Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρμαχος του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος»

Ευθυγραμμισμένος με τις προτάσεις της γερμανικής προεδρίας και άλλων ισχυρών κρατών για εξεύρεση «λύσης» για τη νεκρανάσταση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα, εμφανίζεται ο Κ. Καραμανλής.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη Λισαβόνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοζέ Σόκρατες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βρεθεί λύση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να προχωρήσει ενιαία και ισχυρή. Ο ίδιος επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στη βάση του «ευρωσυντάγματος» - που άλλωστε έχει σπεύσει να εγκρίνει από τους πρώτους μαζί με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή - και τόνισε ότι η ουσία και η ισορροπία του θα πρέπει να διατηρηθούν. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα δοθεί σύντομη και συγκεκριμένη εντολή για έγκριση πριν από τις ευρωεκλογές του 2009. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το ρόλο της Πορτογαλίας, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: Πρώτον, να συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα και γνώμονα την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ. Δεύτερον, η ευρωπαϊκή προσαρμογή των κρατών θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της Ενωσης.

Σημείωσε ότι ειδικότερα για την Ελλάδα - που γειτνιάζει με χώρες που ενδιαφέρονται - η διεύρυνση θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, με την προϋπόθεση όμως ότι οι δομές αυτών των χωρών θα εξευρωπαϊστούν πραγματικά και θα προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή συμπεριφορά.

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, λέγοντας ότι θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν και να υπογραφεί η νέα συμφωνία. Ακόμα έθεσε στον Ζ. Σόκρατες το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και επανέφερε την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ευχαρίστησε τον Κ. Καραμανλή για την επίσκεψή του και τόνισε ότι έχουν τις ίδιες ανησυχίες και την ίδια άποψη για το μέλλον της ΕΕ, καθώς και για μια σειρά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη δική του προεδρία. Ο Ζ. Σόκρατες επισήμανε ότι η βασική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής συνθήκης και σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μία δέσμευση για να ξέρει πώς θα προχωρήσει και στην οικονομία, αλλά και γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ