Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Στον «αέρα» τα πρόστιμα

Κόλπα επί της ...διαδικασίας από τη «VIVARTIA»

Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβρη στις γαλακτοβιομηχανίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το «καρτέλ γάλακτος» και τα οποία διατυμπάνιζε η κυβέρνηση ως μέτρα υπέρ της κάθαρσης στον κλάδο, κινδυνεύουν τώρα ακόμα και να ακυρωθούν! Αιτία για να μην ισχύσουν - και να τη γλιτώσουν έτσι και πάλι οι μεγαλοβιομήχανοι - είναι ότι ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπρεπε να οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα και όχι, όπως έγινε, με υπουργική απόφαση.

Η σύμβουλος Επικρατείας Π. Καρλή στην αυριανή συνεδρίαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει δεκτή η σχετική αξίωση της «Vivartia», με το αιτιολογικό ότι δεν εγκρίθηκε νόμιμα ο κανονισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι η «Vivartia» είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις 8 του Φλεβάρη 2007 για το καρτέλ γάλακτος, η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 7 του Μάρτη λόγω νέου κανονισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τελικά η συζήτηση μετατέθηκε για τρίτη φορά στις 22 του Μάρτη 2007.

Στη συνέχεια η «Vivartia» προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ο νέος κανονισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί η μεταβολή του κανονισμού έγινε ενώ εκκρεμούσε η υπόθεσή της και αυτό, υποτίθεται, προσβάλλει τα συνταγματικά της δικαιώματα. Στην ουσία, η εταιρεία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αποφύγει την πληρωμή του προστίμου και να συνεχίσει την κερδοφόρα πορεία της, μη τηρώντας ακόμα και νόμους, πολλοί από τους οποίους έχουν θεσπιστεί για να προστατεύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτη του 2006 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έρευνα στις εταιρείες του «καρτέλ του γάλακτος», όπου διαπιστώθηκαν παραλείψεις, παραβιάσεις και ληστεία σε βάρος των κτηνοτρόφων. Μετά τον έλεγχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων και μέτρων σε βάρος των γαλακτοβιομηχανιών, τα οποία, όμως, κινδυνεύουν να ακυρωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ