ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Διαίρει και βασίλευε» από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ

«Εκλαϊκεύει» τις θέσεις των ιμπεριαλιστών για το Κόσσοβο η Ντόρα Μπακογιάννη

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τοποθετήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χτες σε ημερίδα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Με την τοποθέτησή της η υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η Αθήνα στρατεύεται με τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και εργάζεται για εξελίξεις στην περιοχή οι οποίες θίγουν τα συμφέροντα των λαών της, μαζί και του ελληνικού.

Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την εκδήλωση σαν «μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για την περιοχή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια εκδήλωση «θα ρίξει νέο φως στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που βρίσκεται στο δρόμο της προς την Ιθάκη, ένα δρόμο μακρύ και συχνά δύσκολο». Χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ και χαρακτήρισε εύθραυστη την κατάσταση στην περιοχή, μετά τη λήξη των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη δυο είναι τα σημαντικότερα θέματα στην περιοχή:

  • Εξασφάλιση σταθερότητας στο Κόσσοβο, μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση, που θα έχει την υποστήριξη μέσα από απόφαση του ΟΗΕ και χωρίς να τίθενται σφιχτά χρονικά όρια.
  • Ανάγκη επίσπευσης των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της περιοχής, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Κοινές θέσεις με ΠΑΣΟΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνεισφορά του Γιώργου Παπανδρέου, ως πρώην υπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με την εθνική στρατηγική της Ελλάδας, η οποία συνίσταται στη σταδιακή ενσωμάτωση όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι τοποθετήσεις της υπουργού Εξωτερικών έγιναν στον ένατο γύρο συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης με θέμα «τα Βαλκάνια σαν πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη» που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πρόγραμμα για τις διεθνικές σχέσεις» στην Αθήνα 15 και 16 Ιουνίου. Σε αυτό το γύρο συνομιλιών παίρνουν μέρος πολιτικοί ηγέτες από όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, καθώς και αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σχέδιο για τις διεθνικές σχέσεις», Λύδια Πλακς, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργούς ανάμειξης των βαλκανικών χωρών στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και χαρακτήρισε αναγκαιότητα την επίσπευση της ένταξης και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών και ειδικότερα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα ιμπεριαλιστικά βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων

Ορ. Κολοζώφ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αντιδρούν στις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είτε αυτές αφορούν στην περιοχή μας είτε στη Μέση Ανατολή

Στη διαπίστωση ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει απαρέγκλιτα και στην εξωτερική πολιτική τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στοιχιζόμενη με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, κόντρα σε αυτά των λαών, οδήγησε η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.

Η υπουργός Εξωτερικών σε κάθε ευκαιρία με την ομιλία της υπενθύμιζε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμμα στους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής. Αλλωστε ούτε οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν αυτούς τους άξονες, αφού η κριτική τους περιορίστηκε στο ότι σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις σε αντίθεση με τη δική τους περίοδο, όπου και «πρωταγωνιστούσε».

Η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε υπέρμαχος της συνέχισης της διαδικασίας του «Ευρωσυντάγματος» λέγοντας ότι δεν μπορούν οι χώρες της ΕΕ επειδή το «Ευρωσύνταγμα» απορρίφθηκε από τη Γαλλία και την Ολλανδία «να παρακολουθούν μια εξέλιξη που πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που εμείς πιστεύουμε».

Αναφερόμενη στη Μέση Ανατολή είπε ότι «η απόσταση που μας χωρίζει από μια κατάσταση γενικευμένης ανάφλεξης είναι πάρα πολύ μικρή, αλλά δεν ανέφερε το παραμικρό για τις ευθύνες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που με την κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης πυροδοτούν την κατάσταση.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» που θέλουν να στήσουν οι ΗΠΑ στην καρδιά της Ευρώπης ανακοινώνοντας μάλιστα ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση και για τυχόν επέκτασή της «με τρόπο που να καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης». Είπε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία και ανέφερε ότι «ζήτημα εγκατάστασής τους στην Ελλάδα ουδείς έχει θέσει και πάντως δεν τίθεται από ελληνικής πλευράς».

Για το θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είπε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ένταξη αυτή να γίνει και με την προσωρινή ονομασία FYROM, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Οσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης της Ελλάδας, η οποία πλέον δεν κάνει καμία νύξη στην ανάγκη μη αλλαγής των συνόρων στην περιοχή μας. Ανέφερε απλώς ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει μια βιώσιμη λύση που θα κυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη «μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εφόσον εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «απαντώνται άμεσα και αποτελεσματικά». Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και τις αποφάσεις του τις στηρίζει η Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι είπε πωςτο «σχέδιο Ανάν» αποτελεί πλέον «ιστορία».

Ο Ορ. Κολοζώφ

Η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται σήμερα στην ίδια τροχιά με αυτήν των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ αφού, όπως είπε, τα δύο κόμματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές για τον κεντρικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής. Δεν αμφισβητούν, υπογράμμισε, την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ούτε αντιδρούν στις επιλογές τους, είτε αυτές αφορούν στην περιοχή μας είτε στη Μέση Ανατολή.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της Ντ. Μπακογιάννη στην «αντιπυραυλική ασπίδα» είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινείται με σταθερότητα σε μια πολιτική ύφεσης και μείωσης των εξοπλισμών και όχι να αποδέχεται τους ισχυρισμούς των Αμερικανών, ότι δήθεν κινδυνεύουν από το Ιράν. Ο Ορ. Κολοζώφ ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της υπουργού πως δύο χώρες (Γαλλία, Ολλανδία) δεν μπορούν να εμποδίσουν την πορεία του «Ευρωσυντάγματος» παρακάμπτουν ακόμα και αυτά που προβλέπονται από την ίδια την ΕΕ, που απαιτεί ομοφωνία για τέτοιου είδους αποφάσεις.

Σχετικά με την Τουρκία, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι στο όνομα της μη πρόκλησης της γειτονικής χώρας δεν είναι δυνατόν να μην αντιδρούμε στις προκλήσεις της και να μην στέλνουμε τα κατάλληλα μηνύματα ότι δε θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειες. Τέλος κατήγγειλε την αλλαγή στάσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, όπως παρατήρησε, προετοιμάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το συμφέρον της χώρας, είπε, απαιτεί τη σταθερή θέση ότι δεν πρέπει να αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή μας, αφού μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Συμπολιτεύονται ενάντια στην ειρήνη στα Βαλκάνια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύμπλευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στη διημερίδα για τα Βαλκάνια:

«Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, γιατί η υπογραφή της στην ΕΕ υπέρ του σχεδίου Αχτισαάρι και η συνολική υποστήριξη που παρέχει στα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ, που προωθούν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια;

Είναι δίκαιο, που η κυρία Μπακογιάννη απονέμει εύσημα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο που διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών. Προφανώς ισχύουν και για σήμερα, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση συμπολιτεύεται μαζί της σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις».

Παραπομπές για το παραδικαστικό

Την παραπομπή της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, των δικηγόρων Αθανασίου Κεχαγιόγλου, Γιώργου Νικολακόπουλου και Νίκου Εμμανουηλίδη και άλλων δεκαεννιά ατόμων για συμμετοχή στο μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα στους κόλπους της Δικαιοσύνης, ζητά, με πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, ο εισαγγελέας Κυριάκος Καρούτσος. Ο εισαγγελέας κρίνει ότι οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης είχαν συγκροτήσει μαζί με άλλους «συμμορία με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων και την επιδίωξη οικονομικού οφέλους» εξασφαλίζοντας ευνοϊκές αποφάσεις για κατηγορουμένους.

Για την εισαγγελική πρόταση θα αποφανθεί με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ