ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα υπάρξει αναδιανομή αλλά σε βάρος των εργαζομένων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην αναδιανομή των εισοδημάτων, που υπόσχονται στις τελευταίες εμφανίσεις τους τα στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Το ΠΑΣΟΚ, πριν απ' όλα, αλλά και η ΝΔ, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, έχουν ρίξει μπροστά στην κάλπη τη "μαγική λέξη" αναδιανομή. Αναδιανομή θα κάνει το ΠΑΣΟΚ μετά τις 10 Απρίλη, αναδιανομή υπόσχεται και η ΝΔ!

Λένε και οι δύο ψέματα και τα λένε συνειδητά. Πρώτα πρώτα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης, το οποίο το ΠΑΣΟΚ το διαμόρφωσε και η ΝΔ δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, προβλέπει το πολύ πολύ σε επίπεδο εισοδημάτων - μισθών μια αύξηση της τάξης του 2%. Την ίδια ώρα όμως, με τη γενική πολιτική που και τα δύο κόμματα υπερασπίζονται - γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, μιλάμε για γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις παντού, Παιδεία, Υγεία - ο ελληνικός λαός θα χάνει πάνω από 15 -20%. Επομένως αυτό το 2% αύξηση που θα δώσει όποια κυβέρνηση υπάρχει μετεκλογικά, δεν είναι μόνο πολύ λιγότερο απ' αυτό που χάνει ο ελληνικός λαός αλλά και το 2% θα υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να το καταβάλει είτε για τους έμμεσους φόρους είτε για την αγορά υπηρεσιών, αφού ξέρουμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση που ο εργαζόμενος για τα πάντα θα πληρώνει και θα πληρώνει πολύ περισσότερο και για πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες από ό,τι είχε πριν».

Ποιον ωφελούν οι συμμαχίες;

Αναφερόμενη εξάλλου στην προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορούμε να απειθαρχούμε στις επιλογές των συμμάχων μας, παρατήρησε:

«Το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε μία τρομοκρατική επιχειρηματολογία απέναντι στο λαό, υπενθυμίζοντας κάθε φορά ότι δεν είναι δυνατό να αντισταθούμε ή να δείξουμε ανυπακοή σε επιλογές της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα εξελιχθεί σε κίνδυνο σε βάρος του ελληνικού λαού. Εμείς απευθύνουμε στον ελληνικό λαό το εξής ερώτημα: Αν δηλαδή ένας λαός - ο ελληνικός αλλά και κάθε λαός - αποφασίζει να χειριστεί ορισμένα θέματα στον τόπο του με βάση το συμφέρον του - δε μιλάμε το στενό ατομικό αλλά το λαϊκό συμφέρον - τότε γιατί θα πρέπει να δεχτεί τα αντίποινα και την τιμωρία μιας συμμαχίας η οποία θεωρείται πολύ φιλική και εντελώς αναγκαία για την Ελλάδα; Αν οι σύμμαχοι έρθουν να κατατροπώσουν κυριολεκτικά τον ελληνικό λαό και να τον τιμωρήσουν, επειδή θέλει σ' ένα ζήτημα να πολιτευτεί με βάση το συμφέρον του, τότε και εμείς βάζουμε το ζήτημα: Αυτές οι συμμαχίες ποιον ωφελούν; Και αν αυτές οι συμμαχίες υπάρχουν - και υπάρχουν αυτή τη στιγμή - για ποιο λόγο ο ελληνικός λαός δεν έχει το δικαίωμα να δείξει ανυπακοή και εν πάση περιπτώσει - σ' αυτές τις συμμαχίες που υποτίθεται ότι οι λαοί επιλέγουν ελεύθερα να μπουν - γιατί να μην υπάρχει και το δικαίωμα να απειθαρχούν σε αποφάσεις, να αντιστέκονται αν βεβαίως οι λαοί το κρίνουν σκόπιμο;

Αν στεκόμαστε σ' αυτά τα δύο ζητήματα, είναι γιατί θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να φτάσει στην κάλπη όσο γίνεται πιο ελεύθερα και με κριτήριο τι συμφέρει σήμερα τον απλό εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια. Το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι η συμμόρφωση με τη σημερινή τάξη πραγμάτων».

ΑΘΗΝΑ
Επί ποδός για την επιτυχία της συγκέντρωσης

Την Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα. Θα χαιρετίσουν οι Κ. Καζάκος, Λ. Κανέλλη, Αλέκα Ζορμπαλά, Γ. Ρούσης

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται όλες οι Κομματικές και οι Κνίτικες Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου για την προετοιμασία της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι υποψήφιοι βουλευτές Κώστας Καζάκος, Αλέκα Ζορμπαλά, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Ρούσης.

Η μεγάλη συγκέντρωση θα αποτελέσει την κορύφωση μιας πολύπλευρης και πολύμορφης προεκλογικής δραστηριότητας των κομματικών οργανώσεων, η οποία περιλάμβανε συγκεντρώσεις κατά τόπους, κατά χώρο ή κλάδο δουλιάς, σε νεολαιίστικα στέκια κ.α., εξορμήσεις, συνεχείς περιοδείες, δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι το σπίτι. Μια δραστηριότητα από την οποία δεν έλειψαν ούτε στιγμή φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, που συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στην «εξάπλωση» της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, η συγκέντρωση της Τετάρτης εγκαινιάζει και ένα νέο γύρο σκληρής δουλιάς έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και η τελευταία στιγμή ως την ώρα που η κάλπη θα κλείσει, αλλά κυρίως για τις μετεκλογικές εξελίξεις, για τις μεγάλες μάχες που έρχονται.

Εικόνα από τη δουλιά και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα μέλη του Κόμματος, μας μεταφέρει ο γραμματέας της Εργατικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Θανάσης Βλόντζος. Οπως τονίζει: «Η δράση μας είναι σαφώς καλύτερη και μεγαλύτερη, και ποσοτικά και ποιοτικά, από αυτή των ευρωεκλογών. Εγιναν περισσότερες συσκέψεις, έχει φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μπήκαν στη μάχη περισσότεροι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος. Ταυτόχρονα, γίνεται ένας πραγματικά γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με τους εργάτες αρκετών επιχειρήσεων, όπου έχει φτάσει και το υλικό του Κόμματος για τις πολιτικές του θέσεις και προτάσεις ενόψει των εκλογών, αλλά και το υλικό για τη συγκέντρωση της Τετάρτης».

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως έχει μάλλον να κάνει με το γεγονός πως, όπως υπογραμμίζει: «Εμφανίζεται ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ανθρώπους που είτε δεν έχουν ξαναψηφίσει, είτε ψήφιζαν άλλα κόμματα και φαίνεται ότι σ' αυτή την εκλογική μάχη το Κόμμα θα πάρει νέους ψήφους».

Τις επόμενες μέρες, όπως τονίζει ο Θ. Βλόντζος, η δράση της Αχτίδας κορυφώνεται για την επιτυχία της συγκέντρωσης, ωστόσο δε σταματά ως την τελευταία στιγμή η δουλιά που έχει να κάνει με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις σε χώρους δουλιάς, αλλά και η «δουλιά μερμηγκιού» του κάθε μέλους, οπαδού και φίλου του ΚΚΕ άνθρωπο τον άνθρωπο.

Προσυγκεντρώσεις

Πλατεία Αμερικής: Στις 7 μ.μ., 5ο - 6ο Διαμέρισμα, Β/Δ, Γαλάτσι, Μενίδι.

Παναθήναια: Στις 7 μ.μ. Β/Α, Ανατολική, 7ο Διαμέρισμα, Μεσόγεια.

Χαυτεία (εκλογικό κέντρο): Στις 6.30 μ.μ. Παιδεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδιωτικές Σχολές, Νυχτερινά.

Πλατεία Κάνιγγος: Στις 7 μ.μ. οικοδόμοι, Ν/Α, 1ο - 2ο Διαμέρισμα, Υγεία, Εργατική.

Πλατεία Βάθης: Στις 7 μ.μ. Δυτική, Αιγάλεω, Περιστέρι, 3ο - 4ο Διαμέρισμα, Θριάσιο.

Ομόνοια: Στις 7 μ.μ. ΔΕΚΟ, Δημόσιοι υπάλληλοι, ΕΒΕ, Νότια, Πειραιάς.

Προπύλαια: Στις 7 μ.μ. ΚΝΕ.

Συνάντηση με τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης

Μια προεκλογική συνάντηση για τους ...μετεκλογικούς αγώνες, μια συνάντηση διαφορετική από τις άλλες, διοργανώνει η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ, σήμερα Δευτέρα, στις 9 μ.μ., στη «Σφεντόνα», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συζήτηση με τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, στην οποία θα παρευρεθεί και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Θάνο Μικρούτσικο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

«Ιδιαίτερη τιμή» χαρακτήρισε τη διοργάνωση αυτής της βραδιάς στη «Σφεντόνα» ο Θάνος Μικρούτσικος, τονίζοντας μεταξύ άλλων στη δήλωσή του: «Πιστεύω πως ζούμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και εξαιτίας της γνωστής συγκυρίας του '99 (Οτσαλάν, πόλεμος Σερβίας). Η αίσθηση που έχω είναι ότι ζούμε την πιο ελλειμματική δημοκρατία που είχαμε στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες, που μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις κι έχουν τα ίδια συναισθήματα, θα στηρίξουν σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ, θα το δυναμώσουν έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στο άμεσο μέλλον για να μπορέσει να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος στην κρατούσα κατάσταση».

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

Σήμερα στο «Μέγκα»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει, σήμερα Δευτέρα, συνέντευξη στο «Μέγκα» στις 3 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ