπάουρ, σκηνικά -κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, μουσική Στέφανου Κωνσταντινίδη, φωτισμοί Νίκου Βλασόπουλου, κίνηση Ολιας Λυδάκη. Παίζουν: Γιώργος Συμεωνίδης, Κώστας Φιλίππογλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ