Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Διαίρει και βασίλευε» από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ

«Εκλαϊκεύει» τις θέσεις των ιμπεριαλιστών για το Κόσσοβο η Ντόρα Μπακογιάννη

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τοποθετήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χτες σε ημερίδα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Με την τοποθέτησή της η υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η Αθήνα στρατεύεται με τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και εργάζεται για εξελίξεις στην περιοχή οι οποίες θίγουν τα συμφέροντα των λαών της, μαζί και του ελληνικού.

Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την εκδήλωση σαν «μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για την περιοχή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια εκδήλωση «θα ρίξει νέο φως στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που βρίσκεται στο δρόμο της προς την Ιθάκη, ένα δρόμο μακρύ και συχνά δύσκολο». Χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ και χαρακτήρισε εύθραυστη την κατάσταση στην περιοχή, μετά τη λήξη των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη δυο είναι τα σημαντικότερα θέματα στην περιοχή:

  • Εξασφάλιση σταθερότητας στο Κόσσοβο, μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση, που θα έχει την υποστήριξη μέσα από απόφαση του ΟΗΕ και χωρίς να τίθενται σφιχτά χρονικά όρια.
  • Ανάγκη επίσπευσης των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της περιοχής, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Κοινές θέσεις με ΠΑΣΟΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνεισφορά του Γιώργου Παπανδρέου, ως πρώην υπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με την εθνική στρατηγική της Ελλάδας, η οποία συνίσταται στη σταδιακή ενσωμάτωση όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι τοποθετήσεις της υπουργού Εξωτερικών έγιναν στον ένατο γύρο συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης με θέμα «τα Βαλκάνια σαν πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη» που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πρόγραμμα για τις διεθνικές σχέσεις» στην Αθήνα 15 και 16 Ιουνίου. Σε αυτό το γύρο συνομιλιών παίρνουν μέρος πολιτικοί ηγέτες από όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, καθώς και αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σχέδιο για τις διεθνικές σχέσεις», Λύδια Πλακς, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργούς ανάμειξης των βαλκανικών χωρών στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και χαρακτήρισε αναγκαιότητα την επίσπευση της ένταξης και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών και ειδικότερα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ