Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην εμπορευματοποίηση των δασών

Αποκαλυπτική απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Μια μέρα ακριβώς μετά την - προσωρινή - απόσυρση της αντιδασικής τροπολογίας, η κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα στη Βουλή ότι κορυφαία πτυχή της πολιτικής της παραμένει η εμπορευματοποίηση του δημόσιου δασικού πλούτου. Ειδικότερα, διά στόματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, εκδήλωσε την εμμονή της στην αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων που προωθείται μέσω της εταιρείας «Κτηματολόγιο ΑΕ», η οποία, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει στον ευρύτατο αποχαρακτηρισμό του 20 έως 30% των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας!

Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς (που, κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι πρωτοστάτησε να αποσυρθεί η δασοκτόνα τροπολογία), όχι μόνον υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη διαδικασία, αλλά επανέφερε και το θέμα της καταστροφικής αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος! Ο υπουργός απέδωσε την προωθούμενη διαδικασία σε απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία τη θεωρεί «απαραίτητη», προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η οριοθέτηση αυτή είναι πρόδρομο έργο, βάσει του οποίου οικονομικότερα και γρηγορότερα θα μπορούν να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες, τη στιγμή που οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν διαμηνύσει επίσημα ότι ο τρόπος αυτός οριοθέτησης είναι άχρηστος για τη δουλιά αυτή.

Υποστήριξε επίσης ότι η οριοθέτηση αυτή «δεν παράγει δίκαιο, δεν έχει ισχύ και φυσικά δε δημιουργεί απαιτήσεις». Επίσης ισχυρίστηκε ότι έχει ως στόχο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος να δώσει μια τεκμηριωμένη και συστηματική απεικόνιση βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945 και να δώσει και μια απεικόνιση της σημερινής κατάστασης.

Το πόσο, όμως, έωλοι είναι αυτοί οι ισχυρισμοί αποδείχτηκαν αμέσως μετά, όταν ο υπουργός επανέφερε το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 24, λέγοντας ότι εάν επιμείνουμε στις αεροφωτογραφίες του 1945 δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ δασικοί χάρτες! Επιτέθηκε μάλιστα κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη θέση του «άπαξ δάσος για πάντα δάσος», προσθέτοντας ότι πρέπει «θαρραλέα» να δούμε «την πραγματική κατάσταση της χώρας».

Στην παρέμβασή του, ο Ορ. Κολοζώφ, σχολιάζοντας τη ρήση του υπουργού ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δε δημιουργεί δίκαιο, αναρωτήθηκε: «Τι έννοια έχει η οριοθέτηση, εάν μπορεί ο κάθε καταπατητής να την αμφισβητεί;». Ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι αρμόδιο και είπε ότι τη συγκεκριμένη αντιεπιστημονική μέθοδο ορισμού των δασών την αμφισβητεί και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «μη σύννομη».

Ο βουλευτής τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν, στο όνομα των πιέσεων της ΕΕ, να παρακάμπτονται νόμοι, διαδικασίες και πρακτικές. «Αυτό δεν είναι πια λειτουργία ενός κράτους, αλλά ενός τμήματος κάποιου κέντρου που λέγεται ΕΕ και απαιτεί υπακοή στις εντολές που δίνονται, αλλιώς δε θα γίνουν τα έργα. Βρισκόμαστε συνεχώς κάτω από αυτές τις απαιτήσεις της ΕΕ που παίρνουν συχνά χαρακτήρα εκβιασμού», κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ