ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να χάσουν και οι δύο!

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

«Η μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ είναι το μόνο βόλι που μπορεί να καταφέρει ένα καλό χτύπημα στην ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ».

Η κατηγορηματική δήλωση διατυπώθηκε από τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της ομιλίας της στη Θεσσαλονίκη.

«Το ζήτημα, τόνισε, δεν είναι να τιμωρηθεί ο ένας, αλλά και οι δύο μαζί. Να μη γίνει καμία μετάγγιση ψήφων από το ένα στο άλλο κόμμα, αλλά και οι δύο να χάσουν ψήφους εργατικές, αγροτικές, ψήφους από τα μικρομεσαία στρώματα που υποφέρουν, να χάσουν ψήφους από τη νεολαία και από αυτούς τους νέους και τις νέες που ψηφίζουν για πρώτη φορά».

Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από το τμήμα αυτό της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα:

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, τετελεσμένα γεγονότα στην ελληνική κοινωνία, στην πολιτική ζωή του τόπου. Υπάρχει διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση, που δικαιολογημένα προκαλεί τη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια.

Κανένας λαός, ποτέ και πουθενά, και ο ελληνικός, δεν αποφάσισε, ούτε θα αποφασίσει να αυτοκτονήσει.

Δεν είμαστε σήμερα στα 1989, 1990, 1991. Τότε υπήρχε δικαιολογία για το μούδιασμα, την απογοήτευση του λαού μας, μπροστά στις διεθνείς ανατροπές και στην απότομη επιθετικότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1990-2000 είναι γεγονός ότι ο λαός μας δε βρέθηκε σε ετοιμότητα να παρεμποδίσει βάρβαρα, νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως ήταν και είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η προσπάθεια για την ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.


Τώρα ο καθένας, η καθεμιά μπορεί να καταλάβει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ανακτηθεί από τον ιμπεριαλισμό, από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, ολόκληρο το έδαφος των κατακτήσεων που είχαν αποσπάσει οι λαοί, ο λαός μας στον τόπο μας.

Αν δε βγει στο προσκήνιο ο λαός, ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα από εδώ και εμπρός. Η ΟΝΕ δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή για τα ακόμα χειρότερα. Ο πόλεμος στα Βαλκάνια δεν τέλειωσε, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπλέξουν τη χώρα μας σε νέους σχεδιασμούς, ακόμα ευρύτερα, στην περιοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σαφώς σήμερα ο εσωτερικός συσχετισμός και κυρίως ο διεθνής είναι πολύ χειρότερος από χτες. Βεβαίως, τα εμπόδια είναι πολύ μεγαλύτερα και ισχυρότερα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο λαός πρέπει να σταυρώσει τα χέρια και να περιμένει μοιρολατρικά τα χειρότερα. Αλλωστε ποτέ ο λαός μας, σε κρίσιμες στιγμές, δε λογάριασε θυσίες και δυσκολίες.

Ετσι και αλλιώς σήμερα, στη ζυγαριά των θυσιών, βαραίνουν αφόρητα οι νέες θυσίες που θα επιβληθούν από τα πάνω στους λαούς της Ευρώπης, με πρώτη αρχή το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που θα περάσει από πολύ κοφτερό νυστέρι, όχι για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά για να γίνει χειρότερο, να πάψει να έχει μαζικό, καθολικό χαρακτήρα.

Να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος

Ο λαός μας οφείλει σήμερα, ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα που έχουν εμπειρία αγώνων, να αξιοποιήσει την άμεση μάχη που έχουμε μπροστά μας, την εκλογική μάχη, για να κάνει ένα θαρραλέο βήμα, ένα ορατό βήμα στο δρόμο για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων. Ο Ελληνας εργαζόμενος και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας πρέπει ν' αντισταθούν και ν' αγωνιστούν για ν' ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για τη χώρα μας. Ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας που προωθείται από τη λαϊκή εξουσία.

Μια τέτοια εξέλιξη δε θα ωριμάσει σε ένα βράδυ. Θα προκύψει μέσα από μια σειρά διαδοχικές μάχες.

Πιστεύουμε βαθιά ότι μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Χάθηκαν αρκετές μάχες, αλλά ο πόλεμος δεν έχει κριθεί.

Ο λαός, ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πριν απ' όλα η εργατική τάξη, η νεολαία, οι αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι, οι γνήσιοι πατριώτες και διεθνιστές, οι αντίπαλοι του ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν μια θαρραλέα, θεαματική και κυρίως ουσιαστική κίνηση στις 9 Απρίλη, τέτοια κίνηση που να αλλάξει τη σημερινή εικόνα, να απελευθερώσει τη λαϊκή αισιοδοξία, να δώσει ώθηση να βγουν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις.

Το βήμα αυτό απαιτεί - στη δοσμένη στιγμή - μια και μόνη επιλογή, μπροστά στην κάλπη, στο παραβάν των εκλογικών τμημάτων. Αρκεί μια κίνηση, να πέσουν μαζικά στις κάλπες, παντού σε όλη την Ελλάδα, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, στα οποία εκφράζεται μια ευρύτερη, η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για την ώρα.

Μόνο έτσι θα δοθεί ένα σαφές μήνυμα: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ, ΟΙ ΕΥΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.

Η μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ είναι το μόνο βόλι που μπορεί να καταφέρει ένα καλό χτύπημα στην ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ.

Το ζήτημα δεν είναι να τιμωρηθεί ο ένας, αλλά και οι δύο μαζί. Να μη γίνει καμία μετάγγιση ψήφων από το ένα στο άλλο κόμμα, αλλά και οι δύο να χάσουν ψήφους εργατικές, αγροτικές, ψήφους από τα μικρομεσαία στρώματα που υποφέρουν, να χάσουν ψήφους από τη νεολαία και από αυτούς τους νέους και τις νέες που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Οι 18άρηδες ιδιαίτερα πρέπει να σκεφθούν ότι η καταιγίδα των μέτρων που έρχεται τους αφορά πρώτα απ' όλα, πρώτους απ' όλους. Αφορά τα εργασιακά δικαιώματά τους, την παιδεία, τη μόρφωση και τον πολιτισμό γενικότερα, τα δικαιώματά τους στον ελεύθερο χρόνο, στην ανάπαυση και στην ψυχαγωγία. Τα νέα μέτρα θα τους διασφαλίσουν βέβαια πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά τον ανελεύθερο χρόνο του ανέργου, πολλή ανάπαυση, την ανάπαυση του ανθρώπου που δεν μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του, πολύ περισσότερο να δημιουργήσει προϋποθέσεις να αποκτήσει οικογένεια, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες. Τα νέα μέτρα, όπως είναι ο μισθοφορικός στρατός, το μόνο που θα εξασφαλίσουν είναι θέσεις εργασίας στον πόλεμο κατά γειτονικών λαών.

Η μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ θα αφαιρέσει έδαφος και αέρα από την επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι έτσι και αλλιώς αποφασισμένη να υλοποιήσει τις αντεργατικές επιλογές της ΕΕ και τα βάρβαρα απάνθρωπα μέτρα του ΝΑΤΟ. Θα αποτελέσει γερό χτύπημα στην ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα που δείχνει η καπιταλιστική εργοδοσία, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι πολυεθνικές.

Η μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ θα είναι εντολή για να προχωρήσουν οι προσπάθειες για την οικοδόμηση του ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΔΕΟΥΣ, ΤΟΥ ΑΝΤΙΒΑΡΟΥ, ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Λαϊκό μέτωπο η απάντηση σήμερα

Δε φθάνουν σήμερα οι σκόρπιοι, αποσπασματικοί αγώνες. Σήμερα χρειάζεται μια παλλαϊκή συμπαράταξη και αγωνιστική συσπείρωση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να ανακοπεί η φόρα του νεοφιλελευθερισμού, να οργανωθεί η γερή άμυνα του λαού, με στόχο να οργανωθεί η αντεπίθεση, η ανατροπή. Ηδη αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχτήκαμε ως λαός. Ας μην καθυστερήσουμε άλλο, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα.

Το Λαϊκό Μέτωπο είναι η απάντηση σήμερα, η λαϊκή εξουσία θα είναι η απάντηση αύριο. Σημασία έχει αυτό το αύριο να μην καθυστερήσει πολύ, γιατί τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολη και επώδυνη η ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας, η αναγέννησή της.

Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν πόροι και δυνατότητες για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη της χώρας.

Το πρόβλημα μιας πολιτικής σε όφελος του λαού δεν είναι κυρίως ζήτημα πόρων. Η χώρα μας είναι πρώτη σε ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στην ΕΕ.

Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πόροι υπάρχουν. Και το κυριότερο: Η πρώτη πηγή πλούτου είναι η ανθρώπινη εργασία. Το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι ούτε καν "ασπιρίνες", είναι ταυτόχρονα και πονηρές. Στην ουσία υπόσχονται επιστροφή στους εργαζόμενους ενός ελαχιστότατου μέρους από όσα τους αφαίρεσαν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να τονωθεί η κερδοφόρα παραγωγική δραστηριότητα του κεφαλαίου. Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 8,9% και ειδικά ο ΦΠΑ κατά 9%. Οι όποιες παροχές, λοιπόν, δεν καλύπτουν ούτε καν τις απώλειες λόγω αύξησης του τιμαρίθμου την τελευταία τετραετία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες, που έχουν από τα χαμηλότερα εισοδήματα και συντάξεις. Οι δε «παροχές» που αφορούν την αγροτική παραγωγή είναι αποσπασματικές, μηδαμινές και το κυριότερο δε θίγουν τις αιτίες και δε θα αποτρέψουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας πιστοποιούν ότι υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα.

Πόροι και δυνατότητες για το λαό μας δεν υπάρχουν, γιατί τα πάντα σήμερα στον τόπο μας καθορίζονται με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία, το μονοπωλιακό υπερκέρδος, γιατί πλειοψηφούν στο πολιτικό επίπεδο δυνάμεις που εξυπηρετούν συνειδητά τα κέρδη.

Ο λαός υποφέρει γιατί ανθίζουν τα καπιταλιστικά κέρδη. Π. χ. στη βιομηχανία αυξάνονται με ρυθμό που πλησιάζει το 20% ετησίως μετά το 1997. Για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις το 1999, τα κέρδη άγγιξαν τα 2,6 τρισ. δρχ. πλησιάζοντας την 100% αύξηση κερδοφορίας συγκριτικά με το 1998. Στον άλλο πόλο η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα στην πόλη και στην ύπαιθρο είδαν να επιδεινώνεται η θέση τους στο σύστημα.

Ολες δε οι προβλέψεις σημειώνουν επιδείνωση μετά την ένταξη στη ζώνη ΕΥΡΩ, η οποία θα ευνοήσει νέα εισαγωγική διείσδυση των κοινοτικών μονοπωλίων.

Τι ετοιμάζουν

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η αντιλαϊκή επίθεση των αναδιαρθρώσεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό, από την 11/5/99 ακόμα, αναφέρεται με σαφήνεια στην ανάγκη ενίσχυσης του πυλώνα της ιδιωτικής αυτασφάλισης. Προβλέπει, επίσης, έναν πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης που θα οδηγεί σε σύνταξη, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από την πορεία της επένδυσης των αποθεματικών του ασφαλιστικού ταμείου στην κεφαλαιαγορά.

Η προώθηση αυτών των κατευθύνσεων θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα όρια συνταξιοδότησης όσο και στην ασφαλιστική εισφορά που θα καταβάλλει συνολικά ο εργαζόμενος.

Ταυτόχρονα, θα επεκταθούν σε αρκετές κατηγορίες εργαζομένων οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για απορύθμιση του χρόνου εργασίας, μερική απασχόληση, καθήλωση του μισθού και εργασιακή περιπλάνηση.

Η φορολογική πολιτική θα κινηθεί επίσης σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των άδικων έμμεσων φόρων τόσο σε σχέση με τους άμεσους όσο και σε απόλυτα μεγέθη. Θα ενισχυθούν οι φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο και τα κίνητρα για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων.

Αν οι δύο δεν υποστούν γερό πλήγμα, τότε θα εμφανίσουν το λαό συνένοχο και συμμέτοχο στην πολιτική τους. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το πολιτικό ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι να συναινέσουν οι λαϊκές δυνάμεις στη μία ή άλλη πολιτική διαχείρισης της φτώχειας και της εξαθλίωσης, αλλά να επεκτείνουν και να βαθύνουν τα ρήγματα σε κάθε τέτοια πολιτική.

Είναι βέβαιο ότι στο εσωτερικό της μιας από τις δύο παρατάξεις του δικομματισμού, η οποία θα ηττηθεί εκλογικά, θα επιταχυνθούν οι διεργασίες της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Ομως, αυτό που πρέπει να απασχολήσει τον Ελληνα εργαζόμενο είναι το πώς θα αποδυναμωθεί συνολικά ο δικομματισμός και θα υπάρξει μια ισχυρή αντιπολίτευση, δύναμη αντίστασης, πίεσης και παρεμπόδισης των αντιλαϊκών ρυθμίσεων, δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Καταλύτης στις διεργασίες οικοδόμησης ενός λαϊκού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα οδηγήσει σε μια ριζική ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, είναι η μεγαλύτερη δυνατή ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Η ρεαλιστική απάντηση

Η παρεμπόδιση μιας νέας αντιλαϊκής επίθεσης, ακόμη και η απόσπαση κάποιων άμεσων κατακτήσεων, δε βρίσκονται στο δρόμο αναζήτησης εναλλακτικών κυβερνητικών σχημάτων διαχείρισης των μονοπωλιακών συμφερόντων και της ΟΝΕ.

Η μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ απαντά με ρεαλισμό στις ανάγκες του σήμερα, βοηθάει λόγω της δυναμικής της και στην προοπτική.

Εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζουμε το δρόμο της λαϊκής οικονομίας, ο οποίος στηρίζεται στην κρατική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, καθώς και στην κρατική οργάνωση και διεύθυνση όλων των τομέων στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται μια επενδυτική δραστηριότητα που θα αξιοποιεί πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες προς όφελος του λαού. Η πολιτική αυτή, που θα εδράζεται σε διαφορετικά κριτήρια σχεδιασμού, παραγωγής και κατανομής, προϋποθέτει, σε τελευταία ανάλυση, λαϊκή εξουσία».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Το ΚΚΕ λέει πάντα την αλήθεια

«Αυτόν τον χαιρετισμό μου δε θέλω να τον απευθύνω μόνο σε σας που βρίσκεστε σ' αυτή την πλατεία, αλλά και σε σας που δεν ήρθατε εδώ, γιατί σας κράτησε μακριά η κούραση της δουλιάς, η αγωνία της ανεργίας ή μπορεί κιόλας να σας νάρκωσαν στον καναπέ οι ασυναγώνιστοι φακίρηδες του πολιτικού λόγου, Σημίτης και Καραμανλής».

Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε το χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης, και μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, συνέχισε: «Θέλω λοιπόν να σας μιλήσω, όπου κι αν βρίσκεστε με το λόγο του ΚΚΕ, που ούτε υπόσχεται, ούτε ναρκώνει, μόνο καλεί στον αγώνα για μια νέα προοπτική, για ένα περήφανο και ασυμβίβαστο "Λαϊκό Μέτωπο". Μια προοπτική που δεν οδηγεί στον απομονωτισμό, στην εθνική μοναξιά. Αντίθετα, ανοίγει και άλλους δρόμους, οικοδομεί και άλλα οράματα. Μοναξιά είναι οι μονόδρομοι, όπου μας οδηγεί η πολιτική των φιλοευρωπαϊστών».

Τα τελευταία αυτά λόγια καλύπτονται από το βροντερό σύνθημα που βγαίνει από πολλές χιλιάδες στόματα: «Εμπρός λαέ. Τώρα ΚΚΕ». Ο ομιλητής αναφέρεται, με λόγια απλά και συγκινητικά, στα πιεστικά προβλήματα των άνεργων, των μεροκαματιάρηδων, των νέων πτυχιούχων που ονειρεύονται μια μέρα να βρουν δουλιά, στον εργατικό μισθό που τώρα δε φτάνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, τα αδιέξοδα της παιδείας, στην «αιματοβαμμένη ειρήνη» και τους δείκτες του Χρηματιστηρίου.

Το κάλεσμα του Γιώργου Χουρμουζιάδη σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά συμπυκνώνει το νόημα της εκλογικής μάχης και του αγώνα για το Λαϊκό Μέτωπο: «Βγες στη γειτονιά σου και εξήγησέ τους πως τα πράγματα δεν αλλάζουν μόνα τους. Εμείς τα αλλάζουμε. Και για να τ' αλλάξουμε, πρέπει να καταψηφίσουμε όλους αυτούς που μας κυβερνούν ή που βλέπουν την εξουσία και τρέχουν τα γαλάζια τους σάλια! Και εξήγησέ τους ακόμα πως το ΚΚΕ ούτε τους κυβέρνησε ποτέ, ούτε τους κορόιδεψε. Τους λέει πάντα την αλήθεια! Καιρός, λοιπόν, να του δώσουν τη δύναμη που του χρειάζεται, για να κάνει πραγματικότητα το όραμα που φαίνεται για τους κακόπιστους και τους ηττοπαθείς σαν ουτοπία, μα δεν είναι. Για έναν Λαό που είναι ενωμένος και αποφασισμένος να πει ΟΧΙ σ' αυτούς που τον εκμεταλλεύονται και τον κοροϊδεύουν δεν υπάρχουν ουτοπίες, μόνο νίκες υπάρχουν και για μια τέτοια ΝΙΚΗ σάς καλούμε την 9η Απριλίου. Για κείνη τη ΝΙΚΗ που θα βγει γελαστή και ξεκάθαρη από την κατακόκκινη κάλπη της αγανάκτησης και της αισιοδοξίας!»

Και ο κόσμος της πλατείας απάντησε: «Ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ».


ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου

Ξεχωριστή στιγμή της συγκέντρωσης όταν στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο εργάτης, υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Στάγκος, από τους απολυμένους της GOOD YEAR, ο οποίος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική υποτέλειας στο πολυεθνικό κεφάλαιο που ευθύνεται για το κλείσιμο της GOOD YEAR και πολλών άλλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό του βρέθηκαν οι συνάδελφοί του απολυμένοι από την πολυεθνική επιχείρηση. Μαζικά δήλωσαν τη στήριξή τους και με την οργανωμένη παρουσία τους στη μεγάλη συγκέντρωση - προμήνυμα του ΚΚΕ.

Ο Κ. Στάγκος στην ομιλία του κατήγγειλε ακόμα τα χονδρά προεκλογικά ψεύδη με τα οποία οι κυρίαρχοι του δικομματικού παιχνιδιού προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο και επισήμανε:

«Ενώ μπαίνουμε στον 21ο αιώνα, ο κόσμος ελέγχεται από τη χειρότερη δικτατορία της ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ που γνώρισε ποτέ από καταβολής κόσμου. Ενα διευθυντήριο που ελέγχει τις πολυεθνικές και το Τραπεζικό Σύστημα θέλει να επιβάλει ένα Παγκόσμιο Κράτος, μια Παγκόσμια Αστυνομία, ένα Παγκόσμιο Στρατό, το ΝΑΤΟ. Σκοπός τους οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, συνήθως δίκαιη, να της κόβουν το κεφάλι. Σ' αυτή τη βαρβαρότητα, οι λαοί αντιδρούν. Δυναμώνει η αντίδραση και στη χώρα μας με μπροστάρη το ΚΚΕ. Ο λαός μας αντιδρά αποφασιστικά».

Λες και βρισκόταν σε διάλογο με τους συγκεντρωμένους, εργαζόμενους και νεολαίους, ο Κ. Στάγκος, έστελνε το μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής και ο λαός από κάτω συμπλήρωνε με τα συνθήματα.

«Ολοι αυτοί αντιλαμβάνονται, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, γι' αυτό επιστρατεύουν το βούρδουλα, κλιμακώνουν τον αυταρχισμό, ενισχύουν τους μηχανισμούς καταστολής. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Γι' αυτό καλώ όλους τους ανέργους, εργαζόμενους, εργάτες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρεμπόρους, αγρότες. Ολοι μαζί να αντισταθούμε, να ανασυνταχθούμε και να αρχίσουμε πάλι να διεκδικούμε από την αρχή, αν θέλουμε εργασία, συντάξεις, δικαιώματα, εθνική ανεξαρτησία, ελπίδα και ζωή».

«Μέτωπο αγώνα σε ΝΑΤΟ και ΟΝΕ. Εμπρός λαέ τώρα ΚΚΕ», απαντούσε με μια φωνή ο λαός που πλημμύρισε την πλατεία.

«Στις 9 του Απρίλη, ένα πρέπει να είναι το μήνυμα μέσα από την κάλπη. ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, ΙΣΧΥΡΟΣ ΛΑΟΣ - ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΪΚΟ. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συμπορευόμαστε!

«Προκαλούν οι μονομάχοι του δικομματισμού, στην προσπάθειά τους να πείσουν για το ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος διαχειριστής μιας πολιτικής που την έχουμε γνωρίσει πολύ καλά πλέον», σημείωσε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, υποψήφιος βουλευτής στην Α` Θεσσαλονίκης και κάλεσε το λαό στις 9 Απρίλη να στείλει μήνυμα αντίστασης.

«Προκαλούν και με θράσος ζητούν την ψήφο των εργαζομένων, των απόμαχων της δουλιάς και της νεολαίας, για να συνεχίσουν πιο αποτελεσματικά την εφαρμογή της πολιτικής, που υπαγορεύουν το Μάαστριχτ και η Λευκή Βίβλος, το Αμστερνταμ και η ΟΝΕ. Για να συνεχίσουν την εφαρμογή μιας πολιτικής, που χρόνια τώρα στηρίζεται στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού ότι οι πλούσιοι δεν έχουν αρκετά και οι φτωχοί έχουν περισσότερα απ' όσα χρειάζονται», σημείωσε ο ομιλητής και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν πλέον, με το δήθεν εθνικό στόχο της ΟΝΕ. Ξέρουμε πολύ καλά, το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας, τι σημαίνει ΟΝΕ. Το μάθαμε με το πρώτο κύμα του δήθεν εκσυγχρονισμού, που πέρασε κυριολεκτικά από πάνω μας. Οπως ξέρουμε και το τι θα επακολουθήσει με το δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού, που υπόσχονται και προγραμματίζουν».

Αναφερόμενος στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, τόνισε: «Εμείς οι κομμουνιστές της ανανέωσης ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του ΚΚΕ σήμερα. Συμπορευόμαστε μαζί του, συμμετέχουμε στην κοινή εκλογική μάχη με τη στήριξη των ψηφοδελτίων της αντίστασης. Στις 9 Απρίλη, το μήνυμα πρέπει να σταλεί. Κι από τις 10 του Απρίλη θα είμαστε πάλι εδώ, στους δρόμους των καθημερινών αγώνων. Γιατί πρέπει να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική. Γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε τους όρους για τη λαϊκή αντεπίθεση. Γιατί πρέπει να οικοδομήσουμε το ενιαίο πλατύ Μέτωπο της αντεπίθεσης».


ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ
Δε θα καθίσουν στο σβέρκο μας

Με το δικό του ξεχωριστό ύφος, απευθύνθηκε με ένα σύντομο χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Α` Θεσσαλονίκης, καθηγητής Κ. Ζουράρις.

«Τώρα, είπε ανάμεσα σ' άλλα, που είμαστε στην πόλη του δημούχου μας, του Κωστή Μοσκώφ, και είμαστε μαζί με το Μακρυγιάννη στο "όλοι μαζί" και δεν είμαστε στο "εγώ", αλλά είμαστε στο "όλοι μαζί". Τώρα θα διώξουμε για μια ακόμα φορά το ΝΑΤΟ, απ' αυτή τη συμβασιλεύουσα πόλη του Κωστή Μοσκώφ, τώρα να ξεφτιλίσουμε για μια ακόμη φορά την ΟΝΕ».

Με το σύνθημα «Μέτωπο αγώνα με ΝΑΤΟ και ΟΝΕ, εμπρός λαέ τώρα ΚΚΕ» να σκεπάζει το λόγο του, συνέχισε: «"Τώρα που έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη", για μία ακόμη φορά. Αυτή η πόλη των μυροφόρων ανταρτών, αυτή η πόλη της συμμαχίας όλων των ανταρτών, αυτή η πόλη η οποία έδωσε στο εργατικό κίνημα τους νεκρούς, που ξέρουμε πως τιμήθηκαν στον Επιτάφιο του Ρίτσου. Εμείς για μία ακόμη φορά είμαστε εδώ πιστοί στο "όλοι μαζί"».

Με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή κατέληξε: «Χαίρε λαέ εσύ του Ακαθίστου Υμνου. Θέλουν να καθίσουν στο σβέρκο μας, δε θα καθίσουν στο σβέρκο μας. Είμαστε ο λαός του Ακαθίστου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ