Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Μεγάλη κάμψη το Μάη

Για συγκυριακούς λόγους μιλάει η κυβέρνηση

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) της χώρας το μήνα Μάη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, οι εισπράξεις εσόδων τον προηγούμενο μήνα στις ΔΟΥ ανήλθαν στα 3.092 εκατ. ευρώ, έναντι 3.568 εκατ. ευρώ το Μάη του 2006, καταγράφοντας πτώση 13,3%. Τα έσοδα των Τελωνείων σημείωσαν αύξηση 17% και ανήλθαν στα 1.121 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα υπολόγου υποχώρησαν κατά 3,7% και ανήλθαν στα 310 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις (έσοδα από ΔΟΥ και Τελωνεία) ανήλθαν φέτος το Μάη σε 4.523 εκατ. ευρώ, έναντι 4.848 εκατ. ευρώ τον περσινό Μάη, καταγράφοντας πτώση 6,7%.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «συγκυριακή κάμψη» των εσόδων των ΔΟΥ. Την αποδίδει στην κατάργηση της έκπτωσης 1,5% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με αποτέλεσμα φέτος να καταβληθεί μόνο η πρώτη από τις προβλεπόμενες δόσεις. Το υπουργείο εκτιμά πως από αυτό το γεγονός δεν εισπράχθηκαν 681 εκατ. ευρώ, κυρίως από το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων, τα οποία θα εισπραχθούν τους επόμενους μήνες...

Χτες πάντως, η ηγεσία του υπουργείου κοινοποίησε και στις εφημερίδες εσωτερικό σημείωμα - με εντολές του υφυπουργού Οικονομικών Α. Μπέζα - που καλεί τους προϊστάμενους των ΔΟΥ να εντείνουν τους φορολογικούς ελέγχους τους καλοκαιρινούς μήνες, με ειδικές αναφορές στους τουριστικούς προορισμούς.

Τα τακτικά έσοδα το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης ανήλθαν στα 19.403 εκατ. ευρώ και σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2006 εμφανίζουν αύξηση 5,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ