Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Να ερευνηθεί από το 1950 η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων
  • Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ζητάει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
  • Στόχος η σε βάθος χρόνου αναζήτηση των ευθυνών της καταλήστευσης

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί σε όλο το βάθος της η υπόθεση διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ζητάει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Η πρόταση αναλύεται σε επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα, στην οποία αναφέρεται:

«Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τη μία αναδεικνύουν την ανάγκη να προχωρήσει η διεύρυνση και απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών που υπάρχουν. Από την άλλη όμως αναδεικνύουν τις σοβαρές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αφαίμαξη των αποθεματικών των Ταμείων.

Πιο συγκεκριμένα:

Τεράστιες ήταν οι απώλειες από τη δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950 και με επιτόκια που υπολείπονταν κατά πολύ και από τον επίσημο πληθωρισμό. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο ως κίνητρο για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την ανάπτυξη. Και μόνο την περίοδο 1951-1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ.

Στη δεκαετία του 1990 αρχικά με το νόμο 2076/1992 επί κυβέρνησης της ΝΔ δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.

Στη συνέχεια το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με το νόμο 2676/1999 του ΠΑΣΟΚ σε 23%, ενώ με μια σειρά άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν διευρύνθηκε το τζογάρισμα των αποθεματικών και διευκολύνθηκε η ανάμειξη στη διαχείριση των αποθεματικών. Τεράστιες ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002.

Βάση της πολιτικής απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία όλη αυτήν την περίοδο ήταν η προώθηση της λογικής που ελαχιστοποιεί τη συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας και μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή προετοιμάζει το έδαφος για την πιο αποφασιστική προώθηση της "Στρατηγικής της Λισαβόνας" που έχει αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της χώρας μας για παράταση του εργάσιμου βίου, την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και τη μείωση των παροχών.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί σε όλο το βάθος η υπόθεση της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

Υπενθυμίζεται ότι για να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται η υπογραφή της από τουλάχιστον 60 βουλευτές.

Για το ίδιο θέμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει και πρόταση νόμου με την οποία προβλέπεται η επιστροφή όλων των κλεμμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία, διαχρονικά από το 1950 μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ