ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ
Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

Πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ΕΒΕ για το ασφαλιστικό όσο πλησιάζει η ημέρα της συγκέντρωσης που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) για τις 20 του Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια. Σήμερα, Τετάρτη στις 8 το πρωί, οι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Μοσχάτου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία του ΤΕΒΕ Καλλιθέας (Μαντζαγριωτάκη και Αριστείδου), διεκδικώντας μεταξύ άλλων κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και του ΠΔ 258/05 για την ενοποίηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Οι Ενώσεις ΕΒΕ των Μεσόγειων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας της περιοχής, πραγματοποιούν επίσης σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα των ΕΒΕ Κορωπίου, ενημερωτική σύσκεψη για το ασφαλιστικό. Η Ομοσπονδία δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι συμμετέχει πλέον πιο ενεργά στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το ασφαλιστικό και καλεί στην κινητοποίηση στην Ομόνοια στις 20 του Ιούνη.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ
«Είμαστε εδώ για εσάς»!

Σαφές πρωθυπουργικό μήνυμα στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την απονομή των επιχειρηματικών βραβείων

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών, έτοιμη να συνεχίσει να ικανοποιεί με κάθε τρόπο τις αξιώσεις τους και τις δεσμεύσεις της απέναντί τους, όπως έκανε και μέχρι τώρα. Αυτό ήταν - σε ελεύθερη μετάφραση - το μήνυμα που έστειλε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής στους εκπροσώπους του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, μιλώντας στην εκδήλωση απονομής επιχειρηματικών βραβείων που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Συνοψίζοντας το έργο της κυβέρνησης, όσον αφορά στην ικανοποίηση των αξιώσεων των επιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Στα τρία χρόνια, που έχουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου, θεμελιώσαμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που ωριμάζει και βελτιώνεται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή συγκροτημένης μεταρρυθμιστικής στρατηγικής». Και περιγράφοντας στο τι έκανε η κυβέρνηση, για τη στήριξη των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, ο Κ. Καραμανλής - ανάμεσα στα άλλα - αναφέρθηκε:

  • Στο φορολογικό νόμο
  • Στο Ασφαλιστικό των τραπεζών
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις του τομέα της ενέργειας καθώς και στα ΣΔΙΤ
  • Στο νόμο για το εμπόριο (περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων)
  • Στην ανατροπή του χωροταξικού πλαισίου για τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το τουρισμό με όρους πλήρους ασυδοσίας για το κεφάλαιο.

Αποκαλύπτοντας τις «καλές προθέσεις» του κόμματός του απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς»!

Αξιοσημείωτο είναι ότι ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κ. Καραμανλής στο ρόλο που έχει για την κυβέρνηση και για την προώθηση της πολιτικής της, ο λεγόμενος «κοινωνικός διάλογος». Δίνοντας εύσημα στο ΕΒΕΑ για την «προσπάθεια να φέρνει πιο κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους», ομολόγησε ότι μέσα από κοινωνικές συναινέσεις εξασφαλίζεται «βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας» και «επέκταση της επιχειρηματικότητας». Με απλά λόγια, ανέδειξε τον πραγματικό ρόλο που παίζει ο «κοινωνικός διάλογος» που προβάλλουν τα κόμματα του δικομματισμού, στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Από το ίδιο βήμα, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε τους εμποροβιομήχανους, να κάνουν «το μεγάλο άλμα». Αλμα, με την ολόθερμη, φυσικά, στήριξη της κυβέρνησης, καθώς, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης «η κυβερνητική πολιτική τους παρέχει (στους επιχειρηματίες) τις προϋποθέσεις για να το κάνουν». Ντύνοντας, τέλος, με... εθνικά χρώματα τις ιδιοτελείς φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησής του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να θέτει στόχους και να τους επιτυγχάνει. Η Ελλάδα κοιτά μπροστά με αυτοπεποίθηση. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τη συστηματική και ταχύτερη ολοκλήρωση των ανατροπών που απεργάζονται κυβέρνηση και εργοδότες για το Ασφαλιστικό αξίωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Κ. Μίχαλος έκανε λόγο για «σημαντική βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια», ωστόσο, αξίωσε για λογαριασμό των εμποροβιομηχάνων εντατικοποίηση του ρυθμού υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων στα ζητήματα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, της προώθησης των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων.

ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Στον «αέρα» τα πρόστιμα

Κόλπα επί της ...διαδικασίας από τη «VIVARTIA»

Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβρη στις γαλακτοβιομηχανίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το «καρτέλ γάλακτος» και τα οποία διατυμπάνιζε η κυβέρνηση ως μέτρα υπέρ της κάθαρσης στον κλάδο, κινδυνεύουν τώρα ακόμα και να ακυρωθούν! Αιτία για να μην ισχύσουν - και να τη γλιτώσουν έτσι και πάλι οι μεγαλοβιομήχανοι - είναι ότι ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπρεπε να οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα και όχι, όπως έγινε, με υπουργική απόφαση.

Η σύμβουλος Επικρατείας Π. Καρλή στην αυριανή συνεδρίαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει δεκτή η σχετική αξίωση της «Vivartia», με το αιτιολογικό ότι δεν εγκρίθηκε νόμιμα ο κανονισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι η «Vivartia» είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις 8 του Φλεβάρη 2007 για το καρτέλ γάλακτος, η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 7 του Μάρτη λόγω νέου κανονισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τελικά η συζήτηση μετατέθηκε για τρίτη φορά στις 22 του Μάρτη 2007.

Στη συνέχεια η «Vivartia» προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ο νέος κανονισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί η μεταβολή του κανονισμού έγινε ενώ εκκρεμούσε η υπόθεσή της και αυτό, υποτίθεται, προσβάλλει τα συνταγματικά της δικαιώματα. Στην ουσία, η εταιρεία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αποφύγει την πληρωμή του προστίμου και να συνεχίσει την κερδοφόρα πορεία της, μη τηρώντας ακόμα και νόμους, πολλοί από τους οποίους έχουν θεσπιστεί για να προστατεύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτη του 2006 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έρευνα στις εταιρείες του «καρτέλ του γάλακτος», όπου διαπιστώθηκαν παραλείψεις, παραβιάσεις και ληστεία σε βάρος των κτηνοτρόφων. Μετά τον έλεγχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων και μέτρων σε βάρος των γαλακτοβιομηχανιών, τα οποία, όμως, κινδυνεύουν να ακυρωθούν.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Εθαψε» και τα οπωροκηπευτικά

Εικονική πραγματικότητα στους Ελληνες αγρότες προσπαθεί να διαμορφώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ταφόπλακα και στα οπωροκηπευτικά έβαλε χτες βράδυ το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συνήλθε στο Λουξεμβούργο. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) οπωροκηπευτικών, στο πλαίσιο των αρνητικών κατευθύνσεων της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Ουσιαστικά, πέρασε η αποδέσμευση των ενισχύσεων και το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν να οριστεί ένα μεταβατικό στάδιο, όπου τα κράτη - μέλη, θα μπορούν να ορίζουν και ένα συνδεδεμένο ποσοστό στρεμματικής ενίσχυσης.

Η εφαρμογή της νέας ΚΟΑ ξεκινά από 1η Γενάρη 2008 και αναμένεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα αμέσως επόμενα χρόνια για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, την σταφίδα, την βιομηχανική ντομάτα, καθώς και στο συμπύρηνο ροδάκινο. Και αυτό δεν το αναιρούν οι όποιοι πανηγυρισμοί του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, ανακοίνωσε ότι ...κατήγαγε μεγάλη νίκη, προς όφελος της ελληνικής γεωργίας.

Η ουσία είναι ότι οι παραπάνω καλλιέργειες αναμένεται να συρρικνωθούν δραστικά και πολλές ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις να οδηγηθούν στο κλείσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το μεταβατικό στάδιο, που συμφωνήθηκε έπειτα από τα σχετικά παζάρια, για να περάσει ο κανονισμός και το οποίο δίνει τη δυνατότητα συνδεδεμένων στρεμματικών ενισχύσεων μέχρι το 2011 για τη βιομηχανική ντομάτα και μέχρι το 2012 για δενδρώδεις καλλιέργειες και τη σταφίδα, δεν μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις γι' αυτά τα προϊόντα. Ακόμα και αν σε μερικά από αυτά, οριστεί συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω των εξευτελιστικών τιμών και των αρνητικών συνθηκών που διαμορφώνουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, πολλοί μικρομεσαίοι παραγωγοί θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν αυτές τις καλλιέργειες, αφού το όποιο συνδεδεμένο πριμ, δε θα τους αποδίδει βιώσιμο εισόδημα.

Ο Ευ. Μπασιάκος, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει τους Ελληνες αγρότες, ανακοίνωσε ότι ...«διαπραγματεύτηκε σκληρά» και εξασφάλισε επαρκείς πόρους για τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Στην ουσία, κοροϊδεύει για μια ακόμη φορά την αγροτιά, αφού πρόκειται για μια προσυμφωνημένη αναδιανομή των ίδιων κονδυλίων που έχει προκαθορίσει η Επιτροπή για τον τομέα. Οι όποιες χρηματοδοτήσεις προβλέπονται για τις ομάδες παραγωγών και οι όποιες τροποποιήσεις γίνονται όσον αφορά στη λειτουργία τους καθώς επίσης και ό,τι αποφασίστηκε για τα επιχειρησιακά προγράμματα δεν έχουν να προσφέρουν κανένα όφελος στους μικρομεσαίους αγρότες. Πολύ σύντομα, οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών, σταφίδας, βιομηχανικής ντομάτας και συμπύρηνου ροδάκινου θα πάθουν ό,τι έπαθαν οι καπνοπαραγωγοί, οι παραγωγοί τεύτλων και σκληρού σιταριού. Δηλαδή, θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και να αρχίσουν το ψάξιμο τι μπορούν να παραγάγουν και πώς μπορούν να ζήσουν...

Παραγραφή μετά την πάροδο έτους

Τα χρέη από «κόκκινους κωδικούς», τα οποία αξίωσαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες με καθυστέρηση, παραγράφονται μετά την πάροδο ενός έτους, για τους επενδυτές που «έπαιζαν αέρα» στο Χρηματιστήριο. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών (2289/2005) κάνοντας δεκτή αίτηση επενδυτή, ο οποίος ζητούσε να παραγραφεί το φερόμενο ως χρέος του από αγορά μετοχών, στην οποία είχε προβεί η Praxis χρηματιστηριακή εταιρεία.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι «πάσα αξίωση που πηγάζει από χρηματιστηριακή συναλλαγή παραγράφεται μετά την πάροδο έτους από της λήξεως του έτους, κατά το οποίο συνήφθη η συναλλαγή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ