ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Αποκλειστικά πολιτικό ζήτημα

Ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το θέμα αυτό έρχεται να επιδοκιμάσει και να θωρακίσει την αντεργατική πολιτική σε βάρος των συμβασιούχων, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την αξιοποίηση της στάσης του ΣΥΝ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέτρεψε προηγούμενη δική της απόφαση και ουσιαστικά εναρμονίστηκε με τις θέσεις της κυβέρνησης. Η ουσία της απόφασης είναι ότι δε γίνονται δεκτές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους και πως το μόνο αρμόδιο για να καθορίσει τις σχέσεις εργασίας είναι το ΑΣΕΠ. Κάτι που σημαίνει ότι δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν ισχύουν και οι συμβασιούχοι χάνουν τη δουλιά τους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τρεις από τους αρεοπαγίτες ψήφισαν τηλεφωνικά, κάτι που παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου. Μάλιστα σε χτεσινή του δήλωση είπε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει «κατά πάγια τακτική στις διασκέψεις του Αρείου Πάγου, κατόπιν ενημέρωσης του εισηγητή, ο οποίος είχε διανείμει προηγουμένως και σε αυτούς την εισήγησή του»!

Ομως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να συγκαλύψει το ότι το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ είναι που ψήφισαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 την τροπολογία που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Είναι τα κόμματα αυτά που επικαλούνται ακόμα και σήμερα κοινοτικές οδηγίες οι οποίες τάχα μονιμοποιούν τους συμβασιούχους και είναι οι συνδικαλιστές αυτών των κομμάτων, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους καλώντας τους να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλιά μέσα από ατέρμονες νομικίστικες διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αθλια παιχνίδια κατά της δημοτικής αρχής
  • ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ) στην ΠΟΕ - ΟΤΑ συνυπεύθυνοι των βρώμικων μεθοδεύσεων
  • Συνεχίζεται η επιχείρηση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας

Η επιχείρηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας σε βάρος της δημοτικής αρχής Νίκαιας, για το θέμα των εργαζομένων του δήμου, βρήκε χτες συμπαραστάτες και τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΑΣΚ (ΣΥΝ) στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ). Ετσι, χτες, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΣΚ (ΣΥΝ) αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας σε όλους τους δήμους της Β΄ Πειραιά και συγκέντρωση στο Δήμο Νίκαιας.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, ξεδιπλώνεται μια επιχείρηση που αντικειμενικά αποβαίνει σε βάρος του λαού της πόλης και των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να συκοφαντηθεί η αγωνιστική δημοτική αρχή και ο κομμουνιστής δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος και να χτυπηθεί η αυξανόμενη δύναμη του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα προχτές, στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κι όλα αυτά όταν η συγκεκριμένη δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας:

  • Δεν έχει απολύσει ούτε έναν συμβασιούχο
  • Δεν έχει προσλάβει εργαζόμενο με σχέση μερικής απασχόλησης
  • Δε χρωστά ούτε ένα μισθό

Γιατί όλοι αυτοί δεν αποφασίζουν καμιά κινητοποίηση και δε διαμαρτύρονται;:

  • Για τους 400 εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Πειραιά, που με ευθύνη του δημάρχου Π. Φασούλα (ΠΑΣΟΚ) παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβρη και απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο
  • Για το Δήμο Κερατσινίου όπου ο σημερινός δήμαρχος, Φ. Μελάς (ΝΔ), ακολουθώντας την ίδια τακτική με τον προηγούμενο, Δ. Σαράφογλου (ΠΑΣΟΚ), προσλαμβάνει συμβασιούχους χωρίς να ανανεώνει τις συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία να έχουν προσληφθεί και στη συνέχεια απολυθεί, πάνω από 300 άτομα
  • Για το Πέραμα, όπου ο δήμαρχος, Γ. Γλύκας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), προσλαμβάνει συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις χωρίς να τις ανανεώνει όλες όταν λήγουν, ενώ από το Γενάρη συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι. Ενα δήμο που μόλις χτες επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου
  • Για τις 1.175 απολύσεις συμβασιούχων στα Ανω Λιόσια το 2003 με δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ
  • Για τις 500 απολύσεις από το Δήμο Μενιδίου (ΠΑΣΟΚ)
  • Για τις 100 απολύσεις στο Δήμο Αλίμου (ΠΑΣΟΚ)

Πού ήταν, λοιπόν, όλοι αυτοί όταν ο Δήμος Νίκαιας, με επικεφαλής το δήμαρχο, διοργάνωνε συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων; `Η μήπως κάποιοι που σηκώνουν πανό για το «δίκιο του εργάτη» έξω από το δημαρχείο δε γνωρίζουν ότι ο Δήμος Νίκαιας, ακριβώς για να μην απολύσει ούτε έναν εργάτη, δεν προχωρά στην υλοποίηση του σχετικού ΠΔ για το οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...

Αθλια σχέδια

Αυτοί, λοιπόν, που έχουν αναλάβει να βγάλουν σε πέρας τα άθλια αυτά σχέδια αποκαλύφθηκαν στα μάτια όλων και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προχτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου στη Νίκαια. Είναι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφεί στο Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου, οι οποίοι από κοινού με τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ και κάποιους δήθεν «ανεξάρτητους» ΠΑΣΟΚους, τύπου Στ. Λογοθέτη, επιδόθηκαν στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους σε απροκάλυπτη αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

Το «κυρίαρχο» αίτημα που πρόβαλε η πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕ, στο Σύλλογο ήταν και προχτές να καταβάλει ο δήμος από τα χρήματα του κοκκινιώτικου λαού τα μεροκάματα από την αποχή από την εργασία χωρίς αντικείμενο, την οποία επέβαλαν στους εργαζόμενους με νόθες διαδικασίες και μαϊμού συνελεύσεις πριν περίπου τρεις βδομάδες, ξεφτιλίζοντας ακόμα και την έννοια «αγώνας». Κάτι που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Νίκαιας επισήμανε ότι ο δήμος βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης και ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που θέλει τους δήμους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους «ομήρους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Αντίδραση της ΔΑΣ - ΟΤΑ

Η ΔΑΣ - ΟΤΑ με καταγγελία της σχετικά με την απόφαση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, αφού τονίζει ότι μετατρέπουν ακόμα πιο ολοκληρωμένα την ΠΟΕ - ΟΤΑ σε υποχείριο και εργαλείο εξυπηρέτησης των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, προσθέτει: «Τρανή απόδειξη η πρώτη κιόλας απόφασή τους για κινητοποίηση στο Δήμο Νίκαιας. Στο μόνο δήμο που έχει δρομολογηθεί η λύση βασικών προβλημάτων των εργαζομένων, όταν σε άλλους δήμους που υπάρχουν δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πολλαπλάσια και πιο οξυμένα».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Μονιμοποίηση όλων τώρα

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συμβασιούχοι είναι καθαρά πολιτικό και όχι νομικό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Γραμματεία Συμβασιούχων της ΓΣΕΕ.

Ο βουλευτής τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ότι, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε την κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά δεν έγινε δεκτό από τ' άλλα κόμματα.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Εργατικού Δικαίου Αρ. Καζάκος και Δ. Τραυλός - Τζανετάτος. Ο πρώτος μίλησε για «διάχυτες πολιτικές ευθύνες» και ο δεύτερος για παραβίαση της αρχής της ασφάλειας του δικαίου.

ΚΚΕ
Δικομματικό έργο η ομηρία των συμβασιούχων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τους συμβασιούχους:

«Η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το θέμα των συμβασιούχων είναι αντεργατική. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογοι και συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι. Και οι δυο διαμόρφωσαν το καθεστώς της ομηρίας και ταυτόχρονα ψήφισαν μαζί την απαράδεκτη συνταγματική διάταξη, που απαγορεύει τη μονιμοποίησή τους. Συνέχισαν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν και να εμπαίζουν τους συμβασιούχους, με παραπλανητικές υποσχέσεις και μεθοδεύσεις. Συμβολή στον εμπαιγμό των συμβασιούχων είχε και έχει ο ΣΥΝ, επειδή καλλιεργεί αυταπάτες ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί μέσω της ΕΕ.

Οι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι δεν πρέπει να απογοητευτούν. Αντίθετα, τώρα πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους για το δικαίωμά τους στη σταθερή και πλήρη εργασία. Το πρόβλημά τους είναι ταξικό και πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουν.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η μόνη δίκαιη λύση είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι αντεργατικοί νόμοι και η αντεργατική πολιτική ανατρέπονται με την ταξική πάλη και την ψήφο των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ