ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Μεγάλη κάμψη το Μάη

Για συγκυριακούς λόγους μιλάει η κυβέρνηση

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) της χώρας το μήνα Μάη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, οι εισπράξεις εσόδων τον προηγούμενο μήνα στις ΔΟΥ ανήλθαν στα 3.092 εκατ. ευρώ, έναντι 3.568 εκατ. ευρώ το Μάη του 2006, καταγράφοντας πτώση 13,3%. Τα έσοδα των Τελωνείων σημείωσαν αύξηση 17% και ανήλθαν στα 1.121 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα υπολόγου υποχώρησαν κατά 3,7% και ανήλθαν στα 310 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις (έσοδα από ΔΟΥ και Τελωνεία) ανήλθαν φέτος το Μάη σε 4.523 εκατ. ευρώ, έναντι 4.848 εκατ. ευρώ τον περσινό Μάη, καταγράφοντας πτώση 6,7%.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «συγκυριακή κάμψη» των εσόδων των ΔΟΥ. Την αποδίδει στην κατάργηση της έκπτωσης 1,5% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με αποτέλεσμα φέτος να καταβληθεί μόνο η πρώτη από τις προβλεπόμενες δόσεις. Το υπουργείο εκτιμά πως από αυτό το γεγονός δεν εισπράχθηκαν 681 εκατ. ευρώ, κυρίως από το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων, τα οποία θα εισπραχθούν τους επόμενους μήνες...

Χτες πάντως, η ηγεσία του υπουργείου κοινοποίησε και στις εφημερίδες εσωτερικό σημείωμα - με εντολές του υφυπουργού Οικονομικών Α. Μπέζα - που καλεί τους προϊστάμενους των ΔΟΥ να εντείνουν τους φορολογικούς ελέγχους τους καλοκαιρινούς μήνες, με ειδικές αναφορές στους τουριστικούς προορισμούς.

Τα τακτικά έσοδα το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης ανήλθαν στα 19.403 εκατ. ευρώ και σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2006 εμφανίζουν αύξηση 5,4%.

ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Εντολές για εντατικοποίηση

Στο πλαίσιο της άσχημης εξέλιξης των κρατικών εσόδων κινούνται προφανώς και οι προφορικές εντολές για την εντατικοποίηση των φοροελέγχων, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στους διευθυντές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ).

Στους άμεσους στόχους, όπως τους παρουσίασε ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας, είναι η φοροκλοπή του ΦΠΑ και η παρακολούθηση των νέων επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η πολιτική ηγεσία θέλει να διαμηνύσει πως η «μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ εντοπίζεται άμεσα από τον ελεγκτικό μηχανισμό» και επιχειρεί να κάνει τους επαγγελματίες να «πιστέψουν πως βρίσκονται στα μάτια της ΥΠΕΕ κάθε ώρα της ημέρας». Για την καλοκαιρινή περίοδο προγραμματίζουν εκτενείς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές, καθώς και στη διακίνηση πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων σε βυτιοφόρα, ξενοδοχεία, πρατήρια καυσίμων κ.ά.

Στο απυρόβλητο όμως των κυβερνήσεων του δικομματισμού βρίσκονται οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι οποίοι έχουν φεσώσει την Εφορία με δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, 6.274 μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται πλέον οριστικά χαμένα. Δηλαδή, κατά μέσο όρο ο καθένας από αυτούς τους επιτήδειους χρωστά από 2,4 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Αποκαλύψεις από... «σπόντα»

Αποκαλυπτικοί για τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής για τη χωροταξία του τουρισμού εμφανίζονται οι ίδιοι οι... ξενοδόχοι, με κίνητρο - φυσικά - το πιθανό οικονομικό πλήγμα που θα δεχτούν από την ανάπτυξη των παραθεριστικών κατοικιών και όχι το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεπάγεται η ανάπτυξή τους. Μιλώντας σε συνέδριο για τα κτηματομεσιτικά, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Φωκάς, επισήμανε ότι το Επιμελητήριο είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτικό» σε κάθε ρύθμιση που ενισχύει πολεοδομικά ή οικονομικά οποιουδήποτε τύπου τέτοια καταλύματα «που θα οδηγήσουν σε οικονομικό μαρασμό τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Ετσι υπό την απειλή του ανταγωνισμού, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι οι ξένοι επενδυτές αναμένουν το νομοθετικό πλαίσιο για να αναπτυχθούν στην παραθεριστική κατοικία, καθώς το χωροταξικό σχέδιο εντάσσει αυτού τους είδους την επένδυση «στους αυξημένους συντελεστές δόμησης ξενοδοχείων εκτός σχεδίου πόλης». Επιπρόσθετος φόβος των ξενοδόχων είναι η διοχέτευση των υφιστάμενων πόρων για τη χρηματοδότηση αυτής της δραστηριότητας με επακόλουθο την απόρριψη των δικών τους αιτημάτων. Γι' αυτό και ο Γ. Φωκάς τόνισε ότι δεν πρέπει να ισχύσουν οικονομικά κίνητρα για την παραθεριστική κατοικία, ενώ η ανάπτυξή της θα πρέπει να περιοριστεί ως υποβοηθητική εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και κυρίως γκολφ, με 30% επί των κτισμάτων διαμονής για άνω των 150 στρεμμάτων εκτάσεις.

Για να ενισχύσει την «πολεμική» του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στην εμπειρία του εξωτερικού, όπου η ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας με ανάλογους όρους οδήγησε σε «αυθαίρετη δόμηση, αυξημένη διαφθορά στις πολεοδομικές υπηρεσίες, παράνομη τουριστική δραστηριότητα, σημαντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, κατακόρυφη μείωση πληροτήτων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, συρρίκνωση απασχόλησης και τουριστικών εισοδημάτων».

Στην ίδια τοποθέτηση, ο Γ. Φωκάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «αυστηρό πλαίσιο της αγοράς εργασίας» και τις «υψηλές ασφαλιστικές εισφορές», στο πλαίσιο της αξίωσης κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Στην τελική ευθεία οι πυροσβεστικοί σταθμοί

Σε τελική φάση περνάει η κατασκευή 7 πυροσβεστικών σταθμών με τη μέθοδο της «σύμπραξης» ανάμεσα στο κράτος και ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία και θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της κτιριακής υποδομής για 25 χρόνια. Ο προϋπολογισμός φτάνει σε 32 εκατ. ευρώ και επιπλέον 20% (6,4 εκατ. ευρώ) για τη «βαριά συντήρηση και ασφάλιση των εγκαταστάσεων», ποσά που θα πληρωθούν στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι απόλυτα φανερό ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αναλάβουν το έργο. Σε αυτό το πλαίσιο, αιτήσεις ενδιαφέροντος έσπευσαν να υποβάλουν οι παρακάτω εταιρείες και ενώσεις εταιρειών:

  • ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ - VINCI CONCESSIONS SA
  • J&P ΑΒΑΞ AE
  • ΔHM-ΕΡ ΑΕ
  • ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ ΑΤΕΕ - ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΑΕ
  • INNISFREE - ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΕ - ΕΛΕΡΓΟ ΑΕ - ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ ΑΕ - ΝΟΣΤΟΣ ΑΕ

Φορέας υλοποίησης των συμπράξεων που αποφασίζει η κυβέρνηση είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ), τα έσοδα της οποίας, στο 12μηνο του 2006, από τη διαχείριση δημόσιων ακινήτων διαμορφώθηκαν σε 3,17 εκατ. ευρώ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πτώση 4,7% το Μάρτη

Πτώση 4,7% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας το μήνα Μάρτη του 2007, ως προς το Μάρτη του 2006, ενώ για το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2007, προς την αντίστοιχη περσινή περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2006 εμφανίζει άνοδο 1,6%. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Από τον πίνακα των περιφερειών προκύπτει ότι στο φετινό τρίμηνο η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει άνοδο σε Αττική (4,5%), Στερεά Ελλάδα (1,8%), Πελοπόννησο (12,2%) και Κρήτη (28,1%). Αντίθετα, πτώση παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία (8,1%) και στην Αν. Μακεδονία - Θράκη (6,4%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ