ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην τελική ευθεία της... εξαχρείωσης

Δεν ήταν δύσκολο να γίνει η πρόβλεψη και άλλωστε οι αναγνώστες του «Ρ» ήταν ενήμεροι από καιρό για ό,τι θα συνέβαινε. Το οποίο, χτες, πράγματι, συνέβη. Και να σκεφτεί κανείς ότι μένουν αρκετές ακόμα μέρες μέχρι τις εκλογές της Κυριακής. Που σημαίνει ότι ακόμα οι δικομματικοί εταίροι δεν έπιασαν πάτο...

Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο Κ. Λαλιώτης έσπρωξε χτες, για μια ακόμα φορά, το δημόσιο βίο στα κατάβαθα του δικομματικού υβρεολογίου, αφού κατά τα φαινόμενα μόνο εκεί μπορεί να λειτουργεί... σα στο σπίτι του. Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΝΔ τον αποκάλεσε «ψευταράκο των ΜΜΕ»... με πρόσχημα τη «νομικά έκθετη», όπως είπε, στάση του τελευταίου, ο οποίος έκανε λόγο για «υπεροχή» της ΝΔ, που αποτυπώνεται σε μυστικές δημοσκοπήσεις. Η αναφορά σε γκάλοπ, όμως, έχει απαγορευτεί από τη Δικομματική, είπε ο Κ. Λαλιώτης, για να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε στον κ. Σπηλιωτόπουλο και αμέσως μετά - σε ένα υψηλό δείγμα... «σεβασμού» (!) εκ μέρους του πια των αποφάσεων της Διακομματικής - δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι έχει κι αυτός στοιχεία, που δείχνουν ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που λέει η ΝΔ. Επομένως, η ΝΔ «διακινεί φούσκες και ψέματα», σύμφωνα με το λεξιλόγιο του υπουργού...

Το όλο κλίμα, βέβαια, συντηρήθηκε και από τη ΝΔ, ο εκπρόσωπος της οποίας βρήκε την ευκαιρία να παράσχει τη δική του συμβολή στο σκηνικό της δικομματικής εξαχρείωσης. Συμβολή που δόθηκε υπό τύπον «απάντησης» στον Κ. Λαλιώτη... Το ήθος και το ύφος της προεκλογικής χυδαιότητας του δικομματισμού και του υβρεολογίου των στελεχών του -που αποκαλείται κατ' ευφημισμόν «αντιπαράθεση» - σε όλο του το μεγαλείο.

Κατά τα άλλα, χτες ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε, επικεφαλής πολυπληθούς κλιμακίου, επίσκεψη στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, όπου όμως δεν κατάφεραν οι οργανωτές της «παράστασης» να μαζέψουν παρά μερικές δεκάδες χειροκροτητές για να τον υποδεχτούν. Πάντως, ο κύριος λόγος της χτεσινής «καθόδου στο λαό» του κ.Σημίτη δεν ήταν άλλος από το να απευθύνει - από το σχετικό κιόσκι του ΠΑΣΟΚ - έκκληση προς τους ετεροδημότες να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν. Είναι γνωστή, άλλωστε, η αγωνία του ΠΑΣΟΚ αν θα μπορέσει τελικά να πείσει τους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του από την περιφέρεια να το ξαναψηφίσουν...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με το βλέμμα στο «φίνις» του ΠΑΣΟΚ

Κ. Καραμανλής: Αγώνας σπίτι - σπίτι. Κ. Μητσοτάκης: Τα πάντα θα κριθούν τις τελευταίες μέρες

Να εξουδετερώσει το «φίνις» του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει η ηγεσία της ΝΔ την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να απευθυνθεί στους λεγόμενους αναποφάσιστους. Στην κατεύθυνση αυτή ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, με τις ομιλίες του το Σαββατοκύριακο, κάλεσε τα μέλη της ΝΔ να συνεχίσουν τον αγώνα «σπίτι σπίτι, ακόμη και σε αυτούς που δε μας ψηφίζουν», ενώ τόνισε ότι «ο εφησυχασμός δε συγχωρείται». Προκειμένου να διευκολύνει αυτό το άνοιγμα, υπογράμμισε ότι «εμείς δε χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους Ελληνες, όλοι το ίδιο είμαστε»(!), ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τη «μαύρη προπαγάνδα», «νέα λάσπη» και την επιχείρηση «πρόκλησης τεχνητής οξύτητας, φανατισμού και μισαλλοδοξίας» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η ηγεσία της ΝΔ, παρά το αντίθετο κλίμα νίκης που επιχειρεί να δημιουργήσει, γνωρίζει πολύ καλά ότι τα πάντα θα κριθούν τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στον «Τύπο της Κυριακής», στην οποία εκτιμά ότι «η ΝΔ κερδίζει σταθερά, ανεβαίνει, ενώ το ΠΑΣΟΚ στην καλύτερη περίπτωση μένει στάσιμο, οπισθοδρομεί». Αλλά, προσθέτει, «είναι πρόωρο να προεξοφλήσουμε νίκη, διότι τα πάντα θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες». Εκτιμά ότι οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, καθώς και ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αρνητική ψήφος, αλλά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, «διότι διευθύνουν, κατά τα μεγαλύτερο μέρος, τα ΜΜΕ».

Ταυτόχρονα η ηγεσία της ΝΔ έχει παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να πείσει ότι η πολιτική της είναι διαφορετική από αυτή του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών μαζών με τις φούσκες περί «νέων και άφθαρτων» και βέβαια με τις γνωστές προεκλογικές υποσχέσεις για συντάξεις 150.000 δρχ., αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα - «ασπιρίνες» για τους αγρότες, κ.λπ. Σε μια επίδειξη δημαγωγίας και ασύστολων ψεμάτων επιχειρεί να πείσει ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα λυθεί μέσα από τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές και την απελευθέρωση των αγορών, ενώ ισχυρίζεται ξεδιάντροπα ότι δε θα αλλάξει επί το «δυσμενέστερον» το ασφαλιστικό. Δε λείπουν βέβαια και τα μεγάλα και ψεύτικα λόγια για «τοπικού ενδιαφέροντος» προβλήματα. Στην Αρτα, για παράδειγμα, ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε ότι «δεσμεύεται να διασφαλίσει το εισόδημα των παραγωγών» που επλήγη από παγετούς, στη Σάμο δεσμεύτηκε για «άμεσα μέτρα για την οικονομική, κοινωνική και αμυντική θωράκιση του νησιού», ενώ στη Μυτιλήνη για «αλυσιδωτές πρωτοβουλίες για βιώσιμη ανάπτυξη»!

Στη μάχη ο Μητσοτάκης

Ρόλο ώστε να υπερβεί η ΝΔ τα παραταξιακά τείχη και να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων αναλαμβάνει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με διαδοχικές παρεμβάσεις του επιχειρεί να πείσει ότι δεν πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, αλλά ΝΔ! Σε ερώτηση (στον «Τύπο της Κυριακής») τι θα λέγατε στους ψηφοφόρους, που υπό την πίεση της «χαμένης ψήφου» σκέφτονται να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ λέει: «Φαντάζομαι να έχουν διδαχθεί πλέον κάτι και να μην έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντύτερα σε αυτούς... Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν είναι δημοκρατικό κόμμα, στην έκταση τουλάχιστον που είναι η ΝΔ και αναντίρρητα το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα το κόμμα του κατεστημένου». Στην ομιλία του εξάλλου χτες στη Λευκάδα επανέλαβε τον αστείο ισχυρισμό ότι η ΝΔ νομιμοποίησε το ΚΚΕ, ενώ ο ίδιος προχώρησε σε κυβέρνηση συνεργασίας με την Αριστερά. Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») εκτιμά ότι δε θα υπάρχει οριακό αποτέλεσμα, αλλά καθαρό προβάδισμα 2-3 μονάδων στο νικητή.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
«Γύρισε» στο 1989 για να «σώσει» το 2000

Επίθεση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ κατά του ΚΚΕ, με στόχο να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων του προς τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σε διμέτωπο αγώνα κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, για διαφορετικούς φυσικά λόγους, επιδόθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Ο Δ. Τσοβόλας δεν έκρυψε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες του για τη «λεηλασία» οπαδών και ψηφοφόρων που γίνεται στο ΔΗΚΚΙ από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, όμως, επιδόθηκε σε μια ολομέτωπη επίθεση κατά του ΚΚΕ, με ύφος και φρασεολογία που θύμιζε τους πηχιαίους τίτλους της «Αυριανής» πριν από μια δεκαετία.

Ο Δ. Τσοβόλας, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση χειροκροτητών του με την παρουσία δημοσιογράφων (τις οποίες το ΔΗΚΚΙ αρέσκεται να αποκαλεί «συνεντεύξεις Τύπου»), αφού χαρακτήρισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ εξίσου νεοφιλελεύθερη μ' εκείνη της ΝΔ, κάλεσε το λαό να σπάσει την αυτοδυναμία ώστε να κάνει το ΔΗΚΚΙ «ρυθμιστή των εξελίξεων». Απέφυγε, πάντως, να ξεκαθαρίσει πώς το ΠΑΣΟΚ θα πάψει να ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική, μόνο και μόνο επειδή θα του λείψουν 5-10 έδρες για την αυτοδυναμία, τις οποίες όπως όλα δείχνουν φιλοδοξεί να του τις προσφέρει το ΔΗΚΚΙ. Ο Δ. Τσοβόλας επιτέθηκε στα συγκροτήματα του Τύπου, τα οποία, όπως είπε, αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία, δείχνοντας έτσι πως σ' αυτό το μικρών πιθανοτήτων σενάριο έχει στηρίξει όλη την προεκλογική τακτική του.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επιτέθηκε στο ΚΚΕ, λέγοντας πως αυτό «στηρίζει στην πράξη τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» (!), επειδή δηλώνει καθαρά ότι μετά τις 9 Απρίλη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε «κεντροαριστερά» σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό, ο Δ. Τσοβόλας το ερμήνευσε σαν «υπηρεσία του ΚΚΕ στο διπολισμό» (!!), καθώς με τη στάση του το ΚΚΕ «κατευθύνει ψηφοφόρους προς τα δύο κόμματα» (!!!), επειδή με τη θέση του για μη μετεκλογικά αλισβερίσια «απογοητεύει» τους ψηφοφόρους που θα ήθελαν να απεγκλωβιστούν από τα δύο κόμματα.

Ο Δ. Τσοβόλας, με εισαγγελικό ύφος όψιμου υπερασπιστή της απλής αναλογικής, κάλεσε το ΚΚΕ να πει «τι τη θέλει την απλή αναλογική, αφού αρνείται κυβερνήσεις συνεργασίας». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε τη σημερινή στάση του ΚΚΕ σαν «συνέχεια των ιστορικών λαθών του 1989» και της... τελευταίας πεντηκονταετίας, μιλώντας ξανά για «ανοσιουργήματα», «συνεργασίες» με τη ΝΔ και άλλες ιστορίες του '89 και παλιότερα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, απαντώντας σε ερώτηση για την επίθεσή του εναντίον του ΚΚΕ, σημείωσε πως μ' αυτό τον τρόπο «απαντά» επειδή το ΚΚΕ «επιτίθεται βάναυσα κατά του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ». Ωστόσο, η αλήθεια κρύβεται αλλού: Στην προσπάθεια του ΔΗΚΚΙ να θωρακίσει τους οπαδούς του από τις διαρροές προς το ΚΚΕ, καθώς καθημερινά αυτές γίνονται ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Ιδιαίτερα ορατές είναι στην Πάτρα, όπου στην περίοδο των δημοτικών εκλογών η αυταρχική προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να επιβάλει υποψήφιο της αρεσκείας της αντί του κομμουνιστή Π. Κοσιώνη, τον οποίο στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μελών και στελεχών του ΔΗΚΚΙ, προκάλεσε μαζικές αποχωρήσεις. Κι αυτοί οι πολίτες όχι μόνο δεν «επαναπατρίστηκαν», αλλά όπως όλα έδειξαν στις ευρωεκλογές και στην τωρινή προεκλογική περίοδο, άνοιξαν το δρόμο και σε άλλους οι οποίοι εκφράζονται ανοιχτά υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του ΚΚΕ.

ΤΗΛΕΤΥΦΛΩΣΗ
Ο διάλογος τώρα ... αναβαθμίζεται

ΤΙ να κάνει, πέντε και μία έμειναν! Ετσι, ακόμα και τον κύριο της... διπλανής πόρτας υποχρεώθηκε να παίξει ο Κώστας Σημίτης χτες το μεσημέρι, σε μια εκ βαθέων... εξομολόγηση στο ΜΕΓΚΑ από το εξοχικό του. Σπορ ντύσιμο, χαμόγελο (τρόπος του λέγειν, δηλαδή) και - προπαντός - απλότητα... Ακόμα και σε λεωφορείο έχει μπει ο πρωθυπουργός (όχι τώρα βέβαια, αλλά παλιότερα για να πηγαίνει στην Πάντειο), και στην Εφορία έχει πάει και στο μπακάλικο, και παντού όπου πάει ένας απλός καθημερινός άνθρωπος. Ετσι, δεν έχει ανάγκη συμβούλων, ξέρει... Οτι μπακάλικα δεν υπάρχουν πια, τα «πάτησαν» τα σούπερ μάρκετ, το ξέρει;

* * *

ΟΣΟ για τη διαφθορά και το χρηματισμό, είναι κάτι που προσωπικά τον «ενοχλεί βαθύτατα» τον πρωθυπουργό. Γι' αυτό -είπε - «όπου μπορεί»(!) κάνει κάθε προσπάθεια να εμποδίσει τέτοια φαινόμενα. Δε στάθηκε, όμως, στην επιφάνεια ο πρωθυπουργός. Μπήκε σε βάθος στο θέμα και κατακεραύνωσε την ελληνική κοινωνία γιατί της «έχει εμπεδωθεί η συνείδηση ότι πρέπει κάτι να δώσεις για να κάνεις τη δουλιά σου...».

Δηλαδή, πώς εμπεδώθηκε κύριε Σημίτη αυτή η συνείδηση στον κόσμο; Από απλή διαστροφή..;

* * *

ΓΕΝΙΚΑ η εν λόγω συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν πολύ... αυθόρμητη. Τίποτα το στημένο... δε θύμιζε. Να σκεφθείτε ότι ακόμα και τις αναμνήσεις με τον Α. Παπανδρέου, τις είχε τόσο πρόχειρες, που δε χρειάστηκε να σκεφτεί ούτε μια στιγμή. Αμέσως τις αράδιασε...

* * *

ΑΛΛΑ ό,τι και να είναι τέλος πάντων, πρωθυπουργός είναι ακόμα ο κ. Σημίτης και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο η συνέντευξή του για να παίξουν διαφημίσεις και ο δημοσιογράφος να αναγγέλλει: «διαφημίσεις και σε λίγο ξανά Κώστα Σημίτη»...

Κράχτης διαφημίσεων για τα κανάλια και ο πρωθυπουργός;

* * *

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ή πρόβλημα του κ. Καφετζόπουλου και της κ. Γαλάνη να προτιμούν τον Σημίτη πρωθυπουργό και να το δηλώνουν, όπως τους είδαμε να κάνουν χτες κατά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΜΕΓΚΑ. Εκείνα, όμως τα «εγώ είμαι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (Καφετζόπουλος) ή «εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε απέναντι στην εξουσία» (Γαλάνη), τι τα ήθελαν;

* * *

ΟΧΙ δεν κάνατε καθόλου λάθος. Καλά ακούσατε. Το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ξαναγύρισε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ..! Δηλαδή, άμα τα πράγματα ζορίσουν κι άλλο, κύριε Λαλιώτη, να αναμένουμε και το «Εξω οι βάσεις του θανάτου»;

* * *

ΠΑΝΤΩΣ, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, τόσο ο διάλογος... αναβαθμίζεται. «Η ΝΔ όχι μόνο σεβάστηκε την αξιοκρατία, αλλά παρα-ήταν μεγάλη η δόση της αξιοκρατίας κατά την τελευταία κυβερνητική της θητεία...», είπε και ελάλησε ο Στ. Μάνος, φιλοξενούμενος χτες το μεσημέρι στον «Α5».

«Θα είμαστε μία και δύο και πολλές τετραετίες», ανταπέδωσε, με κάθε σεμνότητα, ο Α. Τσοχατζόπουλος...

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στα λεμόνια και ο κ. Μάνος - γνωστός για το σουξέ... που έχει στις λαϊκές - παραπονέθηκε για την τιμή τους. Δε λέει, ευτυχώς που είναι ακριβά, μέρες που έχουμε...

* * *

ΜΕ το ξεπούλημα (ναι έτσι το έλεγαν και οι δυο τους οι αθεόφοβοι!) δημοσίων επιχειρήσεων, συνεχίστηκε η συζήτηση των Μάνου - Τσοχατζόπουλου. «Λέγατε ότι ο ΟΤΕ θα είναι μια μετοχή και αυτή θα ανήκει στο δημόσιο και τώρα τον ξεπουλάτε!», φώναζε ο Μάνος, ο οποίος ως υπουργός δεν πρόφτασε να ξεπουλήσει και τον ΟΤΕ! «Ξεπουλήσατε τα πάντα», ανταπέδιδε ο Ακης, ο οποίος - επιπλέον - βρήκε ότι το εισόδημα των εργαζομένων ανέβηκε «κατά 16% τα τελευταία χρόνια»! Δηλαδή πόσα «τελευταία»;

ΞΑΝΑ μαζί Πάγκαλος - Ντόρα στον «Α5» το Σάββατο το απόγευμα. Μια ήρεμη, συναινετική, ευγενική συζήτηση, όπως λέμε «μια χαρούμενη ατμόσφαιρα». Ωσπου η κ. Μπακογιάννη διαμαρτυρήθηκε για το ύφος Λαλιώτη και για τα συνεχή «κοσμητικά» που χρησιμοποιεί σε βάρος των αντιπάλων του.

Και ο Πάγκαλος: «Ο Σπηλιωτόπουλος είναι προϊόν μιας χρήσης, είναι ένας κοινός ψεύτης που καταφεύγει στη λαμόγια...».

Οχι, που θα υστερήσει σε «ύφος» ο Θ. Πάγκαλος, που έσπευσε να δηλώσει ότι είναι υπέρ της αρνητικής διαφήμισης, πράγμα με το οποίο συμφώνησε απολύτως και η Ντόρα, όπως και σε άλλα σοβαρότερα.

* * *

ΤΟ ΠΑΣΟΚ απέβαλε τον λαϊκισμό, δήλωσε ο καθηγητής Ν. Μαρκάτος, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΤ1. Και για του λόγου το αληθές, προς το τέλος της εκπομπής πρότεινε να παραιτηθεί ο ίδιος, αλλά και όλοι οι υποψήφιοι, από την τελευταία τους εκδήλωση και τα χρήματα να προσφερθούν σε κάποιο ίδρυμα...

* * *

ΕΥΣΤΟΧΟ το σχόλιο του προέδρου των ταχυδρομικών, με αφορμή την αποστολή φυλλαδίων προς άτομα που βρίσκονται πλέον «εν τόπω χλοερό»! «Θα κάνουμε - είπε - διανομή προεκλογικού υλικού ακόμα και στα κοιμητήρια...».

Να σκεφτείτε ότι προχτές ακούσαμε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ να λέει «στον αέρα», ότι «ζητάμε την ψήφο των ψηφοφόρων και των μη ψηφοφόρων»! Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι και γιατρός!

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στην ημερήσια διάταξη η κινδυνολογία

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο Συνασπισμός οξύνει την κριτική του και οψίμως προσπαθεί να αναδειχτεί σε πολέμιο του δικομματισμού και ιδιαίτερα του άλλου μισού της κεντροαριστερής συμμαχίας, στην οποία προσβλέπει, του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο, μάλιστα, χρεώνει και πρόθεση εξόντωσής του.

Ετσι, την ίδια στιγμή που ο Ν. Κωνσταντόπουλος καυτηρίαζε στο «Εθνος» της Κυριακής την πάγια μέθοδο του δικομματικού κυβερνητικού μοντέλου, «τη δημαγωγία και την κινδυνολογία για όλα», γίνεται όλο και πιο συχνά χρήση αυτής της μεθόδου και από το Συνασπισμό.

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλεται για «κεντροδεξιά σύγκλιση με τη ΝΔ», για «προσχώρηση στο φιλελευθερισμό», για «ευτελείς και επικίνδυνες θέσεις», όταν μόλις πριν λίγες μέρες ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν αυτός που δήλωνε πως το κόμμα του έχει απευθύνει πρόταση εξουσίας και «στο ΠΑΣΟΚ» και «στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Ατενίζοντας - όχι με πολλή αισιοδοξία - την κάλπη, ο Συνασπισμός επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από το κυβερνών κόμμα, χωρίς πάντα να το καταφέρνει, αφού η ταύτιση θέσεων οδηγεί εξ αντικειμένου σε μια άνευρη ανούσια κριτική. Ετσι, π.χ., την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια», μοιράζοντας δεξιά - αριστερά τα χρήματα του Γ` ΚΠΣ, ο ΣΥΝ το επικρίνει, γιατί δεν αξιοποίησε αυτά του Β` ΚΠΣ.

Ενα ακόμα παράδειγμα είναι, νομίζουμε, αρκούντως αποκαλυπτικό: Δήλωσε ο πρόεδρός του στα Γιάννενα: «Η ανεργία μειώνεται μόνο με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, για τις οποίες ο κ. Σημίτης δε δεσμεύεται. Τον ερωτώ: Γιατί απορρίπτει το 35ωρο που προτείνει ο ΣΥΝ και εφαρμόζει με ιδιαίτερη επιτυχία ο Ζοσπέν στη Γαλλία;». Να σημειώσουμε πως το εν λόγω 35ωρο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους της Γαλλίας και τα Συνδικάτα τους, με αίτημα την κατάργησή του, αφού κατά, κοινή ομολογία, λειτούργησε ως μέσο αφαίρεσης δικαιωμάτων των ήδη εργαζομένων.

Ο Συνασπισμός, λοιπόν, δε θαυμάζει μόνο το κεντροαριστερό μοντέλο που εφαρμόστηκε και στη Γαλλία, αλλά και την πολιτική του. Τι κι αν αυτή αποδεδειγμένα κινήθηκε σε «φιλελεύθερους μονοδρόμους», τους οποίους μετά βδελυγμίας τώρα αποκηρύσσει;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ